Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 832 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   22 Haziran 2022 - 04:26

DASK ta teminat iki katına çıkıyor

Büyüt
Küçült
DASK ta teminat iki katına
DASK’ın tarihinde bir ilk yaşanıyor. Yeni düzenleme ile metrekare başına sağlanan teminat rakamı iki katına çıkıyor.

Ä°nÅŸaat maliyetlerindeki artış nedeniyle, DoÄŸal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) teminatlarında da yeni bir döneme giriliyor. Mevcutta, metrekare başına 1.508 TL olan DASK teminatı, 3.016 TL'ye artırılarak, sigortalılara iki alternatif sunulacak.

YÜKSEK LÄ°MÄ°T Ä°STEYENE YENÄ° SEÇENEK

Aynı zamanda daha üst bir teminat isteyen sigortalılar, halihazırda olduÄŸu gibi sigorta ÅŸirketlerinden DASK'ın saÄŸlamış olduÄŸu teminatın üzerine daha yüksek teminat almaya devam edebilecek. Türk Reasürans Genel Müdürü Selva Eren, DASK'ın tarihinde ilk olarak gerçekleÅŸtirilen bu yeni düzenleme ile ilgili olarak SABAH'ın sorularını yanıtladı. Eren, "Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı'nın her sene belirlediÄŸi bir metrekare fiyatı var. O rakam da 1.508 TL. Bu, 1.508 TL ile, 100 metrekarelik bir ev için ortalama 173 TL prim ödeniyor ve bunun karşılığında 150 bin TL teminat oluÅŸuyor. VatandaÅŸlarımız, günümüz koÅŸullarında, bu teminat tutarını yeterli bulmuyor" diye konuÅŸtu.

640 BÄ°N LÄ°RALIK TEMÄ°NAT

DASK'ın önerisi üzerine SEDDK tarafından Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimat TebliÄŸi'nde yapılacak deÄŸiÅŸiklikle bu rakamı ihtiyaca binaen yıl ortasında revize edileceÄŸini söyleyen Eren, "Metrekare başına saÄŸladığı teminat rakamını 2 katına, 3.016 TL'ye çıkartıyor. Bununla; ortalama 100 m2'lik bir ev için vereceÄŸimiz teminat yaklaşık 300 bin lira olacak. Biliyorsunuz maksimum 212 m2'ye teminat veriyoruz. Yapılacak deÄŸiÅŸiklikle 212 m2 bir ev için 640 bin liraya yakın bir teminat saÄŸlıyor olacağız. Ekonomik geliÅŸmelere baÄŸlı olarak teminat tutarlarında önümüzdeki dönemlerde revizyona giderek sigortalılarımızın maÄŸduriyet yaÅŸamaması en önemli önceliklerimizdendir'' dedi.

GEREKLÄ°LÄ°K HALÄ°NE GETÄ°RMELÄ°YÄ°Z

Türkiye'de tüm konutların sigortalanması ve yüzde 100 sigortalılık hedefi doÄŸrultusunda yaptıkları birçok çalışmanın devam ettiÄŸini belirten Eren, bunlardan bir tanesinin de zorunlu sigortalarda uygulanan sürprim sistemine geçiÅŸ yapılması olduÄŸunu belirtti. Selva Eren, bu yeni özellik ile ilgili olarak ÅŸunları da söyledi: "Yenileme süresi içinde yenilenmeyen poliçelere sürprim uygulanacak. Özellikle abonelik iÅŸlemleri için yaptırılmış ve havuza yeni girmiÅŸ poliçelerin yenilemelerinin kesintisiz olması ve sisteme henüz girmemiÅŸ yeni konutların da vakit kaybetmeden poliçelerinin yaptırılması saÄŸlanacak. Amacımız, DASK poliçesini, sadece elektrik, su faturası açtırmak için kullanılan bir ürün olmaktan çıkartıp belli bir bilinçle temin edilen ve bir gereklilik olarak görülen bir ürün haline getirmek."

DÄ°ÄžER DOÄžAL AFETLER 2023'TE

Selva Eren, "DASK'ın bünyesine dahil edilebilecek diÄŸer doÄŸal afet türlerinin neler olabileceÄŸi ve DASK'ın depreme karşı finansal güvence olarak sunduÄŸu Zorunlu Deprem Sigortası'nın 'Afet Sigortası'na dönüÅŸtürülmesi konusu en önemli önceliklerimizdendir. Bu doÄŸrultuda kamu yararı gözetilerek, baÅŸta sel olmak üzere diÄŸer doÄŸal afet türlerinin zorunlu deprem sigortasına entegre edilmesi ile ilgili DASK olarak çalışmalarımıza baÅŸladık. Çalışmalarımızı 2023 başında tamamlamayı hedefliyoruz" diye konuÅŸtu.

YERLÄ° YAZILIM HAZIR

Türk Reasürans olarak sektörün beklediÄŸi katastrofik risklerin yönetim kalitesine iliÅŸkin bir sorumluluk hissettiklerini ve bu konuda uzmanlaÅŸmaları gerektiÄŸini düÅŸündüklerini anlatan Eren, "En az dünyadaki örnekleri kadar konusuna hâkim bir ekip kurarak, bu yetkinlik merkezini sektörümüze kazandırmayı amaçladık. CATMOD adını verdiÄŸimiz bu platformun, ülkemiz uzmanlarının hazırladığı, ülkemize özel denklemler ve metotlar üzerinden en doÄŸru sonuçları üretmesini hedefledik. Bir buçuk senedir çalıştığımız Modelleme Platformumuzun tanıtımını, mayısta gerçekleÅŸtirdik. 2023 yenilemelerimizde platformumuzu kullanmayı ve sektör paydaÅŸlarımıza kullandırmayı hedefliyoruz" dedi.

ÖDEME GÜCÜMÜZÜ 46 MÄ°LYARA ÇIKARDIK

Selva Eren, Ä°stanbul'u bekleyen büyük deprem ile alakalı olarak bir modelleme yaptıklarını belirtti ve ÅŸöyle devam etti: "DASK'ın iÅŸleticilik görevini üstlendiÄŸimiz gün itibariyle, bir büyük depremde toplam ödeme kapasitesi, vatandaşın poliçe primleri ile oluÅŸan fon ve buna ilave olarak alınan reasürans koruması ile 26 milyar TL idi. Biz ne yaptık? Öncelikle 10.8 milyar TL olarak almış olduÄŸumuz fonu, 1.5 sene gibi kısa bir sürede, bünyemizdeki fon ekibimizin, etkin yönetimiyle 18 milyar TL'ye çıkarmayı baÅŸardık. Bununla yetinmeyip, yapmış olduÄŸumuz modelleme çalışmalarımız neticesinde doÄŸan ihtiyaca binaen, ek bir reasürans kapasitesi daha alarak, DASK'ın ödeme gücünü bugün itibarıyla 46 milyar TL'ye çıkardık. Reasürans korumamız için ödenen euro maliyeti TL'ye çevirdik ve bu sayede DASK'ı kur etkisinden koruyarak, çok ciddi bir maliyetten korunmuÅŸ olduk. Ayrıca, 9.5 milyon adet olarak devir aldığımız DASK poliçe adedini bir buçuk yılda 10.7 milyon adede ulaÅŸtırdık."

2023'TE 500 MÄ°LYON KÂR HEDEFLÄ°YORUZ

KuruluÅŸunun 3. yılında hem kârlılık hem de prim üretiminde hedeflerinin üzerinde rakamlar yakaladıklarını belirten Eren, "Bu seneyi oldukça iyi kapattık. 1.8 milyar TL prim ürettik. Bunun sonucu olarak 290 milyon TL kâr elde ettik. Özkaynaklarımız 2021 sonu itibarıyla 900 milyon TL iken, bugün itibarıyla 1 milyar TL'yi geçti. Aktif büyüklüÄŸümüz ise 3 milyar TL'ye ulaÅŸtı. 2022 ilk çeyrek prim üretimimiz 1 milyar TL. Ä°lk çeyreÄŸi sektörümüzün geneline nazaran, kâr ile kapattık. Her ÅŸeyden önemlisi kuruluÅŸ amaç ve misyonumuza uygun olarak, ülkemizde faaliyet gösteren toplamda 28 Sigorta Åžirketi ve KuruluÅŸa reasürans desteÄŸi saÄŸlıyoruz. Yurtdışında, 16 ülkede yerleÅŸik, 21 yabancı sigorta ve reasürans ÅŸirketine destek vererek 60 ülkeye reasürans ihracı yapıyoruz" dedi. (Sabah)

DASK ,Teminat, Zam





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024