Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Dolar/TL, rekor kırmaya devam ediyor. Kur, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellenın faiz artışına yönelik açıklamalarının ardından dolarda global değer kazancı ve içerideki siyasi endişelerle 3.4078ü görerek tarihi zirvesini gördü. Dolar/TL saat 12.01 itibari ile bankalararası piyasada 3.3970 seviyesinden işlem gördü.
Dün güne 3.32 civarında başlayan, saat 17.30da 3.3500/3.3505 seviyesinde olan dolar/TL, bugün 3.38 seviyesinde güne başlamıştı.
EURO DA REKOR KIRDI
Euro/TLde 3.6090 seviyesini görerek tarihi rekorunu kırdı. Kur, bankalararası piyasada saat 11.52 itibari ile 3.6002 seviyesinden işlem gördü.
DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR?
Fed Başkanı Janet Yellen, ABDde açıklanan verilerin istihdamda artışa ve enflasyonda yükselişe işaret etmesi halinde faizlerin görece yakın dönemde artırılabileceğini söyleyerek, faizlerin gelecek ay artırılabileceğine dair açık bir ipucu verdi.
Diğer taraftan yurtiçinde başkanlık, anayasa değişiklikleri, referandum gibi unsurlar ile jeopolitik riskler TLdeki kırılganlığı artırıyor. Öte yandan Cumhuriyet gazetesine yönelik soruşturma, HDP milletvekillerine yönelik gözaltı ve tutuklamalar ile yeniden gündeme gelen idam konusu AB ile ilişkileri kötüleştirebileceği endişesi TLde baskı yaratan diğer unsurlar olarak ön plana çıkıyor.
Bütün bu gelişmeler ise TL in diğer gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en kötü performansı gösterenlerden biri olmasına neden oluyor.
HÜKÜMETTEN KRİTİK DOLAR YORUMU: DENGELERİ BOZACAK BİR DURUM YOK
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Şu anda ekonomide dengeleri bozacak bir olumsuzluk yok ve olmayacak. Çünkü her şey piyasa şartlarında oluşuyor. Daha önce 3ün üzerine çıktı. 3,1i geçti, 3,2ye çıkmıştı, sonra 2,9lara geldi, sonra tekrar çıktı, geldi böyle dalgalanıyor. Bu da son derece doğal. dedi.
BÜYÜME PERFORMANSI SÜRÜYOR
Canikli soruları yanıtlarken, Türkiyede ekonomisinin içinde bulunan şartlar ve yaşanan hadiselerle değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, içeride ve dışarıda önemli gelişmelerin ekonomiyi ciddi anlamda olumsuz etkileme potansiyeli taşımasına rağmen tüm makro göstergelerin sağlam olduğunu ve büyüme performansının sürdürüldüğünü söyledi.
BAŞKA ÜLKE OLSA DENGESİ BOZULURDU
2016 yılında yaşanan hadiselere rağmen büyümenin yüzde 3ün üzerinde gerçekleşeceğine işaret eden Canikli, Hedefi bir miktar revize ettik ama başka hangi ülke olursa olsun, en gelişmiş ülke bile Türkiye in 2016 yılında karşı karşıya kaldığı sıkıntılardan biri veya bir kaçıyla muhatap olmuş olsaydı, o ülkede ekonominin genel dengeleri ciddi anlamda zafiyete uğrar ve bozulma yaşardı. diye konuştu.
ENFLASYON DÜŞÜYOR
Büyümenin sürdüğünü, enflasyonun kontrol altında olduğunu ve hatta düştüğünü vurgulayan Canikli, İstihdamda bir miktar hafif yukarı gelmesi emek piyasasında olumsuzluk değil tam tersine... Biz sadece ekonominin büyümesiyle, nüfusun artmasıyla oraya çıkan iş talebini karşılamıyoruz.
Aynı zamanda tarımdan kopup gelenlere de iş buluyoruz. 14 yılda, bütün bu sıkıntıların yaşandığı dönemde 9 milyondan fazla istihdam kapasitesi oluşturmuş bir ekonomimiz var. Başka bir kritere bakmaya gerek yok. Bu, 2016 yılında devam ediyor. değerlendirmesini yaptı.
AŞAĞI YUKARI HAREKETLER HER ZAMAN OLABİLİR
Canikli, aynı durumun faiz oranları için de geçerli olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:
Dalgalanmalar olsa bile faiz hadlerinde aşağı yönlü gidiş devam ediyor. Merkez Bankası, 15 Temmuzdan sonra faiz indirimi yaptı. Bu süreçte tüm bunlar yaşanırken güçlü büyüme performansı devam ediyor. Makro dengelerin hiçbirinde sıkıntı yok.
Ekonomi istihdam üretmeye devam ediyor. Cari açık azalıyor. Bu da son derece önemli. İhracatın ithalatı karşılama oranı yükseliyor; yüzde 70in üzerine çıktı. Daha da artacak. Dolar bütün para birimleri karşısında inanılmaz bir şekilde güçlü duruyor. Belki yüzde 1-2 gibi bir miktar Türk lirası bu noktada biraz daha fazla değer kaybetti. Bu kadar. O da olabilir, dalgalı kur politikası içinde aşağı, yukarı yönlü hareketler her zaman olabilir.
DOLARIN ÇIKMASI SON DERECE DOĞAL
Daha önce 3ün üzerine çıktı. 3,1i geçti, 3,2ye çıkmıştı, sonra 2,9lara geldi, sonra tekrar çıktı, geldi böyle dalgalanıyor. Bu da son derece doğal. Ama önemli olan şu; hiçbir müdahale olmadan tamamen piyasa şartlarında dengeleniyor. Bu çok önemli.
Hiçbir müdahale yok, hiçbir şeye. Ne kurun fiyatına, TL fiyatına, dövizin fiyatına, ne bankacılık sistemine, ne sermaye piyasalarına hiçbir müdahale olmaksızın piyasanın oluştuğu seviye bu. Merkez Bankası müdahale bile etmiyor satış yönünde. Dövizi satarak dengelemeye çalışmıyor. Hiçbir müdahale olmadan oluşan fiyat bu.
Buna benzer bir gelişme olduğu zaman bütün ekonomilerde Merkez bankaları piyasaya döviz sürüyorlar. 2008 krizinden sonra çok kısa sürede içinde Merkez Bankası Ruble in değer kaybını önlemek için 100 milyar dolardan fazla piyasaya para sürmüştü ama engelleyememişti. Şu anda Merkez Bankası piyasaya döviz bile satmıyor. Belki ufak tefek piyasa şartlarındaki hariç... Piyasa böyle oluşuyor.