Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
İslami sigortacılık (tekafül) Türkiyeye 3 ay önce gelmesine rağmen büyük ilgi görüyor. Tekafülü ilk başlatan Vakıf Emeklilikin Genel Müdürü Bostan 3 ayda 1.700 kişi tekafülü tercih etti. Türkiye bu alanda en hızlı büyüyen ülke olacak dedi.
Yaşar KızılbağDünyada 3 yıl içinde 20 milyar dolara ulaşması beklenen İslami sigortacılık (tekafül) Türkiyeye 3 ay önce gelmesine rağmen büyük ilgi görüyor. Tekafülü Türkiye Finansla işbirliğine giderek Türkiyeye getiren Vakıf Emeklilikin Genel Müdürü Mehmet Bostan 3 ayda 1.700 kişinin tekafülü tercih ettiğini belirterek “İlk defa biz uyguladık. 1 milyon lira civarında prim ürettik. Yıl sonuna kadar 7 milyon lirayı geçeriz. Türkiyenin Endonezya ve Malezya ile birlikte tekafülün en hızlı büyüyeceği ülke olacağını düşünüyoruz. Bu noktada İstanbul da bölgede önemli bir cazibe merkezi olabilir” dedi.
Daha yolun başındayız
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın seçimler öncesi Ziraat Katılımın açılışında Ziraat Bankası yönetemine yaptığı ‘Tekafülü de kurun çağrısını hatırlan Bostan “Önümüzdeki dönemde yeni katılım bankalarının devreye girmesi piyasayı daha büyütecek” dedi. “Tekafülün dünyada 2 trilyon dolarlık İslami finans varlığı içinde fazla bir payı yok ama her yıl ortalama yüzde 15 büyüyor” diyen Bostan İslami sigortacılığın dünyada şu an 14 milyar doları geçtiğini söyledi. Dünyada en fazla tekafül varlığının olduğu ülkenin Suudi Arabistan olduğunu, ikinci sırada Malezya, 3. sırada da BAEnin bulunduğunu belirten Bostan “Yapılan araştırmaya göre aktif büyüklüğü 2023 yılına kadar 3 katına çıkacak. Bu, katılım sigortacılğı için çok iyi bir haber” dedi.
Türkiyede katılım bankalarının sayısının artmasıyla tekafülde dağıtım kanallarının da çoğalacağını belirten Genel Müdür Bostan “Daha çok başındayız. Ama bu işi büyüyecek. Önümüzdeki dönemde yeni katılım bankaları devreye girince buradan çok destek alacağımızı düşünüyorum” diye konuştu.
Biriken kâr dağıtılıyor
Tekafülün geleneksel sigorta ile arısındaki en büyük farkının riskin ve kazancın paylaşımı olduğunu söyleyen Bostan “Primler bir havuzda değerlendiriliyor. Oluşan hasarlar bu primden ödeniyor. Primden hasarlar ödendikten sonra kalan bakiye eğer karsa katılımcıyla paylaşılıyor. Primin toplandığı havuzdaki fonlar değerlendirilirken de mutlaka faizsiz ürünler tercih ediliyor. Bizim farkımız dönem sonunda oluşacak olan kâr katılımcılara belli oranda iade edilecek” dedi. Türkiyede halen 40 tane faizsiz fon bulunduğunu da belirten Bostan “Bu fonlarda 1.8 milyara yakın bir birikim oldu. Vakıf Emeklilik olarak bizim 2.9 milyarlık fon büyüklüğümüz var. Faizsiz fon büyüklüğümüz ise 385 milyon lira. Yani yüzde 22si faizsiz fon. Sektörde en yüksek oran bizde. Bu anlamda sektöre liderlik yapıyoruz” diye konuştu.
330 bin katılımcıyı aştık
Mehmet Bostan bireysel emeklilik sektöründe yaşanan gelişmeler konusunda ise şu bilgileri verdi: “Emeklilik sektöründe çok hızlı büyüme var. Türkiyedet toplam fon büyüklüğü 41.5 milyar liraya ulaştı. Yılbaşından bu yana yüzde 10 büyüdü. Oldukça çarpıcı. Bunun 3.6 milyar lirası devlet katkısı. Katılımcı sayısı ise 5.5 milyona yaklaştı. Yılbaşından bu yana katılımcı sayısında yüzde 7 artış var. Biz ise yüzde 13.5 büyüdük. Toplam fon tutarımız 2.9 milyara yaklaştı. Bunun 252 milyonu devlet katkısından geldi. Katılımcı sayımız ise 332 bine ulaştı.”
İNGİLTEREDEN ÖĞRENCİYE TEKAFÜL İMKANI
Dünyada tekafüle büyük ilgi olduğunu belirten Bostan “Hong Kong, sukuklara özel bir vergi teşvik sistemi geliştirdi. Londrada ise İslami sigorta primi üreten şirketlerin kendi aralarında riski dağıtabilecekleri bir platform ve sendikalaşma modeli kuruldu” dedi. Londra ile ilgili bir başka örnek daha veren Bostan “İngilterede öğrenci borçları var. Onlar için sigorta yaptırılıyor. Hükümet yeni bir düzenleme ile öğrencilere aynı zamanda tekafülle hayat sigortası yaptırma imkanı tanınıyor” dedi.
MOBİL ŞUBEYİ YÜZDE 10LUK KESİM KULLANIYOR
Halen Turkcellde bağımsız yönetim kurulu üyesi olarak da görev yapan Mehmet Bostan, bir soru üzerine Vakıf Emeklilikin teknolojik anlamda yaptığı çalışmaları da anlattı. “Facebookta 30 bin, Twitterde 6 bin takipçimiz var” diyen Bostan “Mobil şubemizde ise 30 bini aşkın kullanıcı var. Nerdeyse müşterilerimizin yüzde 10u mobil şubemizi kullanıyor” dedi. Samsung ile birlikte VEPLUS adını verdikleri bir aplikasyon tasarladıklarını da belirten Bostan “Müşterilerimize yaşam koçluğu yapıyoruz. İlk defa risk değerlendirme sürecine sigortalılarımızın yaşam standartlarını da ekledik. Yeniliklerimize devam edeceğiz” diye konuştu.