Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Yılın ilk 3 ayında toplam ihracat yüzde 6.8 gerileme ile 35 milyar 816 milyon dolara düştü. Son 12 aylık ihracat ise geçen yılın aynı dönemine göre değişmeyerek 153 milyar 309 milyon dolar oldu.
Otomotiv Mart ayı lideri
Sektörel bazda Mart ayında en fazla ihracatı 1 milyar 772 milyon dolarla otomotiv sektörü yaparken, bu sektörü 1 milyar 353 milyon dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü ile 1 milyar 328 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon sektörü izledi.
En çok artış fındık ihracatında
Mart ayında en fazla ihracat artışını yüzde 35.7 ile fındık ve mamulleri sektörü yakalarken, bu sektörü, yüzde 26.7 ile savunma ve havacılık sanayii ile yüzde 11.3 ile süs bitkileri ve mamülleri sektörü izledi.
İlk üç pazar Almanya, Irak ve İngiltere
Mart ayında en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke Almanya, Irak, İngiltere, ABD ve İtalya oldu. Almanyaya ihracat yüzde 18.7, Iraka ihracat yüzde 27.9, İngiltereye ihracat yüzde 9.7 ve İtalyaya ihracat yüzde 15.1 gerilerken, ABDye ihracat yüzde 21.8 artış gösterdi.
İhracatta artışlar
Mart ayında en fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında, en yüksek artış yüzde 39 ile Birleşik Arap Emirliklerine gerçekleşti. Mart ayında ihracat artışında önce çıkan ülkeler ise şöyle oldu; Ummana ihracat yüzde 283, Singapura ihracat yüzde 255, Malezyaya ihracat yüzde 111, Taylanda ihracat yüzde 93, Moritanyaya ihracat yüzde 81, Katara ihracat yüzde 79 ve Kuveyte ihracat yüzde 77 arttı.
Mart ayında ABye ihracat yüzde 17,3, Afrikaya ihracat yüzde 10,7, Ortadoğuya ihracat yüzde 6,5, BDTye ihracat yüzde 21,3 geriledi. Uzakdoğu ülkelerine ihracat yüzde 40 artış gösterdi.
Düşüşte parite etkisi
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, İhracatta yaşanan düşüşte, parite etkisi ile birlikte tüm dünya ticaretinde dolar bazında yaşanan daralma da etkili oluyor dedi.
ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz artırımı beklentileri ve bunun sonucunda doların değer kazanmasının dünya ekonomilerinin en sıcak gündem maddesi olmaya devam ettiğinin altını çizen Büyükekşi, İhracatımızda euronun ağırlığı göz önüne alındığında pariteden dolayı ihracatımızın; Ocak ayında 800 milyon dolar, Şubat ayında 900 milyon dolar, Mart ayında ise paritedeki yüzde 22lik gerileme ile yaklaşık 1.3 milyar dolar negatif yönde etkilendiğini görüyoruz dedi ve ekledi:
Euro bazında ihracatımızın artıyor olmasını son derece önemli buluyoruz. Bununla birlikte Avrupa Merkez Bankası parasal genişlemeye giderek, aylık 60 milyar Euro devlet tahvili alımlarına başladı. Bu genişlemenin ABdeki büyüme beklentilerine hız kazandırmasını bekliyoruz. Ayrıca yakın zamanda Avrupada fuarlara katılan ve bu fuarlardan oldukça olumlu izlenimlerle dönen ihracatçılarımız da, önemli fırsatların olduğu bir dönemden geçtiğimizi işaret ediyor.
İSTANBUL, (DHA)