Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1006 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   21 Ocak 2021 - 15:52

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!

Büyüt
Küçült
Merkez Bankası faiz kararını
Piyasaların merakla beklediği faiz kararı açıklandı. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu ocak ayı toplantısının ardından politika faizinde değişiklik yapmadı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), haftalık gösterge repo  faizinde piyasa beklentileri doÄŸrultusunda deÄŸiÅŸikliÄŸe gitmedi. TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından yapılan  açıklamaya göre, haftalık repo faizi yüzde 17,00 olarak kaldı. TCMB önceki bir önceki toplantısında faizi beklentilerin üzerinde artırarak, yüzde 15,00'ten yüzde 15,00'ye çıkarmıştı. Merkez Bankası Beklenti Anketinde enflasyon beklentisi yıl sonu için %11,15, 12 ay sonrası için %10,53 ve 24 ay sonrası için %9,14 seviyesinde bulunuyor. TCMB'nin enflasyon beklentisi 2021 yıl sonu için %9,4 seviyesinde bulunuyor.

TÜÄ°K en son tüketici fiyatlarını yıllık %14,60 olarak açıkladı. TCMB'nin bir sonraki toplantısı 18 Åžubat'ta gerçekleÅŸtirilecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), geçen ayki PPK toplantısında politika faizini 200 baz puanlık artışla yüzde 15'ten yüzde 17'ye çıkarmıştı.

Açıklamada ÅŸöyle denildi:

"Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta  vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 17 düzeyinde sabit tutulmasına  karar vermiÅŸtir.

Ä°ktisadi faaliyet güçlü bir seyir izlemektedir. Salgına baÄŸlı  kısıtlamaların ekonomi üzerindeki aÅŸağı yönlü etkileri, geçtiÄŸimiz  yılın ikinci çeyreÄŸine kıyasla daha sınırlı seyretmekle birlikte,  hizmetler ve baÄŸlantılı sektörlerdeki yavaÅŸlama ve bu sektörlerin kısa  vadeli görünümüne dair belirsizlikler devam etmektedir. Salgın  döneminde saÄŸlanan yüksek kredi büyümesinin birikimli etkileriyle güç  kazanan iç talebin cari iÅŸlemler dengesi üzerindeki olumsuz etkisi  devam etmektedir. DiÄŸer taraftan, finansal koÅŸullardaki sıkılaÅŸmayla  birlikte son dönemde kredi büyümesi yavaÅŸlamaya baÅŸlamıştır.

Ä°ç talep koÅŸulları, döviz kuru baÅŸta olmak üzere birikimli maliyet  etkileri, uluslararası gıda ve diÄŸer emtia fiyatlarındaki yükseliÅŸ ve  enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler, fiyatlama davranışları  ve enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeye devam etmektedir. Kasım ve Aralık PPK toplantılarında gerçekleÅŸtirilen güçlü parasal  sıkılaÅŸtırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaÅŸlatıcı  etkilerinin daha belirgin hale gelmesi beklenmekte, böylelikle  enflasyon üzerinde etkili olan talep ve maliyet unsurlarının kademeli  olarak zayıflayacağı öngörülmektedir. Öte yandan, uluslararası emtia  fiyatlarındaki geliÅŸmeler, bazı sektörlerde belirginleÅŸen arz  kısıtları ile gerçekleÅŸtirilen ücret ve yönetilen fiyat ayarlamaları,  orta vadeli enflasyon görünümü üzerindeki önemini korumaktadır. Bu  doÄŸrultuda Kurul, 2021 yılsonu tahmin hedefini dikkate alarak,  enflasyonda kalıcı düÅŸüÅŸe ve fiyat istikrarına iÅŸaret eden güçlü  göstergeler oluÅŸana kadar sıkı para politikası duruÅŸunun kararlılıkla  uzun bir müddet sürdürülmesine karar vermiÅŸtir. Enflasyonda kalıcı  düÅŸüÅŸe ve fiyat istikrarına iÅŸaret eden güçlü göstergeler kapsamında  enflasyonun ana eÄŸilimi ve fiyatlama davranışlarına iliÅŸkin  göstergeler, yayılım endeksleri, talep ve maliyet unsurları ve  enflasyon beklentilerinin tahmin ufku içerisinde hedeflerle uyumu  yakından izlenecektir. Gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaÅŸma  yapılacaktır.


Sıkı para politikası duruÅŸunun, fiyat istikrarını kalıcı olarak  tesis etmesinin yanında, ülke risk primlerinin düÅŸmesi, ters para  ikamesinin baÅŸlaması, döviz rezervlerinin artış eÄŸilimine girmesi ve  finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla  makroekonomik ve finansal istikrarı olumlu etkileyeceÄŸi  deÄŸerlendirilmiÅŸtir.

TCMB karar alma süreçlerinde orta vadeli bir perspektifle,  enflasyonu etkileyen tüm unsurları ve bu unsurların etkileÅŸimini temel  alan bir analiz çerçevesi benimsemektedir. Açıklanacak her türlü yeni  verinin ve haberin Kurul’un geleceÄŸe yönelik politika duruÅŸunu  deÄŸiÅŸtirmesine neden olabileceÄŸi önemle vurgulanmalıdır."

FAÄ°Z KARARINA DOLARIN Ä°LK TEPKÄ°SÄ°

Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesi 7,41 lira seviyesinde olan dolar da kararın açıklanmasının ardından 7,38 lira seviyesine kadar indi.

EKONOMÄ°STLER SABÄ°T KALACAÄžINI TAHMÄ°N EDÄ°YORDU

Ekonomistler, bugün gerçekleÅŸtirilecek toplantıda politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının sabit bırakılacağını tahmin ediyor.

TCMB'nin parasal duruÅŸtaki sıkılığı piyasaya göstermesi ve kredibilitesini güçlendirmesi adına ölçülü faiz artırımının da göz ardı edilmemesi gerektiÄŸini söyleyen ekonomistler, karar metninde enflasyon ve dolarizasyona iliÅŸkin verilecek mesajların yakından takip edileceÄŸini dile getirdi.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024