Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1711 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   11 Ocak 2016 - 13:42

Mehmet Şimşek Orta Vadeli Ekonomik Programı açıkladı

Büyüt
Küçült
Mehmet Şimşek Orta Vadeli Ekonomik Programı

2016 yılına ilişkin ekonomik beklentilerin de ele alındığı toplantıda son günlerde sıkça gündeme gelen zorunlu trafik sigortası primlerinin yüksekliği de ele alındı. Bir gazetecinin Zorunlu trafik sigortası ile ilgili ciddi şikayetler var? Trafik sigortası ile kaskonun birleştirilmesi önerisine ne dersiniz. sorusına Şimşek, Geçmişte hasarı olan araç sahiplerinin sigorta primleri ciddi oranda arttı. Kasko ve Trafik Sigortası birleştirilebilir mi? Hazinemiz bu konuda bir çalışma yapacak. Bu konuda bir çalışma yapacağız . diye cevap verdi

İşte Mehmet Şimşekin Kalkınma Bakanı Yılmaz ve Maliye Bakanı Ağbalın orta vadeli ekonomik programla ilgili açıklamalarının satır başları:

Jeopolitik belirsilizkler ve gerginlikler etkili oluyor. Diğer gelişmekte olan ülkelerdeki belirsizlikler önem arz etmektedir. Çin ve Hindistan çok önemli iki ülke. Bunlar haricinde büyüme oranları kriz öncesi seviyelerin oldukça altındadır. Önümüzdeki dönemde kısmi bir iyileşme öngörülüyor.

PETROL FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞ

Petrol fiyatlarındaki düşüş Türkiye için büyük önem taşıyor. Artan arz ve zayıf talep nedeniyle fiyat düşüşü yaşanmıştır. Petrol ihtacatçıları açısından bu olumsuz bir trend. Gelişmiş ülkeler için bu olumlu bir trend.

Önümüzdeki döneme damga vuracak gelişmelerden birisi de para politikalarında yaşanan gelişmeler olacaktır. Senkronize bir faiz artışının olmaması Amerikadaki faiz artışını sınırlar.

ENFLASYON HEDEFİMİZİN OLDUKÇA ÜZERİNDE GERÇEKLEŞTİ

Orta vadeli planımızdaki amaç kapsayıcı ve sürdürülebilir büyüme bizim en temel amaçlarımızdan birisidir. Enflasyonu düşürmek bizim en temel hedeflerimizden birisidir. Enflasyon hedefimizin oldukça üzerinde gerçekleşti. Biz bunu çok ciddiye alıyoruz ve enflasyonun tekrar yüzde 5-7 oranına çekmeyi hedefliyoruz.

Cari açıkta bir azalma var ve planımızda bu oranı düşürmek var. Program döneminde büyüme startejimiz kapsayıcı ve sürdürülebilir büyümeden bahsediyoruz.

Küresel ölçekte ve Türkiyede belirsizliğin azalacağına inanıyorum. Seçim sonrası güçlü bir hükümet kurulmuş ve Türkiyede belirsizlik kalmamıştır.

2015TE BÜYÜME YÜZDE 4 OLABİLİR, 2016DA HEDEF YÜZDE 4.5

Üçüncü çeyrek verileri beklediğimizden daha iyi geldi. Bu nedenle yüzde 4lük büyümenin gerçekleşebilir olduğunu öngörüyoruz. Büyüme 2016 yılında yüzde 4.5ğa ulaşacak. Böyle bir beklentimiz var. Yüzde 4lük büyüme Çin ve Hindistan hariç yüzde 1.8 büyümenin dünya ölçeğinde ortalama olarak baz alırsanız bu büyümenin ne kadar önemli olduğu ortadadır.

Yurt içindeki tasarruflara baktığımızda 2018 yılında yaklaşık yüzde 18  seviyesine ulaşmasını öngörüyoruz. 2013 yılından itibaren beklentilerimiz ölçüsünde gelişme yaşandı.

İŞSİZLİK ORANLARI

Türkiyede ciddi istihdam ortamı yaratmamıza rağmen nispeten yükselmektedir. Önümüzdeki dönemde bunun azalmasını bekliyoruz. İşsizliğin 1.1 ve 1.3 oranında artmasını bekliyoruz. 2015te 10.5e yükselen işsizlik dönem sonunda 9.6ya düşecektir.

2014 yılında 8.2 olan enflasyon 2015te 8.8e yükseldi. Gıda bfiyatlarında artış söz konusu. Ne tür tedbir alınması gerekiyorsa bu yıl içinde alınacaktır. Enflasyonun önümüzdeki dönemde yüzde 7.5ğa gerilemesini bekliyoruz.

BÜTÇE RAKAMLARI

Merkezi yönetim bütçe açığı 2014 yılında 1.3tü. 2015te yüzde 1.2 olarak gerçekleşti. 2016da yüzde 1.3 seviyeseine çıkmıştır. Bunda vaatlerimiz ve reformlarımızın etkisi var. Ekonomik istikrarın desteklenmesi bir öncelik. Büyümenin desteklenmesi, yurt içi tasarrufların kontrolü ve cari açığın azaltılması öngördüğümüz temel hedeflerdir.

2017den itibaren vaatlerin etkisinin, özellikle asgari ücretten aldığımız yükün sistmeden çıkmasından sonra tekrar aşağı doğru bir trend öngörmekteyiz.

YAPISAL REFORM GÜNDEMİMİZ VAR

2014 yılından itibaren 25 öncelikli dönüşüm programımız var. Bundaki amaç verimliliği, istihdamı ve dışa bağımlılığı azalmak gibi mikro reform diyebileceğimiz 1248 mikro reform programı var. Bu program uygulamada. 300e yakın tedbir de hayata geçirilmiş durumda. İkinci ayak ise yakın dönemde Başbakanımızın açıkladığı yeni makro reform programı. Bu hem siyasi hem ekonomik hem de sosyal anlamda kapsamlı bir reform programı.

Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi, fasılların açılması ve AB ile entagrasyon sürecinin güncellenmesi önemli ayaklar arasında.

2016 YILI EYLEM PLANI

2016 yılı eylem planı üzerinde durmak istiyorum. Temel amacı güçlü ve sürdürülebilir büyüme. Türkiye AK Parti hükümetleri döneminde güçlü reformlar sayesinde orta gelir grubundan üst gelir grubuna yükselmiştir.

Esnek çalışma, kıdem tazminatı, dışarından nitelikli iş gücü çekilmesine kadar başlıklar var.

Kamu maliyemiz çok güçlü ama daha da kaliteli hale getirilmesi konusunda hususlar ön plana çıkıyor. Kamu personel reformu konusunda daha fazla ilerleme kaydedilmesi gerekiyor. Eğitim reformu da bu bağlamda önemli bir bileşen.

Biz toplam faktör verimliliğini arttıracak reformlardan bahsediyoruz. İşgücü piyasası reformu o amaçla tasarlanmıştır.

Yatırımların Türkiyeye çekilmesi için ne gerekiyorsa yapılacaktır. Özellikle yüksek teknoloji ürünlerinin üretimiyle ilgili yatırımları destekleyeceğiz.

Küresel olarak zor bir dönem. İşte bütün bunlar dikkate alınarak Türkiyenin temellerini saha da sağlamşaştıran bir programla yola devam ediyoruz.

KALKINMA BAKANI CEVDET YILMAZ:

149 milyar dolar kamu özel yatırım var. Dolar kurundaki hareketliliğe rağmen. Ulaştığımız büyüklük bu. Yatırımlarımızda geçmişe göre daha iyi durumdayız. Temel hedefimiz büyümeyi, sosyal refahı arttıramaktır. Yatırımlarımızın yüzde 80ini özel sektör gerçekleştiriyor. 2002 yılında kamu yatırımları 11.5 milyar dolarken 2015 yılında 34 milyar doları aştı.

Bölgesel arası dengesizlikleri gidermek için GAP, DAP, KOP dediğimiz projeleri yine kamu yatırımlarına öncelik veriyoruz. Proje olarak kısa vadede hayata geçirilebilecek projeler. Elektronik dönüşüme dönük projeleri önceliyoruz. 2015 yılında başlangıç ödeneğimiz 40 milyar civarındayken bunu 2016 için 50 milyar 509 milyon TLye yükseltmiş durumdayız.

Yatırım tamamlama süresi 8.5 yıldan 4 yıla kadar geriledi. Kamu özel iş modelini yoğun olarak kullanuyoruz. 198 projenin uygulama sözleşmesini imzaladık. Bunlardan 34ü yapım aşamasında.

MALİYE BAKANI NACİ AĞBAL

2014 yılı Ocak Aralık döneminde 23.4 milyar açık vardı. 2015 yılında 22.6 milyar liraya çektik. 2014 yılı içerisinde 26.5 milyar faiz dışı fazla verilmişken bu yıl 30.4 milyar liraya çıkmış oldu. Bütçe gelirleri yüzde 13.6 oranında artarak 483 milyar lira oldu. 2015 bütçesinin gelir performansında olumlu bir sonuç elde edildi.

2015 yılında vergi gelirleri yüzde 15.7 oranında arttı. 2015 yılında faiz hariç bütçe giderleri 453 milyar lira olarak gerçekleşti. Bütçe performanısnın önemli göstergelerinden birisi budur. 2015 yılında hem bütçe performansında iyileştirme sağladık, aslında büyümeyi üretkenliği destekleyen bir yatırım artışı olduğunu göstermemiz lazım.

İlave gelirler yatırım harcamalarınının kullanımında harcanmıştır. Faiz giderleri 2015 yılında 54 milyar lirayken yıl sonunda 53 milyar lira oldu. Gelir performansında önemli gelişmeler oluştu. Faiz hariç harcamalarda da yatırıma ayrılması ciddi bir katkıdır.

2016 bütçesi AK Parti hükümetlerinin 14. bütçesi. Mali disiplini esnetilmeden sürdürüldüğü bir bütçe performansını sağladık. Sıkıntılara rağmen bütçenin dengesi yeniden sağlandı.

Seçim döneminde beyannamemizde vatandaşa dönük bir çok vaatlerimiz oldu. Bunların her birisini de bir bir hayata geçiriyoruz. Eylem planımızı açıkladık. Bun ları teker teker uygulamay geçiriyoruz. Seçim döneminde vaat edilen bütün unsurlar bütçede yerini bulmuştur.

Bütçenin gelir tarafında ihtiyatlı bir perspektif ortaya konmuştur. 2016 yılında bütçe gelir performansımız gayretimizle daha iyi bir şekilde gerçekleşecektir.

SORULAR

-Açıkladığınız programda enflasyon oranı 7.5 olarak beklediniz. Anacak ekonomistler asgari ücret  artışındaki oranlar göz önüne alındığında enflasyon için atacağınız somut adımlar var mı?

-Özelleştirmede ne kadarlık gelir hedefiniz var?

Maliye Bakanı Naci Ağbal:

2016 İÇİN 10.8 MİLYAR LİRA ÖZELLEŞTİRME GELİRİ BEKLENTİSİ VAR

10.8 milyar lira özelleştirme geliri beklentimiz var. 2015 yılında 6.8 milyar lira özelleştirme geliri elde edildi.

-Üretim paketi hakkında ayrıntılı bilgi verir misiniz?

Mehmet Şimşek:

OECD sınıflandırmasını baz alarak orta yüksek teknolojiyi de daha güçlü destekeleyebilir miyiz diye düşünüyoruz.

- 1 puanın yükseltildiğini görüyoruz enflasyonun. MB, ocak ayındaki değerlendirmesinde yılbaşındaki fiyat ayarlamalarının 0.7 puan etki olacağı yönünde. Enflasyonda dengeleyici unsur neler olacak?

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek:

Enflasyonda geldiğimiz noktayı önemsiyoruz. Emtia fiyatlarında ciddi bir düşüş söz konusu. Küresel senaryoda baz senaryo gerçekleşirse emtia fiyatları düşmeye devam edecek. Aşağı yönlü buradan destek alınabilir diye düşünüyorum. Yapısal reformla birim maliyeti aşağı çekecek reformlar ön plana çıkıyor. Gıda komitesini daha işlevsel hale getireceğiz. Tarım Bakanımzıla görüştük. Daha güçlü adımlar atacağız.

-Büyümedeki yukarı doğru güncellemeye ilişkin jeopolitik riskleri ifade ettiniz. Aklımıza hemen Suriye ve DAEŞ geldi. Bu konuda çözümler mi var?

Mehmet Şimşek:

Jeopolitik gelişmelerin bir anda çözülmesini beklemiyoruz. DEAŞa karşı bir takım başarılar var. Irak bizim önemli ticaret pazarımız. Suriye konusunda da BMGKnın aldığı kararlar var bir yol haritası var. Bu gerginliklerin üst düzeyde olmamasını bekliyoruz.

-GSMH ile Türkiye ekonomisi dünya sıralamasında hangi sırada yer alacak? Kıdem tazminatı konusundaki planınız nedir? MB Başkanı konusunda bir belirsizlik var. Nisan ayında atama devam edecek mi? Önceden açıklama gibi bir durum olabilir mi? Hazinede de benzer bir belirsizlik var.

Dünya sıralamasında 17. sıradayız. Esas olan satın alma gücü partiesi ile Türkiyenin konumunun bir değişiklik olmayacak. Ne Merkez Bankası ne de Hazinede bir boşluk yoktur. Merkez Bankası ile ilgili spekülasyonlar için çok erkendir. Bütün atamalar hakkaniyet ölçüsünde yapılacaktır. Bürokratik atamalar konusunda önemli adımlar atmadık. Liyakat içinde atamalar yapılacaktır.

- Bütçe açığını milli gelire oran olarak açıkladınız ama bunu parasal olarak da açıklar mısınız? Toplam maliyet nedir ve yeni kaynak için çalışmalar olacak mı?

-AR-GE paketini hazırlayıp sunduğunuzu söylediniz. AR-GE Paketinde neler var acaba? Yurt içine büyük yatırımların çekilmesi konusunda ne gibi teşvikler vereceksiniz?

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz:

2002 yılında AR-GE harcamalarımızın oranı yüzde yarım seviyesindeydi. Bugün bu rakam yüzde 1 seviyesine kadar yükseldi. Bu çok sevindirici. DAha yüksek katma değerli ürün üretmek zorundayız. AR-GE konusunda hiç bir fedakarlıktan kaçınmıyoruz. Bunun ticarileşmesi için her adımı atıyoruz. İş ve yatırım ortamını iyileştirmek temel meselemiz.. Ülkenin neresinde yüksek teknoloji yatırımı yaparsanız yapın 5. bölge teşviki alınıyor.

Cari açığımızda çok ciddi bir düşüş var. Cari açığı büyütmeyen bir büyüme modeli hedefliyoruz.

-BESTe konomik katılım oranında hangi durumdayız? 2016 için risk olarak neyi görüyorsunuz?

Mehmet Şimşek:

Bireysel Emeklilik konusunda adımlarımız devam ediyor. Çeyiz heasbı gibi, ev edindirme gibi yapılacak tasarruflara zaten bir takım adımlar attık atıyoruz. İstihdam oranındaki artış da olumlu etkide bulunacaktır. Bireysel emeklilikte katılmcı sayısı 6 milyonu buldu.

Gelişmiş ülkelerin ayrışmasından tutun, komşu ülkelerimizin emtiaya olan talebi, jeopolitik gerginlikleri siz iyi biliyorsunuz. Çindeki yavaşlama yönetilebilir kalırsa... Çünkü Çin yatırım eksenli bür büyümeden daha çok iç talebe yönelik büyümeye geçmiş durumda. Ciddi teşviklerle bu işi götürüyor. Çindeki yavaşlamanın kademeli devam edeceğini, FED faizi konusunda da kademeli bir sürecin devam edeceğini düşünüyorum

-Zorunlu trafik sigortası ile ilgili ciddi şikayetler var? Trafik sigortası ile KASKOnun birleştirilmesi önerisine ne dersiniz?

Geçmişte hasarı olan araç sahiplerinin sigorta primleri ciddi oranda arttı. KASKO ve Trafik Sigortası birleştirilebilir mi? Hazinemiz bu konuda bir çalışma yapacak. Bu konuda bir çalışma yapacağız diyorum.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024