Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 4679 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   05 Ağustos 2017 - 16:50

DOSYA:Modern Kölelik Daha Fazla Kazandırıyor.

Büyüt
Küçült
DOSYA:Modern Kölelik Daha Fazla
Haberiyat.com Dosya haber:Modern kölelik, hızlı ve ucuz modern ulaşım ve düşük risk sayesinde her bir kurban başına daha yüksek kr sağlıyor

Haberiyat Haber Merkezi

Yapılan yeni araştırma, alın terinin karşılığını en yüksek düzeyde alan fuhuş tacirleriyle beraber modern köleliğin hiç olmadığı kadar kârlı olduğunu gösteriyor.

Annie Kelly, The Guardianda modern kolelik süreci ile ilgili kapsamlı bir yazı kaleme aldı. Arkadaşımız Esra Öztürk, konu hakkında uzman görüşlerine de yer verilen dosyayı Haberiyat için çevirdi.

Söz konusu dosyayı ilginize sunuyoruz:

Köle tüccarları bugün yatırımlarından 18. ve 19. yüzyıldaki benzerlerine göre 25-30 kat daha yüksek kâr elde ediyor.

Köle ekonomisti ve Harvard Ticaret Okulu Carr İnsan Hakları Politika Merkezi Direktörü olan Siddharth Kara, bir kurbanın işletmecilerine yılda ortalama 3.978 dolar hasılat kazandırdığını hesapladı. Fuhuş ticareti, her bir kurbanın ortalama geliri 36 bin dolar olan diğer kölelik türleriyle kıyaslandığında son derece orantısız bir kazanç getiriyor.

Kara, ekim ayında yayımlanacak olan “Modern Kölelik” kitabında fuhuş ticareti kurbanlarının modern köleliğin yüzde beşini oluşturmasına rağmen yasa dışı modern köleliğin kârının yüzde ellisinin fuhuş ticaretinden elde edildiğini değerlendiriyor.

Kara, sadece the Guardianla paylaştığı çalışmasını, 51 ülkede onbeş yıldan fazla bir sürede elde edilen verilere ve modern köleliğin kurbanları olan 5 bin bireyle yaptığı mülakatlara dayandırdı.

Köleliği ortadan kaldırmak için ilk kez köle ticareti yasa dışı ilan edildikten 26 yıl sonra Britanya Meclisinin köleliği durdurduğu 1833 yılında girişimde bulunuldu. Ancak bugün 350 yıldan fazla süren Trans-Atlantik köle endüstrisinde ticareti yapılan en az iki katı sayıda insan, çeşitli kölelik türlerinin tuzağına düşmüş durumda.

Uzmanlar, 15. ve 19. yüzyıllar arasında kabaca 13 milyon insanın esir alınıp profesyonel tüccarlar tarafından köle olarak satıldığını düşünüyor. Birleşmiş Milletler Uluslararası Çalışma Örgütü, bugün dünya genelinde en az 21 milyon insanın bir tür modern kölelik içerisinde olduğunu varsayıyor.

Kara, “Köleliğin bugün hayal ettiğimden çok daha kârlı olduğu sonucu ortaya çıkıyor. Her bir köle bazında elde edilen kâr, yıllık birkaç bin dolardan birkaç yüz bin dolara kadar çıkabiliyor. Yıllık kölelik gelirinin ise 150 milyar dolara kadar çıkan yüksek bir miktar olduğu değerlendiriliyor.” dedi.

Kölelik, iki asır önce uzun ve pahalı yolculukları ve yüksek ölüm oranlarını gerektirirken, modern kölelik, hızlı ve ucuz modern ulaşım ve düşük risk sayesinde her bir kurban başına daha yüksek kâr sağlıyor. Büyük küresel göç akınları, moda, güzellik, deniz mahsulleri ve fuhuş gibi küresel ekonomiyle ilgili pek çok sektöre sokulabilen, hazır ve kolay istismar edilebilir kurban tedariki sağlıyor.

Kara, “İnsan hayatı hiç olmadığı kadar değersiz hale geldi. Köleler sahip olunuyor, kullanılıyor ve nispeten kısa süreler içinde bir kenara atılıyor ve yine de işletmecilerine muazzam kazanç getiriyor. Köleliğe karşı küresel tepkinin yoksunluğu, uygulamanın sürmesine olanak tanıdı. Kölelik, çalışma istismarının yüksek maliyetli ve yüksek riskli bir şekli olarak değerlendirilmezse gerçek değişmeyecek.”

BMnin Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC), geçen hafta küresel çatışma sarmalının gittikçe daha çok insanı insan ticareti ve diğer kölelik türlerine maruz bıraktığına ilişkin uyarıda bulundu. UNODCye göre insan ticareti, kapsam ve ölçek bakımından artık silah ve uyuşturucu ticaretiyle eşdeğerde küresel bir suç endüstrisi.

Örgütün küresel insan ticaretiyle mücadele raporunun şefi olan Kristiina Kangaspunta, “Neyle karşı karşıya olduğumuzun tam anlamıyla bir idraki olduğunu sanmıyorum.” dedi.

İnsan ticaretinin yerel ölçekte gerçekleştiğini belirten Kara, “Çatışma, yer değiştirmesi ya da kaçması gereken insanlara daha çok kırılganlık yaratıyor ve insan tüccarları, bu kırılganlıkları istismar etmek için harekete geçiyor. Ancak insan ticaretinin çoğunluğunun yerel ve küçük ölçekte gerçekleştiğini de kabul etmek zorundayız. Her bir birey, farkında olmadan bir insan ticareti kurbanı ile temasa geçmiş olacak.” ifadelerini kullandı.

UNODCnin geçen aralık ayında yayınlanan Küresel İnsan Ticaretiyle Mücadele Raporu, hiçbir ülkenin kölelik suçuna dirençli olmadığı neticesini ortaya koydu. Rapor, 2012-2014 yılları arasında 500 farklı ticaret akını veya ana rotası belirledi. Köleliğin bütün ülkelerde yasak olmasına ve kapsama giren kurbanların sayılarının büyüklüğüne karşın, dünya genelinde zorla çalıştırma ve insan ticaretine ilişkin geçen yıl yalnızca 9 bin 71 sabıka kaydı bulundu.

Nottingham Üniversitesinde modern kölelik konusunda çalışan ve Küresel Kölelik İndeksinin eş yazarı olan Profesör Kevin Bale, köleliğin 20 yıl içerisinde yok edilebileceğini söylerken “Yalnızca 23 milyar dolar gibi küçük bir maliyetle köleliğe son verebiliriz.” dedi.

Bale, “Bu miktar, kölelerin yasa dışı yollarla zorla çalıştırılmasından elde edilen tahmini kârın yüzde 15ine tekabül ediyor. Yüz yüze olduğumuz şey müthiş ürkütücü bir mesele fakat kölelik tarihe gömülebilir. Bunu gerçekleştirmek, sadece siyasi irade ve kararlılık meselesi.” ifadelerini kullandı.

haberiyat.com





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024