Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 3394 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   12 Şubat 2015 - 06:21

Rifat Hisarcıklıoğlu: Kredi faizleri düşmeli

Büyüt
Küçült
Rifat Hisarcıklıoğlu: Kredi faizleri

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, iş dünyası olarak daha hızlı büyümek, daha fazla insana istihdam sağlamak için kredi faizlerinin daha düşük olmasını istediklerini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, G20 kapsamında düşünce kuruluşlarını temsilen oluşturulan T20nin Türkiye açılış toplantısında yaptığı konuşmada ilginç bir zamandan geçildiğini ve pek çok küresel sorunla yüzleşmek zorunda olunduğuna işaret etti.

Hisarcıklıoğlu, Son 6 yıldır küresel büyümede istikrarı yakalayamıyoruz. Geçmiş yıllarda ticaret küresel büyümenin motoruydu. 90lı ve 2000li yıllarda küresel ticaretin yüzde 7-8 ortalamayla arttığı dönemleri yaşadık. Ama son yıllarda bu oran yüzde 4,2ye kadar düştü. Bir başka deyişle pasta istediğimiz hızda büyümüyor. Bu da korumacı politikaları körüklüyor. Sadece geçtiğimiz yıl, 2014te 4 bin 436 korumacı önlem tespit edilmiş ve bunların 2 bin 999u G20 ülkeleri tarafından yapılmış. Genç işsizliği oldukça yüksek seviyelerde. Bazı ülkelerde gençlerin yüzde 40ı işsiz durumda diye konuştu.

KREDİ FAİZLERİNİN DAHA DÜŞÜK OLMASINI İSTİYORUZ

Orta vadede küresel olarak borçlanma oranını düşürecek bir strateji izlemenin şart olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Ama biz iş adamları olarak kısa vadede daha ciddi bir sorunla daha yüzleşeceğiz. Küresel ekonomi yeni bir para politikasına geçiş yapıyor. ABD merkez bankasının muslukları kıstığı, Avrupa başta olmak üzere bazı merkez bankalarının parasal genişlemeye gittiği günleri yaşıyoruz. Bu bizler için son derece sıra dışı bir durum diye konuştu. Hisarcıklıoğlu, tüm şirketlerin 2015-2016 tahminlerini yeni duruma göre revize etmesi gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:Yeni para politikalarının etkileri bunlarla sınırlı da değil. Harvard Profesörü Jeffrey Frankele göre petrol ve emtia fiyatlarındaki son dönemdeki hızlı düşüşün sebebi de para politikasındaki değişiklik. Bu doğal olarak benim gibi iş insanlarının karar alma süreçlerini de oldukça karmaşıklaştırıyor. Bir yanda ABD, uzun bir süreden beri sıfır düzeyinde tuttuğu faizleri nasıl yükselteceğini tartışıyor. Diğer tarafta biz Türkiyede, ihtiyaç duyduğumuz yüksek büyüme oranları için faizleri nasıl düşüreceğimizi tartışıyoruz. İş dünyası olarak daha hızlı büyümek, daha fazla insanımıza istihdam sağlamak için kredi faizlerinin daha düşük olmasını istiyoruz. Diğer taraftan da son dönemde küresel piyasalarda artan dalgalanmalardan en düşük düzeyde etkilenmekle uğraşıyoruz. Rıfat Hisarcıklıoğlu, tüm bunların küresel ekonomideki belirsizliklerin hala ne kadar fazla olduğunu gözler önüne serdiğine işaret etti.

HÂLÂ YOLUN BAŞINDAYIZ

Tüm bu sorunlara rağmen, bugün küresel ekonomide geçmişe göre daha iyi durumda olunduğunun söylendiğini aktaran Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: Dürüst olmak gerekirse ben hala yolun başındayız diye düşünüyorum. Örneğin aşırı borçlanma gibi yapısal bir problemle karşı karşıyayız. McKinsey bunu son raporunda açıkladı. Küresel borç 2007 yılında 142 trilyon dolar seviyesinde idi. Bugün ise 199 trilyon dolar seviyesine çıktı. Başka bir deyişle, dünya neredeyse gelirinin üç katı kadar borcu olan bir dünya haline geldi. Ülkelerin yüzde 80inin 2007ye göre daha fazla borcu var. Bu sürdürülebilir bir durum değil.

AA





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024