Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1354 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   01 Aralık 2021 - 05:49

Merkez Bankasından Dövize Müdehale.

Büyüt
Küçült
Merkez Bankasından Dövize
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edildiğini duyurdu. Müdahale sonrası dolar yüzde 8'e yakın değer kaybetti.

ürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Doğrudan Döviz Müdahalesine İlişkin Basın Duyurusu paylaştı. 

TCMB tarafından yapılan son dakika açıklamasında "Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir." ifadeleri kullanıldı.

DOLAR YÜZDE 8 DÜŞTÜ

TCMB, piyasaya sattığı dövizin miktarıyla ilgili bilgi vermedi. Dolar/TL dün itibarıyla 14 seviyesini test etmiş, gün içerisinde de 13.80 seviyesinden işlem görüyordu. TCMB'nin müdahalesinin ardından dolar kuru yüzde yüzde 8'e yakın değer kaybederek 12,48 seviyesine kadar geriledi. Dolar kuru şu sıralarda 13,35 seviyesinden işlem görüyor.

GRAM ALTIN DA SERT DÜŞTÜ

780 TL seviyesine kadar yükselen gram altın fiyatları ise karar sonrası 712 TL'ye kadar düştü. Altın şu sıralarda 766 TL'den işlem görüyor.

Merkez Bankası, piyasaya resmi olarak son müdahalesini, Erdem Başçı döneminde 23 Ocak 2014 tarihinde 3 milyar 151 milyon dolarlık döviz satım ihalesi yaparak gerçekleştirmişti.

GEÇEN HAFTA AÇIKLAMA GELMİŞTİ

Tarihi kur artışının olduğu 23 Kasım 2021 tarihinde TCMB’den yapılan açıklamada, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının uygulanmakta olan dalgalı kur rejimi altında kur seviyesine ilişkin bir taahhüdü yoktur. Döviz kurları, serbest piyasa dinamiklerince arz ve talep koşullarınca belirlenmektedir” denmişti.

“Merkez Bankası belli koşullar altında kalıcı yön amacı taşımadan sadece aşırı oynaklığa müdahale edebilmektedir” diyen banka, “Döviz piyasalarında gerçekçi olmayan ve iktisadi temellerden tamamen uzak, sağlıksız fiyat oluşumları gözlemlenmektedir. Şirketlerimiz ve vatandaşlarımızın aşırı oynak piyasa koşullarında iktisadi temellerden tamamen uzak değerlerden işlem yaparak olası kayıplara karşı uyarılması lüzumu üzerine bu açıklamaya gerek duyulmuştur” ifadelerini kullanmıştı.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024