Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Maaşı düşük olan emekliye 100 lira seyyanen zammı da öngören İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası resmen çıktı. Zam temmuzda.
Emekliye yapılacak zamdan, madenlerde yaşam odası düzenlemesine kadar birçok yeniliği içinde barındıran ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu dünkü Resmi Gazetede yayımlandı. Düzenlemeye göre temmuz ayında emeklilerin 1.000 lira ve altındaki aylıklarına 100 lira, 1.000 liranın üzerindeki gelir ve aylıklara da 1.100 lirayı geçmeyecek üzere seyyanen zam yapılacak. Resmi Gazetede yayınlanan düzenlemelerin diğerleri şöyle:
-Ölümlü iş kazası olan maden iş yerlerinde, işverenin kusurunun mahkeme kararı ile tespiti halinde, işveren 2 yıl süreyle kamu ihalelerinden yasaklanacak.
- Durdurulan işlerde izinsiz çalışma yaptıran işveren veya işveren vekillerine 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.
-Maden iş yerlerinin hangilerinde sığınma odalarının kurulabileceği ve bu odaların teknik özelliklerine dair esaslar bir yıl çıkarılacak yönetmelikle düzenlenecek.
-Ermenekteki maden kazasında, sigortalı olanlar ile hayatını kaybedenlerin hak sahiplerine, 6 ay süreyle, brüt asgari ücretin iki katı tutarında ödeme yapılacak.
-İş kazası meydana gelmeyen iş yerlerine teşvik sağlanacak. İş kazası meydana gelmeyen işyerlerinde çalışanların işsizlik sigortası işveren payı 3 yıl süreyle yüzde 1 olarak alınacak.
-15 yaşını doldurmamış çocuklar çalıştırılamayacak, 14 yaşını doldurmamış çocuklar ise sanat, kültür ve reklam faaliyetlerinde yazılı sözleşme yapmak ve her bir faaliyet için ayrı izin almak şartıyla çalıştırılabilecek.
-Yer altı maden işlerinde çalışan işçilerin çalışma süresi; günde en çok yedi buçuk, haftada en çok 37.5 saat olacak.
-Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, standardı yayımlanan ve tebliğlerde belirtilen mesleklerde, tebliğin yayım tarihinden itibaren 12 ay sonra mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacak. Yeterliliği olmayanları çalıştıran işveren veya işveren vekillerine her bir çalışan için 500 lira idari para cezası verilecek.
-Genç işsizlerin belli koşullarda istihdamı halinde sigorta primi işveren hissesi, İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacak.
-Emekli olduktan sonra çalışanlardan kesilen yüzde 15lik sosyal güvenlik destek primi oranı yüzde 10a düşürülecek.
-İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilecek.
-Asansör bakımı ve kontrolü il özel idareleri, belediyeler ve bina yöneticileri için yasal zorunluluk olacak.