Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
3 KİŞİDEN BİRİNE İŞ
Türkiyede 15 ve yukarı yaşta olan 58 milyon 433 bin kişi bulunuyor. Bu kişilerden 29 milyon 680 bini çalışabilecek durumda. Buna karşılık iş olanağı daha az. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı son verilere göre; 26 milyon 456 bin kişilik iş var. Geriye kalan 3 milyon 224 bin kişi ise işsiz. İşsiz 2.6 milyon kişi geçen yıl İşkura başvurdu. İşkur bunlardan 900 binini kamuda ve özelde işe yerleştirdi.
12 AY BOYUNCA SÜRÜYOR
İşkur, daha fazla işsizin iş bulabilmesi için sadece işverenle işçi arasında aracılık yapmıyor. Aynı zamanda işsizlerin eğitilmesini de sağlıyor. Bunun için İşbaşı Eğitimi adı altında bir program düzenliyor. Genci, yaşlısı, öğrencisi programa katılabiliyor. Bu yolla işsizlikte en önemli sorunlardan olan iş tecrübesi eksikliğini ortadan kaldırıyor. Eğitim süresi 6 aydı. Yeni bir düzenlemeyle bu süre 12 aya çıkarıldı.
ÜSTÜNE PARA ÖDENİYOR
Eğitim tamamen ücretsiz. Hatta üzerine para bile alıyorsunuz. Ayda ödenen tutar 1300 lira. Günlük 50 lira. Ödeyen devlet. Sigorta priminizi de devlet ödüyor. Yılda cebe giren para 15.600 TL. Yapmanız gereken belirtilen tarihlerde ve saate size uygun görülen işyerlerine giderek işi ve üretimi yerinde görüp öğrenmek. İşi öğrenirseniz eğitim aldığınız firmada maaşlı işe başlıyorsunuz. Bu fırsattan bu yıl en az 500 bin işsiz yararlanacak.
ÇALIŞANLARIN DIŞINDA
İşbaşı Eğitim Programını en az iki sigortalı çalışanı olan özel sektöre ait bütün kurum, kuruluş ve işyerleri düzenleyebiliyor. Bankalar, meslek birlik ve odaları, noterler, sanayi odaları da programdan faydalanabiliyor. Bu programlara katılacak kişilerin, o işyerinde çalışanların dışındaki kişilerden olması gerekiyor. İşverenler, eğitim vermek için İşkurdan, çalışan sayısının yüzde 30u kadar talepte bulunabiliyor.
BAŞVURU NEREYE?
İşkurun eğitim programına katılmak için 15 yaşını doldurmak, İşkura kayıt yaptırmak ve işsiz olmak gerekiyor. Lise ve üniversite öğrencileri de okurken bu programlara katılabiliyor. Programa katılmak isteyenler İşkur hizmet merkezlerine, İşkur il müdürlüklerine giderek veya www.iskur.gov.tr internet sitesi üzerinden başvuru yapabiliyor. İşverenler, İşkur tarafından tahsis edilen iş ve meslek danışmanları aracılığıyla başvuru yapabiliyor.
İŞTE MERAK EDİLENLER
Programa katılacak kişiler nasıl belirlenir?
Program düzenlemek isteyen işverenler programa katılacak kişileri doğrudan kendileri seçerek program düzenleyebilir. Eğer işverenler tarafından program düzenlenecek kişi bulunamamışsa ve İşkur uygun bulduğu işsizleri firmalara yönlendiriyor
Süresi ne kadar?
Uygulamalı eğitim en fazla 12 ay sürüyor. Program günde en az 5 en fazla 8 saat uygulanıyor. Haftada 6 gün ve 45 saat sınırı var.
İşverene faydası neler?
İşverenler, programa katılan işsizlere ve üniversite öğrencilerine işi öğreterek istihdam etmek istedikleri kişiyi işbaşında görme şansına sahip oluyor. Program kapsamında işverenlerin herhangi bir maddi yükümlülüğünün olmaması işverenlere işgücü maliyet avantajını da sağlıyor.
Katılımcıya faydası ne?
Program katılımcılara eğitim aldıkları meslekte veya başka bir alanda mesleki deneyim ve beceri kazanma şansı sunuyor. Üniversite öğrencileri ise zorunlu stajlarını bu program aracılığıyla yapabiliyor. İş ararken bu deneyimlerini CVlere ekleyebiliyor ve daha kolay iş buluyor.
Katılımcıya ne kadar ödeniyor?
Program süresine bağlı olarak katılımcılara net asgari ücret düzeyinde (1300 TL) gelir elde etme imkanı da veriliyor. Günlük 50 TL zaruri gider ödemesi İşkur tarafından yapılıyor. Üniversite öğrencilerinin program süresince burs veya öğrenim kredileri de kesilmiyor.
Programa katılana işveren patrona teşvik var mı?
31 Aralıka kadarki işbaşı eğitim programını tamamlayan 18-29 yaş arasındaki kişileri programdan sonra üç ay içinde işe alan patron, işçinin SGK işveren primini ödemeyecek. Bu prim, 30 ila 42 ay arasında İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacak. 30 yaşından büyük işsizi eğitimden sonra işe alan işverenlere ise 6 aydan 30 aya kadar prim desteği verilecek. Bu işçilerin sigorta primini İşkur karşılayacak.