Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2828 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   24 Mayıs 2015 - 06:17

Yeni Türkiyenin mega projeleri

Büyüt
Küçült
Yeni Türkiyenin mega
Ekonomi Haberleri › Yeni Türkiyenin mega projeleri haberi Türkiyenin ekonomik kalkınmasına öncülük eden mega projeler bir bir devreye giriyor. Toplam büyüklüğü 100 milyar doları aşanMega projeler kentlerin çehresini değiştirirken, Yeni Türkiyenin de sembolleri haline geldi. Marmaray, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 3. Havalimanı, Avrasya Tüneli, Yüksek Hızlı Tren (YHT) hatları ulaştırmada Türkiyeyi dünyanın zirvesine taşırken, Mersin Akkuyu ve Sinop Nükleer santralleri ile enerjide dışa bağımlılık azalacak. Kanal İstanbul gibi vizyon projeler de ülkeye büyük katkılar sağlayacak.

MARMARAY

İstanbul Boğazı tabanına yapılan tüp tüneller ile Ayrılık Çeşmesi ile Kazlıçeşme arasında Marmaray hattı inşa edildi. Tamamlandığında 76 kilometre uzunluğundaki Halkalı-Gebze arasında İstanbul trafiğinin raylı sistem üzerinden ulaştıracak olan Marmarayın 14 kilometrelik bölümü 29 Ekim 2013te hizmete açıldı. 5 milyar dolarlık yatırım yapılan Marmaray günde 1.5 milyon İstanbulluya hizmet veriyor.

3. HAVAALANI

Türkiyenin turizm ve ticaret potansiyelini arttırmak, yolcu geçiş üstünlüğünü Almanyadan Türkiyenin coğrafi konumunu kullanarak kaydırmak için ihalesi 2013te 22 milyar 125 milyon Euroya Cengiz-Kolin-Limak-Kalyon Mapa ortak girişiminin kazandığı 3. Havaalanı 2018te tamamlandığında yıllık 150 milyon yolcuya hizmet verecek. Hizmete girdiğinde dünyanın en büyük havalimanlarından biri olacak.

3. KÖPRÜ

Londradan hareket eden trenin Pekine ulaşmasını sağlayacak özelliğiyle Avrupa ile Asyayı birbirine raylarla bağlayacak, tekerlekli araçların da geçeceği İstanbul Boğazının kuzeyine yapılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Yeni Türkiyenin simgelerinden oldu. 59 metre genişliği ve 320 metre yüksekliğiyle dünyanın en geniş ve uzun köprüsü unvanı da bulunan YSS Köprüsü 29 Ekim 2015te tamamlanacak.

AVRASYA TÜNELİ

Boğaz altına tüp geçit, Avrasya Tüneli ile otomobiller için yapılıyor. Marmarayın 300 metre güneyine yapılan tünel ile Avrupa ve Asya yakaları birbirine bağlanacak. 2015te tamamlanacak tünel ile 5.5 kilometre yer altında 5.5 dakika ile alınarak İstanbul trafiği nefes kazanacak. Tünel çıkışında trafik akıllı sistemlerle yönetilecek. Bu da 1.3 milyar dolara mal olacak.

CAZİBE MERKEZLİ 12 ŞEHİR

Kalkınma Bakanlığı tarafından yürütülen çalışma kapsamında hükümet göçün azaltılması ve yeni şehirler oluşturmak için cazibe merkezleri programının kapsamını genişletiliyor. Diyarbakır, Erzurum, Van, Şanlıurfa ve Gaziantepte pilot uygulamaları devam eden program 12 ile çıkarılacak. Oluşturulacak cazibe merkezi ile Batıda ne varsa bu illerde de olacak. Yine bu şehirlerde istihdamı artırıcı çalışmaların yanı sıra tarihi kent merkezini de çarpık yapılardan arındırarak geleneksel dokuyu ortaya çıkarma da yer alıyor.

İstanbul ve Ankaraya 2 yeni şehir

Türkiyenin vizyon projelerinden Kanal İstanbulun iki yakasına 500 bin nüfuslu şehir kurulacak. Kat sınırı villa ve iş merkezleri hariç 5+1 olacak. Küçükçekmece Gölünden başlayacak 400 metre genişliğinde, 25 metre derinliğindeki kanal, Karadenize bağlanacak. ‘Güneykent adı verilen projeyle  de Ankaraya 500 bin kişilik yeni bir şehir kazandırılacak.

GAP KARADENİZ OTOYOLU

Ulaştırmaya yönelik hükümetin üzerinde çalıştığı dev yatırımlardan biri de Karadeniz Sahil Yolunun Güneydoğu Anadolu Bölgesine bağlanması. Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu Bölgesi arasındaki tüm tüneller birbirine bağlanarak otoyol inşa edilecek. Bu otoyollar ile Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki 9 şehir Karadenize bağlanmış olacak. Bu güzergah üzerinde çift tüp şeklinde 15 kilometre uzunluğunda dünyanın en uzun üçüncü tüneli, Türkiyenin en uzun tüneli yapılıyor.

SİNOP NÜKLEER SANTRALİ

Sinoptaki nükleer santrali ise Japon Mitsubishi Heavy Industries firması 22 milyar dolara inşa edecek. Sinop ve Mersinde kurulması planlanan iki nükleer santralin maliyeti ise 42 milyar dolar olarak hesaplanıyor. İkinci nükleer santralin inşaatında 10 bin kişi istihdam edilecek.

NİSSİBİ KÖPRÜSÜ

Adıyaman ile Şanlıurfayı birbirine bağlayan dünyanın en uzun köprülerinden biri olan Nissibi Köprüsü, 21 Mayıs 2015te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı. 2012de yapımına başlanan 610 metre uzunluğu ve 24 metre genişliğiyle Nissibi Köprüsü, Türkiyenin en büyük 3. asma köprüsü olarak da tarihe geçti.

KANAL İSTANBUL

İstanbul Boğazından geçen yük gemisi ve tankerlerin yoğunluğunu azaltmak, kentte yeni cazibe alanı oluşturmak amacıyla Karadeniz ile Marmara arasında 45 kilometrelik bir kanal açılacak. Böylece Boğazdaki tanker trafiği engellenecek ve projenin yapılacağı 450 milyon metrekarelik alanda yeni yaşam alanları oluşturulacak. İnşaat sektörü canlandırılıp, Türkiye ekonomisine büyük katma değer sağlanacak. Kanal İstanbulun maliyeti 10-15 milyar dolar olarak belirlenirken, entegre projelerle rakamın 50 milyar doları bulması bekleniyor. İnşaat sürecinde de toplam 15 bin kişilik istihdam oluşturulacak.

KÖRFEZ GEÇİŞİ

İstanbul-İzmir arasında TEM, D-100 ve E-130 karayollarındaki trafiği de büyük ölçüde rahatlatacak olan otoyol çalışması tüm hızıyla sürüyor. İzmit Körfezi, dolaşılmadan ‘körfez geçişi ile denizden geçilecek.  Körfez Projesinin tüm otoban bağlantıları tamamlandığında, 427 kilometrelik bir uzunluğa ulaşacak. Proje ile İstanbul-İzmir arası karayoluyla 8 saatten 3.5 saate inecek.

YÜKSEK HIZLI TREN

Türkiye çapında raylı ulaşım ağını 1930ların teknolojisinden günümüzün imkanlarına kavuşturmak için başlatılan projede ilk etap Eskişehir-Ankara hattında açıldı. Ankara- İstanbul arası YHT ile 3.5 saate düştü. Bu hatta daha sonra İstanbul - Konya hattı da eklendi. Böylece İstanbul-Konya arası 4 saat 15 dakikaya indi. YHT ağının yaygınlaştırılması için çalışmalar sürüyor.

AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ

Türkiyeyi enerjide dışa bağımlılıktan kurtaracak en büyük adımlardan biri nükleer santralle atılıyor.  Türkiyenin ilk nükleer santrali olacak Akkuyuyu Rus firma inşa edecek ve 20 milyar dolar yatırım yapacak. Nükleer santralin yapılacağı limanın temel atma töreni geçtiğimiz günlerde yapıldı.

DENİZ ÜSTÜNE HAVAALANI

Karadenizin dağlık coğrafyasında havaalanı yapma zorluğu 51 yıllık özlemin ardından Ordu ile Giresunun ortak kullanımı için deniz üzerine inşa edildi. 350 milyon TLye mal olan havaalanı Avrupanın ilk, dünyanın ise 3. deniz üstüne inşa edilen havaalanı olarak da tarihe geçti. İkincisi Rizeye planlanıyor. 

TANAP

Azerbaycandaki Şah Deniz-2 sahasından çıkarılacak doğalgazı, 1.850 kilometrelik bir hat boyunca Türkiyenin 20 ilinden geçirip Avrupaya ulaştıracak Trans Anadolu Sade Gaz Boru Hattı Projesinin (TANAP) temeli iki ay önce Karsta atıldı. 10 milyar dolarlık proje hem Avrupanın enerji güvenliğini sağlayacak hem de Türk ekonomisine katkısı oldukça büyük olacak. Projenin maliyeti tüm aşamalar bittikten sora 45 milyar doları bulacak.

BAKÜ-TİFLİS-KARS DEMİRYOLU

Yapımına 2008 yılında başlanan ve tamamlanmasının ardından Çin ile Londrayı Marmaray aracılığıyla birbirine bağlayacak olan Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu Hattı Projesinde son aşamaya gelindi. Hattın faaliyete geçmesiyle ilk etapta 1 milyon yolcu taşınması planlanıyor.

 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024