Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
İnşaat maliyetlerindeki artış nedeniyle, Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) teminatlarında da yeni bir döneme giriliyor. Mevcutta, metrekare başına 1.508 TL olan DASK teminatı, 3.016 TL'ye artırılarak, sigortalılara iki alternatif sunulacak.
YÜKSEK LİMİT İSTEYENE YENİ SEÇENEK
Aynı zamanda daha üst bir teminat isteyen sigortalılar, halihazırda olduğu gibi sigorta şirketlerinden DASK'ın sağlamış olduğu teminatın üzerine daha yüksek teminat almaya devam edebilecek. Türk Reasürans Genel Müdürü Selva Eren, DASK'ın tarihinde ilk olarak gerçekleştirilen bu yeni düzenleme ile ilgili olarak SABAH'ın sorularını yanıtladı. Eren, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın her sene belirlediği bir metrekare fiyatı var. O rakam da 1.508 TL. Bu, 1.508 TL ile, 100 metrekarelik bir ev için ortalama 173 TL prim ödeniyor ve bunun karşılığında 150 bin TL teminat oluşuyor. Vatandaşlarımız, günümüz koşullarında, bu teminat tutarını yeterli bulmuyor" diye konuştu.
640 BİN LİRALIK TEMİNAT
DASK'ın önerisi üzerine SEDDK tarafından Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimat Tebliği'nde yapılacak değişiklikle bu rakamı ihtiyaca binaen yıl ortasında revize edileceğini söyleyen Eren, "Metrekare başına sağladığı teminat rakamını 2 katına, 3.016 TL'ye çıkartıyor. Bununla; ortalama 100 m2'lik bir ev için vereceğimiz teminat yaklaşık 300 bin lira olacak. Biliyorsunuz maksimum 212 m2'ye teminat veriyoruz. Yapılacak değişiklikle 212 m2 bir ev için 640 bin liraya yakın bir teminat sağlıyor olacağız. Ekonomik gelişmelere bağlı olarak teminat tutarlarında önümüzdeki dönemlerde revizyona giderek sigortalılarımızın mağduriyet yaşamaması en önemli önceliklerimizdendir'' dedi.
GEREKLİLİK HALİNE GETİRMELİYİZ
Türkiye'de tüm konutların sigortalanması ve yüzde 100 sigortalılık hedefi doğrultusunda yaptıkları birçok çalışmanın devam ettiğini belirten Eren, bunlardan bir tanesinin de zorunlu sigortalarda uygulanan sürprim sistemine geçiş yapılması olduğunu belirtti. Selva Eren, bu yeni özellik ile ilgili olarak şunları da söyledi: "Yenileme süresi içinde yenilenmeyen poliçelere sürprim uygulanacak. Özellikle abonelik işlemleri için yaptırılmış ve havuza yeni girmiş poliçelerin yenilemelerinin kesintisiz olması ve sisteme henüz girmemiş yeni konutların da vakit kaybetmeden poliçelerinin yaptırılması sağlanacak. Amacımız, DASK poliçesini, sadece elektrik, su faturası açtırmak için kullanılan bir ürün olmaktan çıkartıp belli bir bilinçle temin edilen ve bir gereklilik olarak görülen bir ürün haline getirmek."
DİĞER DOĞAL AFETLER 2023'TE
Selva Eren, "DASK'ın bünyesine dahil edilebilecek diğer doğal afet türlerinin neler olabileceği ve DASK'ın depreme karşı finansal güvence olarak sunduğu Zorunlu Deprem Sigortası'nın 'Afet Sigortası'na dönüştürülmesi konusu en önemli önceliklerimizdendir. Bu doğrultuda kamu yararı gözetilerek, başta sel olmak üzere diğer doğal afet türlerinin zorunlu deprem sigortasına entegre edilmesi ile ilgili DASK olarak çalışmalarımıza başladık. Çalışmalarımızı 2023 başında tamamlamayı hedefliyoruz" diye konuştu.
YERLİ YAZILIM HAZIR
Türk Reasürans olarak sektörün beklediği katastrofik risklerin yönetim kalitesine ilişkin bir sorumluluk hissettiklerini ve bu konuda uzmanlaşmaları gerektiğini düşündüklerini anlatan Eren, "En az dünyadaki örnekleri kadar konusuna hâkim bir ekip kurarak, bu yetkinlik merkezini sektörümüze kazandırmayı amaçladık. CATMOD adını verdiğimiz bu platformun, ülkemiz uzmanlarının hazırladığı, ülkemize özel denklemler ve metotlar üzerinden en doğru sonuçları üretmesini hedefledik. Bir buçuk senedir çalıştığımız Modelleme Platformumuzun tanıtımını, mayısta gerçekleştirdik. 2023 yenilemelerimizde platformumuzu kullanmayı ve sektör paydaşlarımıza kullandırmayı hedefliyoruz" dedi.
ÖDEME GÜCÜMÜZÜ 46 MİLYARA ÇIKARDIK
Selva Eren, İstanbul'u bekleyen büyük deprem ile alakalı olarak bir modelleme yaptıklarını belirtti ve şöyle devam etti: "DASK'ın işleticilik görevini üstlendiğimiz gün itibariyle, bir büyük depremde toplam ödeme kapasitesi, vatandaşın poliçe primleri ile oluşan fon ve buna ilave olarak alınan reasürans koruması ile 26 milyar TL idi. Biz ne yaptık? Öncelikle 10.8 milyar TL olarak almış olduğumuz fonu, 1.5 sene gibi kısa bir sürede, bünyemizdeki fon ekibimizin, etkin yönetimiyle 18 milyar TL'ye çıkarmayı başardık. Bununla yetinmeyip, yapmış olduğumuz modelleme çalışmalarımız neticesinde doğan ihtiyaca binaen, ek bir reasürans kapasitesi daha alarak, DASK'ın ödeme gücünü bugün itibarıyla 46 milyar TL'ye çıkardık. Reasürans korumamız için ödenen euro maliyeti TL'ye çevirdik ve bu sayede DASK'ı kur etkisinden koruyarak, çok ciddi bir maliyetten korunmuş olduk. Ayrıca, 9.5 milyon adet olarak devir aldığımız DASK poliçe adedini bir buçuk yılda 10.7 milyon adede ulaştırdık."
2023'TE 500 MİLYON KÂR HEDEFLİYORUZ
Kuruluşunun 3. yılında hem kârlılık hem de prim üretiminde hedeflerinin üzerinde rakamlar yakaladıklarını belirten Eren, "Bu seneyi oldukça iyi kapattık. 1.8 milyar TL prim ürettik. Bunun sonucu olarak 290 milyon TL kâr elde ettik. Özkaynaklarımız 2021 sonu itibarıyla 900 milyon TL iken, bugün itibarıyla 1 milyar TL'yi geçti. Aktif büyüklüğümüz ise 3 milyar TL'ye ulaştı. 2022 ilk çeyrek prim üretimimiz 1 milyar TL. İlk çeyreği sektörümüzün geneline nazaran, kâr ile kapattık. Her şeyden önemlisi kuruluş amaç ve misyonumuza uygun olarak, ülkemizde faaliyet gösteren toplamda 28 Sigorta Şirketi ve Kuruluşa reasürans desteği sağlıyoruz. Yurtdışında, 16 ülkede yerleşik, 21 yabancı sigorta ve reasürans şirketine destek vererek 60 ülkeye reasürans ihracı yapıyoruz" dedi. (Sabah)
DASK ,Teminat, Zam