Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
İzmir Barosu Kadın Hakları Merkezi, Baro Yönetim Kurulu üyesi Avukat Nuriye Kadan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, nedeniyle düzenlediği basın toplantısında 2002 ile 2015 yılı arasında Türkiyede 5 bin 406 kadının öldürüldüğünü açıkladı.
İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, Kadın Hakları Merkezinin 300e yakın gönüllü avukatla çok başarılı çalışmalar yürüttüğünü, kadına şiddet konusunda büyük bir mücadele verdiklerini söyledi. Baro Yönetim Kurulu üyesi Avukat Nuriye Kadan da Türkiyede 2002- 2015 yılları arasında 5 bin 406 kadın öldürüldüğüne dikkat çekti. Nuriye Kadan, şöyle dedi:
KADIN KIRIMI BOYUTUNA VARDI
Kadına yönelik şiddet adeta kadın kırımı boyutuna varmıştır. Kadın cinayetleri ve çıplak bedenleri üzerinden yürütülen iktidar politikaları hatıralarımızda korkunç fotoğraflar ve izler bırakmıştır. Bu yönü ile yaşanılan bir yıl kadına yönelik şiddet ve cinayetlerde utanç yılıdır. Dünya Ekonomik Forumu tarafından hazırlanan Cinsiyet Eşitliği Raporunda, Türkiye, kadın erkek eşitliğinde 142 ülke arasında, Tunus (123) ve Bahreynin (124) ardından 125inci sırada yer alıyor. Yani dünyada tam 124 ülkede kadınlar Türkiyeden daha fazla hakka sahip. Dünya Ekonomik Forumu tarafından hazırlanan raporda görüldüğü üzere Türkiyenin cinsiyet eşitliği zayıflarla dolu. Türkiye ekonomik aktiviteye katılım ve fırsat eşitliği bakımından 142 ülke arasında 132inci sıradayken, işgücüne katılımda 128, eğitim fırsatları bakımından 105, satın alma gücü paritesi bakımından 126ıncı sırada. Yani Türkiye kadınlarına Nijeryadan bile daha düşük standartlarda imkanlar sunuyor.
HER İKİ KADINDAN BİRİ FİZİKSEL YA DA CİNSEL ŞİDDETE MARUZ KALIYOR
Türkiyedeki her iki kadından birinin fiziksel veya cinsel şiddete maruz kaldığını, Türkiyede okuma yazma bilmeyen her 5 kişiden dördünün kadın olduğunu söyleyen Kadan şu bilgileri verdi:
Türkiyede parlamentoda kadın temsil oranı sadece yüzde 14.9. Türkiyede 1381 belediye başkanının sadece yüzde 2.9u kadın. Türkiyede bürokraside üst düzey yöneticilerin yüzde 90.8i erkek, yüzde 9.2si kadın. Bürokrasinin önemli alanlarından biri olan ve bütün dünyada erkeklerin egemen olduğu diplomatik görevlerde Türk Dışişlerinde görev yapan 214 büyükelçiden 26sı kadın. HSYK, Eylül 2013 raporuna göre Adli yargıda görev yapan hakimlerin yüzde 39.2si, idari yargıda görev yapan hakimlerin yüzde 19.5i, savcıların ise yüzde 6.6sı kadın.
20 MİLYON KADIN İŞGÜCÜ DIŞINDA
Türkiyede 20 milyon kadın işgücü dışında. Kadınlar, sadece kadın olmalarından kaynaklanan nedenlerle ayrımcılığa uğruyor. Eğitim olanaklarından yoksun bırakılıyor, erken yaşta evlendiriliyor, aile içi cinsel ve fiziki şiddete maruz kalıyor. Hepsinden daha elim ve daha vahimi bu ülkede kadınlar yaşayamıyor. Boşanmak istediği için katlediliyor. Aşkına cevap vermediği için öldürülüyor. Cinsel istekleri reddedip direndikleri için öldürülüp yakılıyor. Dünyada kadınlara ayrımcılık uygulayan, temel haklarını gasp eden, hukukun yok edildiği ama gelişen, kalkınan, zenginleşen tek bir ülke bile yok. Kadın Hakları Merkezi olarak kadınların tüm sorunlarını çözmek için bizler buradayız.
Bahri KARATAŞ/ İZMİR, (DHA)