Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Türk ekonomisinin yeni rotasını çizen Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018) Öncelikli Dönüşüm Programlarının 2. paketi açıklandı. Türkiyenin yüzde 12ye kadar düşen tasarruf oranını yüzde 19a çıkarmayı hedefleyen eylem planına göre bireysel emeklilikte olduğu gibiev almak, evlenmek ve çocuğunuzu okutmak için para biriktiriyorsanız ya devlet katkıda bulunacak veya vergi avantajı sağlanacak. Devlet yardımı belirli amaçlarla konut sahipliği, eğitim, evlilik gibi uzun vadeli tasarrufları teşvik etmeye yönelik olacak.
Hangi tasarruf mekanizmalarının (fon, mevduat ve sigorta) geliştirilebileceği konusunda da çalışma yapılacak. Çalışma sonucunda tercih edilen özel amaçlı tasarruf mekanizmasına kamu katkısı ya da vergi teşvikinin sağlanabilirliği konusu değerlendirilecek. Çalışmanın çıktılarına bağlı olarak gerekli mevzuat düzenlemeleri yapılacak. Sistemin işlemesi için özel amaçlı fon ve mevduat türleri geliştirilecek. Örneğin ev almak için her ay 100 lira biriktirene devlet ek para verecek ya da vergi kesintisi yapılmayacak.
BOZULAN MEVDUATA FAİZ
Yine tasarrufları artırmak için vadesiz hesaplara faiz ödenmesi ve vadeli mevduatların vadesinden önce çekilmesi durumunda kısmi faiz ödenmesi uygulamaları yaygınlaştırılacak. Böylece zor durumda kaldığı için bankadaki parasını bozanlar da faiz alacak. Bu durum lazım olursa diye uzun vadeli mevduat yapılmamasının önüne geçecek. Tasarruf için önemli bir düzenleme de bono, borsa, yatırım fonu alıp en az 2 yıl elinde tutanlara vergi avantajı sağlanması olacak. Yatırımcılarca elde tutulma sürelerine göre ödenecek gelir vergisi stopaj oranında kademeli olarak farklılaştırma yapılacak.
İŞTE O MADDE
Belirli amaçlarla (konut sahipliği, eğitim, evlilik vb.) uzun vadeli tasarrufları teşvik etmeye yönelik olarak, hangi tasarruf mekanizmalarının (fon, mevduat ve sigorta) geliştirilebileceği konusunda çalışma yapılacaktır. Çalışma sonucunda tercih edilen özel amaçlı tasarruf mekanizmasına kamu katkısı ya da vergi teşvikinin sağlanabilirliği konusu değerlendirilecektir. Çalışmanın çıktılarına bağlı olarak gerekli mevzuat düzenlemeleri yapılacaktır.
Paging.create(3, 1);