Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
CHPnin sır gibi sakladığı Yüzyılın Projesindeki çalıntı Merkez Türkiye sloganının altından sadece bir proje şehir çıktı. Oysa Türkiye 13 yıldır yaptığı projelerle üç kıtanın merkez ülkesi oldu bile.
CHPnin, Başbakan Ahmet Davutoğlunun ‘Stratejik Derinlik kitabından çaldığı ‘Merkez Türkiye adıyla açıkladığı ‘yüzyılın projesi beklenen etkiyi yaratmadı ve fiyaskoyla sonuçlandı.
CHP, ‘merkez ülke demesine rağmen bütün kalkınma projelerini tek bir şehirde toplayacağını açıklarken, AK Parti hükümetleri ise yapılan ve yapımı süren projelerle Türkiyenin bütün tarım ve sanayi üretim kentlerini kara, hava ve demiryolları ile limanlar üzerinden dünyaya bağladı.
Avrupa-Asya-Afrika arasındaki havayolu trafiğinde THY en büyük payı aldı; Türk işadamları ‘1.5, 3 ve 4 saat uçuş mesafesindeki ülkelerde trilyon dolarlık pazarlara açılarak ihracat rekorları kırdı. Ayrıca İstanbulda Kanalistanbul projesi çevresinde ve batı yakasında bir değil iki ‘proje şehir kurulmaya başlandı. İşte Türkiyeyi gerçek ‘merkez ülke haline getiren 13 yılda yapılanlar ve yapımı süren projeler:
İSTANBULA İKİ YENİ ŞEHİR
-Kanalistanbul ile Karadenizden Marmara Denizine ikinci bir boğaz açılıyor ve iki yanında yeni bir şehir kuruluyor.
-Bir başka şehir de İstanbulun Anadolu yakasında kuruluyor.
- Proje şehirlerde yaşam alanları, kongre, festival ve fuar merkezleri, oteller, spor tesisleri olacak.
-İki yeni şehir, otoyol, tünel ve köprüler ile hızlı trenlerle Anadoluya ve dünyaya bağlanacak.
DENİZYOLLARI
LİMANLAR YENİLENDİ, MARİNALAR ARTIYOR
-Dış ticaretin yüzde 80den fazlasını taşıyan Türk gemileri 2003 öncesinde ‘kara listedeydi. Gerekli düzenlemeler yapıldı, denetimler artırıldı ve ‘beyaz listeye girdiler.
-2003te sahibi Türk olan 568 gemiye karşılık, bugün deniz ticaret filosunda bin 489 gemi var. 2003te 8.8 milyon DWT taşıma kapasitesi 30.4 milyon DWTe çıktı.
-Limanlar iyileştirildi ve 2003te 2.49 milyon olan konteyner kapaistesi 8.35 milyona yükseldi.
-Kuzey Ege Çandarlı Limanının temeli 2011de atıldı, yapımı sürüyor. Karadenizde Filyos Limanı, Akdenizde Mersin Konteyner Limanı yapılacak.
-Turizm amaçlı yat limanları da büyüyor. 2003te 8 bin 500 olan yat bağlama kapasitesi 17 bin 700e yükseldi.
-Balıkesir Avşa, Silivri, İzmir Çeşme, Tekirdağ ve İstanbul Haliç Yat limanı projesi sürüyor.
KARAYOLLARI
470 YERALTI TÜNELİ
-6 bin 100 kilometrelik bölünmüş yol 23 bin 716 kilometreye çıkarıldı. 75 il birbirine bölünmüş yolla bağlandı. Ortalama hız 40 kmden 80 kmye çıktı.
-Kaliteli yol, iş gücü, zaman kaybı, araç yıpranması ve akaryakıt harcamalarından yılda 15.6 milyar TLye yakın tasarruf sağladı. Trafik kazaları ve can kaybı yüzde 59 azaldı, kirlilik düştü.
-2 bin 282 kilometre olan otoyol ağını 2023te 8 bin kilometreye çıkaracak yolların yapımı sürüyor.
-Edirneden İstanbula gelen otoyolun bir ucu, Gebzeden Körfez Köprüsü geçişiyle Bursa ve İzmire uzanırken, diğer ucu Yavuz Selim Köprüsü (3. Köprü), Tekirdağ, Çanakkale Köprüsü ve Balıkesir üzerinden gelerek Bursada birbirine bağlanacak. Böylece Marmara denizi çevresinde bir ‘bölge çevreyolu oluşacak.
-Ankara-Niğde Otoyolu, batıdan güneydoğuya kesintisiz ulaşım sağlayacak. Şanlıurfa-Habur otoyolu da Avrupayı doğrudan Ortadoğuya bağlayacak. Edirneden otoyola giren yolcu veya TIR, tek hat üzerinden güneye inebilecek.
-Mersin-Silifke, Çiğli-Aliağa-Çandarlı, Aydın-Denizli-Burdur, Afyonkarahisar-Burdur-Antalya, Antalya-Alanya, Ankara-Sivrihisar-İzmir, Merzifon-Gürbulak (sınır kapısı) otoyolları Anadolunun bütün üretim merkezlerini limanlara ve sınır kapılarına bağlayacak.
-Tüm hatlar İstanbul Boğazının üstünden üç köprü ve altından biri 3 katlı 3 tünel ile Avrupaya bağlanıyor. Köprü ve tüneller aynı zamanda şehir içi yol ve metroları da birbirine bağlayacak.
-Bu yol, köprü ve tünellerin bir kısmı yapıldı, yarıya yakını inşa halinde, kalanının da projesi bitti.
-Projelerin tamamlanmasıyla Afyonun mermeri, Denizlinin tekstili, Muğlanın meyvesi, Çanakkalenin domatesi 3.5-4 saatte İstanbula, 1-2 saatte ihracat limanlarına ulaşacak.
-Yolların 700 kilometresi, doğaya zarar vermemek ve mesafeyi kısalmak için 470 tünelle yer altından geçecek.
DEMİRYOLLARI
TREN ÇEVRE YOLU
-Hedef Avrupa demiryolu sistemini Ege, Akdeniz ve Karadeniz limanlarına, Ortadoğu ve Asya çıkış kapılarına ulaştırmak.
-Önce mevcut demiryolu hatları iyileştirildi, 12 yılda bin 759 kilometre yeni demiryolu yapıldı, 2 bin 712 kilometrelik demiryolu inşaatı sürüyor.
-Yapımı tamamlanan Marmaray ve projesi biten 3 katlı tünel ile İstanbul Boğazı altından Avrupa-Asya bağlantısı sağlanıyor.
-Ankara-Eskişehir-İstanbul ve Ankara Konya yüksek hızlı tren yolları tamamlandı; Eskişehir-Konya hattı birbirine bağlandı.
-Hızlı ve yüksek hızlı tren hatları bin 213 kilometreye ulaştı. İstanbul-Ankara arası 3.5 saate indi.
-Ankara-Sivas yüksek hızlı tren hattı, Erzincan-Erzurum-Kars üzerinden Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesine bağlanacak. Böylece Avrupadan Asyaya 250 km hızla tek hat üzerinden geçilebilecek.
-Hızlı tren hatları batıya doğru İzmir, Afyonkarahisar, Kütahya, Aydın ve Denizliyi Ankara ve İstanbula bağlayacak.
-Güneye doğru, Isparta-Burdur-Antalya ve Konya-Karaman-Adana-Mersin üzerinden Akdenize inecek.
-Kırıkkale-Samsun hattıyla da Karadenize ulaşacak.
-Bütün hatlar, Halkalı-Kapıkule hattı ile Avrupaya bağlanacak.
-Ayrıca, Marmara bölge çevre otoyoluna paralel, İstanbul Yavuz Selim ve Çanakkale Köprüsünden geçecek hızlı tren çevreyolu yapılacak.
TREN ÜRETİMİ
YERLİ HIZLI TREN
-Demiryollarında hızlı tren dahil yerli oranı giderek yükseliyor. Sivas, Adapazarı ve Eskişehirde kurulan fabrikalarla ‘demiryolu endüstrisi kentleri oluşturuldu.
-Klasik tren ve demiryollarını iyileştirme yerli imkanlarla yapılmaya başlandı.
-Hızlı tren teknolojisinin girmesiyle birlikte çelik ray, vagon tekerleği ve elektrifikasyon, sinyalizasyon sistemleri yerli olarak üretiliyor.
-Eskişehirde Milli Yüksek Hızlı Tren, Adapazarında Milli Elektrikli Dizel Tren, Sivasta Milli Yük Vagonu üretim tesisleri kuruldu.
-İlk yerli hızlı trenin prototipi ile ilk yeni nesil yerli elektrikli/dizel tren 2018de, yani 3 yıl sonra raylarda olacak.
-Yeni nesil ilk yerli yük vagonları ise iki yıl sonra, 2017de yük taşımaya başlayacak.
-TÜLOMSAŞ-General Electric ortaklığıyla Eskişehirde üretilen 50 lokomotifin sekizi raylara indi, 12sinin yapımı sürüyor. ABD ve Avusturyaya da ikişer lokomotif ihraç edildi.
-Güney Kore ortaklığıyla yine Eskişehirde 72 elektrikli lokomotif üretim aşamasında.
-Adapazarı TÜVASAŞ tesislerinde ‘Anadolu markalı 24 tren seti ‘yerli olarak üretildi, 28i üretim aşamasında.
HAVAYOLLARI
80 MİLYON YOLCU
-Dünya havacılık sektörü 12 yılda yılda ortalama yüzde 5 büyürken, Türkiyede yüzde 15 büyüdü.
-Havalimanı sayısı 26dan 53e çıktı, eski havalimanları yenilendi.
-2003te iç hat yolcu sayısı 9.1 milyonken, 2014te 86 milyona yükseldi.
-Dış hat yolcu sayısı 25.3 milyonken, 2014te 80 milyona çıktı.
-Büyük gövdeli uçak sayısı 162den 423e yükseldi.
-2003te sadece THY ve sadece 2 merkezden yurt içinde 26 noktaya uçabiliyordu; bugün 6 havayolu şirketi 7 merkezden 53 havalimanına uçuyor.
-2003te 2 havayolu şirketi yurt dışında 60 noktaya uçabiliyordu; bugün Türk 6 havayolu şirketi 108 ülkede 237 noktaya uçuyor.
-İstanbula yıllık 150 milyon yolcu kapasiteli üçüncü havalimanı inşaatı sürüyor; 29 Ekim 2017de ilk uçuş gerçekleşecek.
-Avrupada denizde yapılan ilk havalimanı ‘Ordu-Giresun havalimanı hizmete açıldı.
-Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı ve Hakkari Yüksekova Havalimanı hizmete girdi.
-Milli Bölgesel Yolcu Uçağı, milli haberleşme ve gözlem uyduları Türk mühendisleri tarafından tasarlanıyor.
-Bunları koordine edecek Türkiye Uzay Ajansı kuruluyor.
20 NOKTADA LOJİSTİK MERKEZİ
-Türkiyenin tarım ve sanayi üretim merkezlerini birbirine ve limanlara bağlayan hatlar üzerinde taşımacılık da yeniden tanımlanıyor.
-Demiryolu ağının geçtiği 20 noktada lojistik merkez planlandı; 7si tamamlandı (Samsun, Uşak, Denizli, İzmit, İstanbul, Eskişehir ve Balıkesir). Bozüyük, Mardin, Erzurum, Mersin, İzmir lojistik merkezleri inşa halinde.