Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Başbakan Binali Yıldırımın açıklamalarından satır başları:
Türkiye 2009 hariç 27 çeyrek boyunca sürekli büyüdü, büyümeye devam ediyor. 3-4 bandında büyüme elbette bizim için yeterli değildir.
Bu büyüme bizim asla beklediğimiz hedeflediğimiz bir büyüme değil. Küresel olumsuzluklar bizi de etkiliyor. Biz 3ün üzerinde büyüme yakaladık, 2016da. Tüm olaylara baktığımızda geçtiğimiz 9 ay boyunca hiç boş durmadık. Darbe dinlemedik yapısal reformlara devam ettik.
Haziran-Ağustos arası Meslis en tüm toplumu ilgilendiren çok sayıda kanun çıkarttık.
BÜYÜME YÜZDE 5İN ALTINDA OLMAYACAK
2017-2019 dönemlerinde büyüme oranını artıracağız. Bu vazgeçilmez bir hedefimiz. Çünkü 2023 hedeflerine giderken düşük büyüme bizim için uygun değil. 2016da 3,2 büyüme hedefliyoruz. 2017de yüzde 4,4, 2018-2019 da yüzde 5in altında büyüme öngörüyoruz.
Orta Vadeli Programı 5 hedefi var. Bunlardan ilki istikrar. Siyasi istikrar var mı? Var. Bunu 15 Temmuzda en iyi şekilde gördük. Milletimiz meydanlara indi ve ülkemizi karanlık günlere sürüklemeye çalışan terör örgütlerine gerekli cevabı verdi.
TÜKETİME DAYALI BÜYÜME BİZİM İÇİN UYGUN DEĞİL
Tüketime dayalı bir büyüme bizim için uygun değildir. Türkiye mutlaka katma değeri yüksek teknolojik ürünlerde söz sahibi olması gerekiyor. Bunu ileri teknoloji sanayi üretiminde, uzay-havacılık sektöründe, ilaç ve kimya sektörlerinde başarabiliriz. Bu sektörlerde millileştirmeyi artırcak tedbirleri alacağız.
İkinci temel amacımız enflasyonu düşürmek. Bu sene öngördüğümüz şekilde büyük bir farklılık olmazsa yüzde 7,5 seviyesinde sezonu kapatmış oluyoruz. Seneye hedefimiz yüzde 6-6,5 olarak belirledik. Kademe kademe enflasyonu düşürmek en önemli hedeflerimiz arasında. Buradaki oranlar küçük görülebilir ama 15 yıl öncesine gidip çift haneli rakamları hatırlayalım. İlk işe başladığımda yüzde 135i görmüştüm.
DİĞER ÖNEMLİ KONU CARİ AÇIK
Diğer önemli bir konu ise cari açık. Bu nedenle ihracatımızı artıracağız. Ekonomimizin rekabet gücü ve verimliliğini artıracağız. Harici alem üretim herkes yapıyor. Herkes ihracat yapar duruma geldi. Çantasını eline alan ihracatçı oldu. Bu nedenle farklı ürünler üretmek lazım.
MALİ DİSİPLİN DEVAM EDECEK
Biz 10 seçim kazandık. Seçim var diye bu işleri bırakmadık. Seçimleri değil geçimi düşünen, gelecek nesilleri düşünen bir iktidarız. Bunun için ilk günkü gibi çalışacağız.
BÜYÜME İÇİN 5 HEDEF
İnsana yatırıma devam edeceğiz. Bizim petrolümüz yok. Genç nüfusumuz var. Gelişmiş ülkelere göre genç nüfus oranımız daha fazla. Ekonomimizin lokomotifini gençlerimiz olarak görüyoruz. Fiziki alt yapıya oldukça fazla yatırım yaptık. Yollar, havalimanları, köprüler, okullar, hastaneler yaptık. Bunu ülkemizin her bölgesinde aynı standartlarda yaptık. Artık iki gidiş iki gelişli yollar yetmiyor.
OVPNİN 5 TEMEL AMACI
Kurumsal kalitemizi artıracağız. Bu devletin iş yapma alışkanlıklarını milletin işini kolaylaştıran, geliştirmesine destek olan bir devlet anlayışını ortaya koyacağız. Orta Vadeli Plan ile büyümenin artarak devam etmesini, istikrarın sürdürülmesi, istihdamın artmasını, enflasyonu düşüreceğiz. Bunun için mücadele edeceğiz. Cari açığı azaltacağız. Bütün bunların anahtarı mali disiplinden asla vazgeçmeyeceğiz.
BÜTÇE AÇIĞI YÜZDE 2NİN ALTINDA
2017 bütçe çalışmasını yaptık. Önümüzdeki günlerde Meclise sunacağız. 2017 yılında bütçe açığını yüzde 2 in altında tamamlamış olacağız. Turizim gelirlerimizi yüzde 40 azaldı. Bir darbe girişimi oldu, terörle mücadele ve 1 Kasım seçimlerinde vatandaşa verdiğimiz vaatlerimiz vardı.
Asgari ücret, teşvikler vs... Bunun için ciddi anlamda bir kaynak aktarımı oldu. Tarımda da kurak bir yıl geçirdik. Bütün bunlara rağmen bütçe açığımızı yüzde 1,6 ın altında tutmayı başardık. Bu yükselseydi diğer yıllarda bunun bedelini öderdik.
Aldığımız tedbirlerle bu rakamı buralarda tutabildik. 2017de yüzde 1,9 olarak belirledik. 2019da tekrar bütçe açığında düşüş devam edecek. Türkiye yüzde 10lar gibi bütçe açıklarını gördü ama büyümeye devam etti.
YATIRIMLARA DEVAM EDECEĞİZ
Yatırımlara hız kesmeden devam edeceğiz. Kaynak problemimiz yok. Her şeyden tasarruf edebiliriz ama yatırımdan edemezsiniz. Büyümeye katkı sağlayacak yatırımlara daha fazla kaynak ayıracağız. 2017de yaptığımız yatırımlar 2016yı geride bırakacağız. Havalimanı, tünelleri, hastaneleri kamudan hiç kaynak kullanmadan yaptık. 50 milyar dolardan bahsediyoruz. Hem büyüyeceğiz hem kaynak bulacağız hem enflasyonu düşüreceğiz.
Düşünün koalisyon olsa ne yapacaktık. Her parti farklı görüşlere sahip olduğu için bütün kararlar öteleniyor, sorunlar birikiyor ve elinizde patlıyor. 1995 ve 2001 böyle oldu.
10. Kalkınma Planı daki bütün dönüşüm programı kararlılıkla uygulanmaya devam edecek. Ekonominin rekabet gücü artıracağız, yatırım ve ticareti geliştireceğiz. Reformlar lazım. Bir sefer yapıp bitirilecek işler değil. Ekonomiyi daha da canlandırmak ve istihdamı artırarak milli gelirimizi daha da artıracağız.
ARABULUCULUK SİSTEMİ GETİRECEĞİZ
Bunun için iş sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili sorunlar vardı bunun için gerekli düzenlemeleri yaptık. İş uyuşmazlıkları oluyor. Bunların hepsi mahkemeye gidiyor. Hem davalı hem davacı mağdur oluyor. İş barışı bozuluyor. Bunun için arabuluculuk sistemi getireceğiz. Küçük hak ihlalleri olduğu düşünülen durumları bu sistemde çözülecek.
FETÖ İLE BAŞLATACAĞIZ
Bilirkişilik konusu Türk yargı sisteminin yıllardır kanayan yarasıdır. Bu konuda yeni bir çalışma yapılacak. Yargılama süreleri kısalacak. Geç gelen adalet adalet değildir. Bu nedenle yargılama sürelerini kısaltacağız. Bunu ilk olarak FETÖ ile başlatacağız. Milletin yüreğine su serpilmesi lazım. Hesabın sorulduğunu görmesi lazım.
* İhtisas Mahkemeleri kurulacak. Böylece mahkemeler lüzumsuz yere meşgul edilmeyecek.
* Finans, bilişim gibi konularla ilgili mahkemeler kurulacak. İstanbul Finans Merkezi i yasal ve fiziki alt yapısı ile hayata geçireceğiz.
* Noterlik sistemini de AB standartlarına uygun olarak yeniden düzenleyeceğiz.
* Sadece bina arsa gibi varlıklar değil elindeki bilgisayar, torna tezgahı da teminat olarak görülebilecek.
* Çıraklık eğitimi zorunlu hale gelecek.
* Patent kanununu hayata geçireceğiz.
* Sanayide yerli üretimi kamu alımlarıyla destekleyeceğiz.
* İlaç sektöründe ciddi çalışmalar yaptık. Sağlıkta yerli üretimi artıracağız.
* Uzay araştırmalarında da çalışmalar yapacağız. Enerji çalışmalarımız olacak.
* Bilgi akışının hızı her geçen gün artırıyor. Bunun için de yol lazım. Yol sadece araçlara lazım. Akıl yollarının şeritlerini de artırmalıyız. Bilgi güç demektir. Bilgi toplumu olma yolunda geniş bant altyapımızı geliştireceğiz.
* Uzun vadeli büyümenin esası olan insana yatırımdır. 2019a kadar iki öğretime son vereceğiz. Artık tam gün okuyacaklar. Daha fazla hayata hazır hale gelecek.
* Önümüzdeki dönemde okul öncesi eğitim zorunlu oluyor.
* Türkiyede yabancı dil bilme oranımız civar ülkelere göre istenilen seviyede değil. Bu nedenle 4+4+4 sisteminde ilk 4 yıldan sonra yabancı dil 5. yılda sınıflarda zorunlu olacak.