Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Bittiğinde dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında İstanbula inşa edilen 3. Boğaz Köprüsü, 2si demiryolu olmak üzere toplamda 10 şeritli olacak.
Trafiği büyük ölçüde rahatlatacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü sayesinde birinci ve ikinci köprüye fazla yüklenilmesi nedeniyle akaryakıt ve iş gücü kaybından doğan yıllık 3 milyar liralık zarar ortadan kalkacak.
Yatırım maliyeti 3 milyar dolar olan 120 kilometre uzunluğundaki Odayeri-Paşaköy kesimi üzerindeki köprü, raylı geçiş sisteminin aynı tabliyede olması açısından da bir ilki barındıracak.
Genişliği 59 metre, kule yüksekliği 322 metre olan köprü, bu konuda da bir rekor kırarken, açıklığı bin 408 metre olmak üzere toplam boyu 2 bin 164 metre ve bu özelliğiyle de üzerinde raylı sistem bulunan dünyanın en uzun asma köprüsü unvanını kazanacak.
26 AĞUSTOSTA AÇILACAK
İstanbuldaki transit trafik yükünün hafifletilmesi, araçların şehir içi trafiğine girmeden erişim kontrollü, yüksek standartlı, kesintisiz, emniyetli ve konforlu bir yol ile zamandan tasarruf edilerek transit geçişin sağlanması, diğer ulaşım modları ile entegrasyonun sağlanmasıyla İstanbul şehir içi trafiğinde yaşanan yoğunluğun azaltılması, yoğun trafikten kaynaklanan hava kirliliği ve çevre sorunlarının ortadan kaldırılması öngörülüyor.
Köprünün 120 kilometre uzunluğundaki otoyol ve bağlantı yolları ile beraber 26 Ağustosta açılışının yapılması planlanıyor. Projenin bu tarihte hizmete açılması konusunda herhangi bir sıkıntı görülmüyor.
Kuzey Marmara Otoyolu Projesinin devamı olan 169 kilometre uzunluğundaki Kurtköy-Akyazı ve 88 kilometre uzunluğundaki Kınalı-Odayeri kesimleri için yapılan ihaleler sonuçlanmış, kazanan konsorsiyumlar açıklanmıştı.
Yap-işlet-devret modeli çerçevesinde yapılacak yolların giderleri, işi üstlenecek firmalara ait bulunuyor.
KÖPRÜDE ASFALT DÖKÜM İŞLEMLERİ SONLANDI
Üst yapı işlemlerinde de son aşamaya gelinen köprüde asfalt dökümü tamamlandı.
Bu kapsamda öncelikle çelik tabliye yüzeylerinin kumlaması yapıldı. Hemen akabinde boya ve izolasyon malzemeleri ile çelik tabliye yüzeyleri, korozyona karşı tamamen koruma altına alındı.
İzolasyon tabakasının ardından iki kademede mastik ve taş mastik asfalt ile asfalt çalışması gerçekleştirildi. Ana açıklık ve sonrasında da arka açıklıklardaki mastik ve taş mastik asfaltları yüksek kalitede imal edildi ve serimleri tamamlandı. Mastik asfalt karışımında, TLA adı verilen doğal bitüm kullanıldı.
Ana açıklık ve arka açıklıkta toplamda 11 bin 500 ton asfalt serildi. Asfalt çalışmaları gece ve gündüz vardiyalarıyla yaklaşık 150 kişilik bir ekiple sürdürüldü.
İzolasyon ve asfalt çalışmaları, 2 aydan daha kısa bir sürede tamamlandı.
KÖPRÜNÜN KULE ŞAPKALARININ MONTAJINA SAPLANDI
Konsept tasarımı, Fransız köprü üstadı olarak nitelendirilen yapı mühendisi Michel Virlogeux ile İsviçreli Ti Engineering firması tarafından yapılan köprünün kule şapkalarının yerdeki montajına da başlandı.
Kule şapkaları, montaj sonrası vinçler yardımıyla yaklaşık 300 metre kaldırılarak yerine konulacak. Böylece 322 metrelik köprü kuleleri son halini alacak.
AA