Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2286 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   22 Nisan 2015 - 05:37

Harranda tuzlanma tarihe karışıyor

Büyüt
Küçült
Harranda tuzlanma tarihe
Ekonomi Haberleri › Harranda tuzlanma tarihe karışıyor haberi

Türkiyede tarımın en önemli merkezlerinden biri olan Harran Ovasında aşırı sulama nedeniyle ortaya çıkan tuzluluk problemi özüldü. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının aldığı tedbirler ile verim düşüşüne neden olan tuzluluk sorunu tarihe karıştı.

Ercan Baysal

Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek alınan tedbirler sayesinde 100 yıllık tuzluluk problemi yaşanmayacağını kaydetti. Küsek, yeraltına doğal deşarj şebekesi kurularak sorunun çözüme kavuştuğunu açıkladı. Bu kapsamda yerin 1,6 metre derinliğine 50 metre aralıklarla delikli boru döşendi. Bu sayede topraktaki tuz alınıyor. Projenin toplam yatırım bedeli 160,4 milyon lira olurken, harcanan rakamın üzerinde verimlilik artışı ile ülke ekonomisine katkı sağlandı. Hesaplamalara göre her yıl yaklaşık 200 milyon Türk Lirası ülke ekonomisine kazandırılıyor.

Döviz kaybının önüne geçildi

Proje kapsamında dış pazardan yapılan pamuk ithalatında azalma sağlanarak Türkiyenin döviz kaybının önüne geçilmiş oldu. Ayrıca bölge insanı kendi arazilerini işlemek suretiyle geçimini sağlar hale geldi. Bunun sonucunda köyden-kente doğru olan göç hareketi tersi yönde hareket etmeye başladı. Harran Ovası, su ile ilk buluştuğu yıllarda alınması gereken önlemler alınmadığı için ve sulamanın aşırı ve bilinçsizce yapılması nedeni ile oluşan yüksek taban suyu tarım arazilerinin kısa zamanda tuzlu, tuzlu-alkali hale gelerek çoraklaşmasına neden oldu. Şanlıurfa Harran Ovasında Drenaj Projesi yapılan toplam 55 bin hektar alanın önemli bölümünde Tuzlu-Alkali sorunu mevcut idi. 2010 yılında başlayan drenaj çalışmaları sonucu bu alanlar tekrar tarıma kazandırılarak 500 kg/da pamuk alınmaya başlandı. Taban suyu ve tuzluluk nedeniyle düşük verim alınan arazilerde ise 300 kg/da verim artışı sağlandı. İkinci ürün olarak yetiştirilen mısırda ise 500 kg/da ürün artışı sağlandı.

PROJE KAPSAMINDA NE YAPILDI?

Şanlıurfa Harran Ovasında taban suyu yükselmesi nedeniyle drenaj problemli alanların tuzlu, tuzlu-alkali ve alkali sahaların tespit edilerek arazinin ıslah edilmesi amaçlandı. Ovada,211 köyde kapalı drenaj çalışmaları yapıldı. 124 köyde köy içi yolu ve 102 köyde 173 adet köy içi göl alanı ıslahı tamamlandı. Yıkama işlemlerinin istenilen şekilde devam etmesiyle verim artışının aşamalı olarak yükselmesi hedefleniyor. 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024