Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2400 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   22 Nisan 2015 - 05:37

Sebze ve meyve üretiminde 17 milyar lira cepte kalacak

Büyüt
Küçült
Sebze ve meyve üretiminde 17 milyar lira cepte
Ekonomi Haberleri › Sebze ve meyve üretiminde 17 milyar lira cepte kalacak haberi

Düzensiz meyve ve sebze ekimi ile her yıl kaybedilen 17 milyar liranın önüne geçmek için yeni bir proje geliştiriliyor. Tarım Reformu Genel Müdürü Küsek, üreticilerin birlik çatısı altında toplanarak planlı üretim yapmasının sağlanacağını belirtti.

Türkiye tarımda üretim planlamasını değiştiriyor. Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek, üretici birlikleri ile sebze ve meyvede üretimin dengeleneceğini belirterek milyarlarca liranın ülke ekonomisine kalacağını söyledi. Belli cironun üzerinde olanlarda üretici birliği kurulacağını aktaran Küsek “Ya üretici birliği ya da sözleşmeli tarım olacak. Örneğin patates ekmeyi düşünenler var ellerinde olan bilgilerle 2 kat patates ekileceğinin planlandığını görebiliyorlar. Birlikler hemen üyelerini toplayıp ekersen tarlada kalacak deyip. Bazılarımız eksin veya isterseniz hepimiz yüzde 50 azaltalım gibi anlaşma sağlayacak. Üretim ve tüketim dengeleştirilecek. Herhangi bir üründe yığılma olmayacak. Meyve ve sebzede tarlada yaklaşık 17 milyar TL para kaybediliyor. Tarlada, halde çürüyen meyve sebze miktarı. Sıfırlanmaz ama bunun yüzde 50sini kazansan 8 milyar TL eder” dedi. Tarım Reformu Genel Müdürü Küsek, meyvede tüm parsellere neyin dikili olduğunun kayıt altına alındığını ifade ederek tüketim, ihracat ve hal veri tabanından bilgi alındığını kaydetti.

Arz-talebe göre yönetim

Üretim rakamlarının parsellerden elektronik ortamda geleceğini ifade eden Küsek, “Washington portakal çok var varsayalım. 15 günde 1 ayda hasat edilmeli. Bir aylık sürede tüketemiyorsun ama bir başka ağaç çeşidi erkenci bir başka çeşit geç ürün veriyor. Mevcut Washington dalını kesip erkenci ekene şu kadar destek. 10 bin dönüm Washingtonu azaltıyorsun. Erkenci çeşit başlıyor. Bu bir bilgi sistemi. Binlerce parametreyi değerlendirince sonuç alıyorsun” diye konuştu. Tarım Reformu Genel Müdürü Küsek, tarımsal örgütlenme olursa arz talep dengesinin yönetilebileceğini ifade ederek, “Tek yıllık ürün ekilen 22,5 milyon tane parsel var. 32,5 milyon toplam parselimiz var. 10 milyonu dikili tarım incir, zeytin, meyve, diğerleri her yıl ekiliyor. Her yıl 3 milyon tane yetiştirici 22,5 milyon tane karar veriyor.  22,5 milyon karar sonucu hangi parsele ne ekeceği ortaya çıkıyor. Ürün deseni ortaya çıkıyor. 22,5 milyon bağımsız karar sonucu oluşan üretim desenini pazarın ihtiyacı ile bire bir örtüşmesi ihtimali var mı. Ya bir şey çok olacak ya da az olacak” dedi. Eldeki bilgiler dahilinde patates ekmeyecek çiftçilerin alternatifinin buğday olduğunu aktaran Küsek, bu ürünün tarlada kalması gibi bir durumun söz konusu olmayacağını ifade etti.

 

ÖLÜ ÇİFTÇİ DİYE BİR ŞEY YOK

Tarım Reformu Genel Müdürü Küsek, ölü çiftçilere destek verildiğine yönelik iddiaların doğru olmadığını söyledi. Tarım bilgi sisteminden itibaren ölü çiftçi diye bir durumun söz konusu olmadığını aktaran Küsek şunları söyledi: “MERNİSle entegreyiz. Tarımsal desteklere başvurması için tıklayan çiftçi nüfus kayıt sistemine gidiyor bu kişi yaşıyor mu yaşamıyor mu diye. Kişilerin isimlerini tutmuyoruz. İsimler bize MERNİSten geliyor. Kişi öldüyse ÇKS kaydı olmaz. Buğdayı ekti buğday büyüyünce  adam ölürse, destek devam eder, ölü adına destek  yatırılır varisleri çeker. Sadece o yıl için. O varisleri için gerçektir onu alır. Şu anda ölü adına başvur mümkün değil, imkansız”





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024