Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Birlik açıklamasına göre, proje kapsamında kuyumculuk meslek liselerinde eğitim veren öğretmenlerin mesleki yeterliliklerinin geliştirilmesi hedefleniyor. Avrupa Birliği, Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve kuyumculuk sektörü mensuplarının desteklediği proje için, Avrupada bulunan üstün nitelikli cihazlar İstanbula getirildi.
Projenin uygulamalı eğitim kısmını üstlenen İstanbul Ticaret Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mücevher Mühendisliği Bölümü eğitmenleri, bu cihazlarla Kuyumculuk Meslek Liseleri öğretmenlerine pırlanta konusunda uygulamalı eğitim verdi. İstanbul dahil farklı illerdeki Kuyumculuk Meslek Liselerinden katılan 25 kuyumculuk meslek dersi öğretmeninin, Pırlantada Kalite Değerlendirme adı verilen eğitim programında, pırlantalı ürün üreten işletmelerdeki uygulamaları yerinde görmesi sağlandı.
Eğitim programını tamamlayan eğitmenler, sertifikalarını ise MİB Başkan Yardımcısı Mustafa Atayıkın elinden aldı. Açıklamada görüşlerine yer verilen Atayık, bu eğitim için hiçbir olanaktan kaçınmadıklarını ve Avrupadaki en nitelikli elmas işleme mikroskoplarını Türkiyeye getirdiklerini ifade etti.
Bu projenin, değerli ve yarı değerli taşların işlenmesi anlamında daha nitelikli ve yaygın bir eğitim ortamı sağlayarak, hem sektöre nitelikli eleman hem de gençlere istikrarlı bir iş olanağı sağlayacağını aktaran Atayık, şunları kaydetti: Elbette asıl kazanç, ülkemizde üretilen değerin artması olacak.
Ürettiğimiz mücevherin ihracat değeri çok yüksek. Ancak bu, ithalata dayalı bir değer. Bu eğitimlerle değerli ve yarı değerli taşları da ülkemizde işleyerek, daha yüksek bir katma değeri ülkemizde üreteceğiz. Son 10 yılda ihracatını 3 yıldan fazla arttıran ve 2023 hedefleri çerçevesinde 12 milyar dolarlık bir ihracat hedefi koyan mücevher sektörü olarak bu hedefe emin adımlarla ilerliyoruz.
AA