Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber
CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan tarafından BoÄŸaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atanan AKP milletvekili aday adayı Melih Bulu, tartışılmaya devam ediyor.
BoÄŸaziçi Üniversitesi öÄŸrencileri ise, Bulu'nun rektör atanmasını protesto etmek için bugün okul içinde basın açıklaması yapacaklarını duyurmuÅŸtu.
ÖÄŸrenciler üniversite giriÅŸinde toplanırken, üniversitede de hareketli saatler yaÅŸanıyor.
ÖÄŸrenciler sloganlarla ve açtıkları pankartlarla Bulu'yu protesto ederken, üniversiteye polisin sevk edildiÄŸi görüldü.
Öte yandan, öÄŸrenciler, üniversitenin kapısına temsili olarak mühür vurdu. ÖÄŸrenciler, Bulu'nun atamasından dolayı binayı mühürlediklerini duyurdu.
Okulun resmi öÄŸrenci kurumu olan, BoÄŸaziçi Üniversitesi ÖÄŸrenci TemsilciliÄŸi Kurulu da Melih Bulu'nun kurum dışından üniversiteye rektör atanmasını kınadı.
"BoÄŸaziçililer olarak asıl sorunumuz Melih Bulu’nun akademik geçmiÅŸi ve ÅŸahsi duruÅŸundan da ötedir. Sorun isimlerden bağımsız bir demokrasi, akademik özerklik, fikri özgürlük meselesidir. Bu sorunun çözümü ise üniversitelerin kararlarının ve rektörlerin, üniversitelerin iradeleriyle belirlenmesidir" diyen kurul, "Kayyum rektör istemiyoruz" dedi.
LGBT+İ'LERDEN DE TEPKİ
BoÄŸaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü, CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan tarafından BoÄŸaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atanan AKP milletvekili aday adayı Melih Bulu’ya da tepki gösterdi.
Kulüp, BoÄŸaziçi Üniversitesi ÖÄŸretim Üyeleri’nin ortak açıklamasını “Kayyuma Nakka” diyerek yayımladı. “Kabul Etmiyoruz, Vazgeçmiyoruz!” baÅŸlıklı açıklamada, “atamanın” üniversitenin akademik özerkliÄŸini, bilimsel özgürlüÄŸünü ve demokratik deÄŸerlerini ihlal ettiÄŸi belirtildi.
İşte o açıklama:
“1 Ocak 2021 gece yarısı, 1980'lerin askerî vesayet rejiminden sonra ilk kez üniversitemize kurum dışından bir rektör atanmıştır. Bu durum 2016'dan bu yana ağırlaÅŸarak sürmekte olan, rektör seçimlerini ortadan kaldıran antidemokratik uygulamaların bir devamıdır. Üniversitemizin akademik özerkliÄŸini, bilimsel özgürlüÄŸünü ve demokratik deÄŸerlerini açıkça ihlal eden bu uygulamayı kabul etmiyoruz. Üniversite senatomuzun 2012 yılında kabul ettiÄŸi aÅŸağıdaki ilkelerden vazgeçmiyoruz:
1. Üniversitelerin herhangi bir kiÅŸi ya da kuruluÅŸun etki veya baskısına maruz kalmaması ve siyaset aracı olarak kullanılmaması, bilimsel ve toplumsal geliÅŸim açısından vazgeçilmezdir.
2. Üniversitelerde karar alma yetkisinin demokratik yöntemlerle seçilmiÅŸ kurullarda ve akademik yöneticilerde olması özerklik için ÅŸarttır. Rektör, dekan, enstitü müdürü, yüksekokul müdürü, bölüm baÅŸkanı gibi akademik yöneticiler atamayla deÄŸil seçimle belirlenmelidir.
3. Üniversitelerin, özerk anayasal kurumlar olarak, akademik programlarını ve araÅŸtırma politikalarını öÄŸretim elemanlarınca ve/veya üniversite kurullarınca kararlaÅŸtırılarak belirlemesi, bilimsel özgürlüÄŸün ve yaratıcılığın ÅŸartlarındandır.
Üniversitemizin tüm bileÅŸenleri ile birlikte bu ilkelerin takipçisiyiz.”