Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
G20nin dönem başkanlığı Türkiyeye geçtiğinde Türkiye bu işi yapamaz diyenlerin çok olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu Sadece 3.5 ayda yaptıklarımız bile onları şaşırttı. B20de devrimler yapıyoruz dedi.
Murat ÇiçekDünya ticaretinin yüzde 80ine hakim 20 ülkenin üye olduğu G20nin dönem başkanlığını yürüten Türkiyenin özellikle Business 20 (B20) kapsamında ortaya koyduğu performans, dünya iş çevrelerince büyük takdir topluyor.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlunun başkanlığında çalışmalarını yürüten B20nin Washingtonda düzenlediği toplantılara da küresel çapta 350 kişilik katılım oldu.
Önceden 200 kişi olan B20 Komitesi, 600 kişiye yükselirken, B20 tarihinde ilk kez daimi nitelikte kurulan Uluslararası İş Dünyası Danışma Konseyi de (IBAC) 50 kişilik üst temsil sayısına yükseldi. Muhtar Kentin başkanlığını yaptığı IBAC, Washingtondaki toplantıda dünyaca ünlü işadamları ve CEOları buluşturdu.
Hisarcıklıoğlu “Türkiyenin Washingtonda düzenlediği en büyük toplantılardan birini hayata geçirdik. 350 iş dünyası liderini burada topladık. Türkiyeden 42, ABDden 85, Çinden 31 ve İngiltereden de 30 önemli işadamı ve CEO geldi.
Son 2-3 senedir Türkiye hakkında maalesef bu mahfillerde olumlu konuşulmuyor. Biz G20 başkanlığını alınca da büyük çoğunluk tarafından, ‘Türkiye bunu başaramayacak, yüzüne gözüne bulaştırır denmişti. Ancak, şu ana kadar çok iyi gidiyoruz ve genellikle bizim dönemimiz B20 en iyi etkinliklerin yapıldığı dönem olarak niteleniyor. Sadece 3.5 ayda yaptıklarımız bile onları şaşırttı. B20de devrimler yapıyoruz” dedi. Ali Babacanın bu başarıda büyük katkısı olduğuna vurgu yapan Hisarcıklıoğlu “Kendisi şu anda, G20 konusundaki en tecrübeli siyasetçidir” dedi.
4 büyük sorun için çözüm peşindeyiz
TOBB Başkanlığında çalışmalarını derinleştiren B20nin, dünyanın başa çıkmaya çalıştığı 4 büyük ekonomik soruna odaklandığını söyleyen Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: “İstihdam sorunu çok önemli. Bu konuda küresel çapta, ‘beceri finansmanı mekanizması kurulması için çalışıyoruz. Bizim önerimizle başlanan KOBİler ve Girişimcilik çalışmaları kapsamında da World SME Forum (Dünya Kobi Forumu) kurulmasını sağlayacağız. Bunu ICC VE TOBB bir vakıf kurarak kalıcı hale getirecek. Altyapı yatırımları konusundaki küresel sorunları aşmak için de proje finansmanına küresel bir kurumsal yapı kazandırmaya çalışıyoruz. Çünkü gelişen ülkelerde bu yatırımlar kaynaksızlıktan tıkanma tehlikesiyle karşı karşıya.”
Murat Ülkerin yerine Ayhan Zeytinoğlu
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, B20 çalışmaları için 6 başlık altında ‘Görev Gücü oluşturduklarını hatırlatarak, şunyarı söyledi: “Bunlardan İstihdam konusuna Ali Koç, Ticaret konusuna Güler Sabancı, Büyümenin Finansmanı konusuna Hüsnü Özyeğin, Altyapı ve Yatırımlar konusuna Ferit Şahenk başkanlık ediyor. Yolsuzlukla Mücadele Gücünün başında da Murat Ülker vardı. Ancak kendisi son küresel satın alma işleminden sonra işlerinin çok yoğunlaşacağını söyleyip affını istedi. Bu konunun başına da Ayhan Zeytinoğlu kardeşim geldi. Buradaki iş küresel çapta yolsuzlukla mücadele için neler yapılması gerektiğinin ortaya konulmasıdır.”