Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Habertürkten Naime Sertin haberine göre; New Yorktaki işçi kadınların 159 yıl önce başlattığı eşit işe eşit ücret mücade-lesinde gelinen yol henüz bir arpa boyu olsa da araştırmalar gösteriyor ki dünya ekonomisinin geleceği kadınların elinde. EYnin The Peterson Institute for International Economics işbirliği ile gerçekleştirdiği araştırmaya göre; yönetim pozisyonlarında en az yüzde 30 kadın lider olan şirketlerin net krı yüzde 6ya kadar artabiliyor. Catalyst de yaptığı araştırmada Fortune 500 şirketleri arasında en az 3 kadın direktörü olanların satışlarının yüzde 42, şirketlerin hisse değerinin ise yüzde 52 daha yüksek olduğunu tespit etmişti.
TÜRKİYEDE ORAN YÜZDE 12.9DA
Credit Suissein verileri de 2008 krizinden sonra cinsiyet eşitliği dengesi bulunan şirketlerin, erkek egemen şirketlere göre daha hızlı toparlandığını ortaya koyuyor. Bu durumu kadınların riskleri daha iyi yönetmesine bağlayanlar da var, birçok işi yönetme becerilerine de. Araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 60ının yönetiminde hiç kadın bulunmaması ise bu konuda alınacak çok yol olduğunun işareti. Dünya Ekonomik Forumuna (WEF) göre Norveç yüzde 36 ile şirket yönetiminde en çok kadının bulunduğu ülke konumunda. Japonya ise yaklaşık yüzde 3 ile bu konuda en kötü performansı sergileyen ülke. Türkiyenin durumu da pek parlak değil. Borsa İstanbulda işlem gören şirketlerde yönetim kurulu üyesi olarak çalışan kadın oranı ise yüzde 12.9 seviyesinde bulunuyor. Hedef ise yüzde 25.
159 YILDIR KAPATILAMAYAN ÜCRET FARKI İÇİN YENİ UMUT TEKNOLOJİ
Aynı işi yapan kadın ve erkeklerin 159 yıldır eşitlenemeyen ücreti için ise yeni umut teknoloji. Dünya Ekonomik Forumuna göre bu fark bu hızla ancak 118 yılda kapanabilir. Ancak Accenturenin araştırması kadınların dijital okur yazarlığının artmasıyla birlikte ABDnin 25 yıl sonra kadın erkek ücretini eşitleyebileceğini ortaya koyuyor. Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Her yıl olduğu gibi bugün de birçok vaat duyacağız ancak, yarın pek çoğu unutulacak.
YILLIK KAZANCI 15 BİN 681 TLDE KALDI
Eşit eğitim düzeyinde olsalar da kadın ve erkeklerin yıllık iş gelirleri arasında ciddi fark bulunuyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2014 yılında erkeklerin ortalama iş geliri 20 bin 74 lira oldu, kadınlarda ise bu rakam 15 bin 681 TLde kaldı. Öte yandan kadınların işgücüne katılım oranı 27.1den yüzde 30.3e yükseldi. Türkiyede 15 ve daha yukarı yaştaki nüfus içerisinde istihdam oranı 2014 yılında yüzde 45.5 oldu. Bu oran erkeklerde yüzde 64.8, kadınlarda ise yüzde 26.7 seviyesinde gerçekleşti. TBMMdeki kadın milletvekili oranı 1935 yılında yüzde 4.5 iken, 80 yıl sonra yüzde 14.7ye yükseldi.
EĞİTİM DÜZEYİ DÜŞTÜKÇE KADIN - ERKEK ARASINDA ÜCRET FARKI ARTIYOR
Türkiye İstatistik Kurumunun yayımladığı rapora göre, yükseköğretim mezunu bir kadının ortalama yıllık kazancı, aynı eğitim düzeyinde bir erkek çalışanın yıllık ortalama esas iş gelirinden yüzde 1.3 oranında düşük. Eğitim düzeyi düştükçe fark artıyor. Farkın en fazla olduğu eğitim düzeyi yüzde 1.8 ile lise altı.
AYRICALIK DEĞİL, EŞİTLİK İSTİYORUZ
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, kadınların iş hayatındaki varlığının tercih değil, başarıya giden yolda zorunluluk olduğunu söyledi. Kadınları dahil etmeden ekonomik gelişmeden bahsetmenin mümkün olmadığını belirten Sabancı Ayrıcalık istemiyoruz, eşitlik istiyoruz! Kadınların niteliklerine, becerilerine, yetkinliklerine göre eşit şekilde değerlendirilmelerini istiyoruz dedi. Sabancı, Sabancı Topluluğunun kadın çalışan oranının yüzde 38.5, yönetimdeki kadın oranının yüzde 15 olduğunu kaydetti.
YENİ SLOGAN KADINLAR YAŞASIN
Boyner Grup, 2009dan bu yana 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde tüm grup şirketleri ve markalarının katılımıyla hazırladığı ilanlarına bu yıl #Yaşa sloganıyla devam etti. En az yaşamak kadar önemli olan özgürce yaşamaya Nzım Hikmetin dizeleriyle gönderme yapan ilanda Kadınlar Yaşasın deniyor. Boyner Grup Yönetim Kurulu üyesi Ümit Boyner, Kadınlar Günü mesajında, toplumsal cinsiyet eşitliğinin kadın meselesi değil, demokrasi meselesi olduğunu vurguladı.