Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1271 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   21 Ocak 2021 - 15:55

Varlık Fonu'ndan kritik hamle!

Büyüt
Küçült
Varlık Fonundan kritik
Varlık Fonu stratejik hamlelere devam ediyor. Rusya ile 8.1 milyarlık ortak fonda sözleşmeler tamamlanırken, Ceyhan petrokimya üssü oluyor

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunulan 800 sayfalık Türkiye Varlık Fonu raporunda stratejik adımlara da dikkat çekildi. Raporda, Türkiye ile Rusya ortak yatırım fonu çalışmalarına vurgu yapılarak, ilk adımda yaşama geçirilecek projelere 1.8 milyarlık (200 milyon euro) finansman kaynağı ayrıldığı, fonun toplam büyüklüğünün 8.1 milyar lira (900 milyon euro) olmasının kararlaştırıldığı bilgisi verildi. Sözleşmeler şekillenirken, fonun yarısıyla Türkiye'ye diğer yarısıyla da Rusya'ya yatırım yapılacak.

Gelecek hafta komisyonda görüşülecek TVF Raporu'nda fona bağlı THY, BOTAŞ'ın da aralarında yer aldığı 20 şirketin denetim, finansal bilgilerine de yer verildi. Raporda, İskenderun Körfezi'nde 10 milyar dolarlık rafineri, petrokimya kompleksi yatırım çalışmalarının hız kesmeden sürdüğü kaydedildi. Ceyhan'da kurulacak kompleksin inşası, tasarım ve mühendislik çalışmalarının ardından inşası bu yıl başlıyor. Ceyhan'ın 2023'te petrokimya üssü olması hedefleniyor.

EN BÜYÜK EKONOMİK HAMLE
Raporda, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajına da yer verildi. Başkan Erdoğan, 2016'da kurulan TVF'yi Cumhuriyet tarihinin en büyük ekonomik hamlelerinden biri olarak gördüğünü ifade etti. BTVF Genel Müdürü Zafer Sönmez, stratejik alanlara yatırımlar konusunda 3 ana başlıkta faaliyet gösterdiklerini belirterek, bunlardan ilkinin Türkiye'yi bölgenin finansal cazibe merkezi haline getirecek vizyoner projesi İstanbul Finans Merkezi Projesi olduğunu ifade etti. Sönmez, "Fon, yıl içinde petrokimya, enerji, madencilik alanlarında Türkiye'nin dış ticaret açığının kalıcı olarak azaltılmasına destek verecek yatırım projelerine yönelmiştir. İskenderun Körfezi'nde 10 milyar dolar büyüklüğündeki rafineri, petrokimya kompleksi yatırımı için çalışmalara başladık" diye konuştu.

TÜRKİYE-RUSYA YATIRIM PLATFORMU
TÜRKİYE-Rusya Yatırım Platformu kapsamında yürütülen çalışmalara dikkat çekilen raporda, "Hayata geçirilecek projelere ilk etapta 200 milyon euro finansman kaynağı ayrılırken, fonun toplam büyüklüğünün 900 milyon euro olması kararlaştırılmıştır" değerlendirmesine yer verildi

KAYNAK: SABAH



E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024