Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığının hazırladığı, Türkiye-Ermenistan Ekonomik ilişkileri başlıkla raporda şu değerlendirmelere yer verildi:
1993te Türkiye-Ermenistan sınırında bulunan Doğu Kapı (Tıknis) sınır kapısını kapatması Ermenistan ekonomisini oldukça olumsuz etkilerken, ülkenin Türkiye-Azerbaycan-Ermenistan üçgeninde yaşanan siyasi sorunlar arasında sıkışıp kalmasına yol açmıştır. Ermenistan böylece uluslararası bazı projelere katılma imkanından yoksun kaldığı gibi ekonomik anlamda Rusya ve Gürcistana bağımlılığı giderek artmıştır.
Sınırların halen kapalı olmasına ve yaşanan diğer tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye-Ermenistan ekonomik ilişkilerinde önemli iyileşmelerin yaşandığı gözlemlenmektedir. - İki ülke arasında gerçekleşen dış ticaret rakamlarının da işaret ettiği üzere resmi ticari ilişkilerin yanısıra Gürcistan ve İran gibi iki ülkeye de komşu olan üçüncü ülkeler üzerinden gerçekleşen gayriresmi bir ticari ilişki de sözkonusudur. Büyük ölçüde Gürcistan üzerinden gerçekleştirilen bu ticaret tekstil, yedek parça ve inşaat ürünleri başta olmak üzere birçok işkoluna yayılmıştır.
Malatya pazarı
Erivanın merkezinin yakınlarında popüler bir semt olan ve Bangladeş adıyla bilinen bir muhitte büyük oranda Türk ürünleri satıldığı için adına Malatya Pazarı denilen bir Çarşı da bulunmaktadır. Bu durum Türkiye-Ermenistan ekonomik ilişkilerinin Ermeni halkının günlük yaşamı üzerindeki etkisini açıkça ortaya oymaktadır.
Bavul ticareti
Türkiye ile Ermenistan arasındaki ticari ilişkilerin bir diğer önemli ayağını ise bavul ticareti oluşturmaktadır. Türkiyede ikmet etmeyenlere yapılan mal satışlarını kapsayan ve uygulamada bavul ticareti olarak adlandırılan sistem, özellikle eski doğu bloku ülkelerinden gelen turistlerin ülkelerinde satmak amacıyla Türkiyeden aldıkları malları yurtdışına çıkarmaları şeklinde işlemektedir.
Milliyet, Önder Yılmaz