Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Fetullahçı Terör Örgütü soruşturmalarında haklarında yakalama kararı bulunan Fetullah Gülen dahil birçok isim yurtdışında bulunuyor. Paralel Yapı ile ilgili doğrudan ve dolaylı sürdürülen soruşturmalarda haklarında mahkeme kararı çıkarılan isimlerin birçoğu firarda.Son olarak hakkında örgüt kurma iddiasıyla tutuklanma amacıyla yakalama kararı çıkarılan eski savcıMuammer Akkaşa da ulaşılamıyor.
AKIN İPEK DE YURTDIŞINA KAÇTI
Çeşitli davalardan haklarında yakalama kararı çıkarılması nedeniyle yurtdışına kaçan şüphelilere eklenen eski savcılardan Zekeriya Öz ve Celal Karadan sonra Fetullahçı Terör Örgütü e (FETÖ) finans desteği sağladığı iddiasıyla hakkında yokluğunda tutuklama kararı verilen Koza İpek Holding Yönetim Kurulu Hamdi Akın İpek de yurtdışında bulunuyor.
KOZA HOLDİNGDE ARAMA YAPILMIŞTI
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen FETÖye yönelik soruşturma kapsamında, söz konusu örgüte finans desteği sağladığı ve örgütün propagandasını yaptığı gerekçesiyle Koza İpek Holdingin çeşitli alanlarda faaliyet gösteren 23 şirketinde, Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliğinin aldığı karar doğrultusunda 1 Eylülde başlatılan bir arama gerçekleştirildi.
Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliği de FETÖye finans desteği sağladığı iddiasıyla yürütülen soruşturmada, yurtdışında olduğu tespit edilen Koza İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın İpek hakkında 2 Eylülde yokluğunda tutuklama kararı verdi.
ÖZEL UÇAĞI AKIN İPEKİ İNGİLTEREYE BIRAKIP GERİ DÖNMÜŞ
FETÖ yöneticisi, terörizmin finansmanı, zimmet, terör örgütünün propagandasını yapmak suçlamaları yöneltilen İpekin, operasyondan iki gün önce 30 Ağustos günü, uçakla İngiltereye gittiği belirlendi. İpekin özel uçağının aynı gün saat 17.06da dönüş yaparak Esenboğa Havaalanı daki hangarda yerini aldığı tespit edildi.
- Gülen, 1999dan bu yana ABDde
Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) olarak iddianamelerde yer alan örgütün bir numaralı ismi ve hakkında yakalama kararı bulunan Fetullah Gülen, 1999 yılından beri Amerika Birleşik Devletleri de bulunuyor.
Gülen hakkında Paralel Devlet Yapılanması (PDY) soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Silahlı terör örgütü kurma ve yönetme, İftira sonucu mağdurun hapis cezası dışında adli veya idari bir yaptırıma uğramasına neden olma, Cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçlarından yakalama kararı çıkarılmasını talep etmiş, İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği de başsavcılığın talebi üzerine Gülen hakkında yakalama kararı çıkarmıştı.
Gülen hakkında çıkarılması muhtemel kırmızı bültene ilişkin hukuki süreç devam ediyor.
1 NUMARALI ŞÜPHELİ FETHULLAH GÜLEN
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, yasa dışı dinleme, casusluk, özel hayatın gizliliğini ihlal, kişisel verilerin hukuka aykırı olarak kaydedilmesi, resmi belgede sahtecilik, terör örgütü kurmak, yönetmek, üyesi olmak, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti i ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs iddiasıyla yürütülen soruşturmada da Fetullah Gülen 1 numaralı şüpheli olarak yer aldı. Fezlekede PDY in yanı sıra FETÖ tanımlaması da kullanıldı.
Eski polis Emre Uslu da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca, silahlı terör örgütüne üye olmak, casusluk ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs suçlarından başlatılan soruşturmada şüpheli olarak yer aldı. Bu soruşturma kapsamında 24 Şubat tarihinde Fetullah Gülen ile hakkında yakalama kararı çıkarılan Uslu da uzun süredir ABDde yaşamını sürdürüyor.
- Böcekçi polisler de firarda
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın başbakanlığı döneminde çalışma ofisine öcek olarak adlandırılan dinleme cihazı konulmasıyla ilgili Başbakanı siyasi casusluk amacıyla dinlemek, kamu görevlisinin özel hayatının gizliliğini ihlal, kişiler arasındaki konuşmaları kaydetmek suçlamaları yöneltilen 5 kişi de yurtdışına kaçmıştı.
Davanın 13 sanığından dönemin Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı Teknik Şube Müdürü Ali Özdoğan, dönemin Başbakanlık Koruma Dairesi Başkanlığı Güvenlik Sistemleri Büro Amiri Emniyet Amiri Serhat Demir ve dönemin Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı Teknik Şube Müdürlüğünde görevli Komiser Yardımcısı Enes Çiğci de halen firari durumda bulunuyor.
Bir süre firar eden sanıklardan dönemin Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı Teknik Şube Müdür Yardımcısı Sedat Zavar ve suç tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı Teknik Şube Müdürlüğünde görevli polis memuru İlker Usta ise firari olarak bulundukları Romanyada yakalanarak, Türkiyeye getirilmişti.
KPSSde usulsüzlük iddialarına yönelik operasyonda aralarında, Fetullah Gülenin de bulunduğu 83 kişiden 7si de yurtdışında.
Usulsüzlük iddialarına yönelik soruşturmanın ikinci etabında ise hakkında gözaltı kararı alınan 78 sanıktan 4ünün yurtdışında bulunduğu, 2sinin de yurtiçinde firari durumda olduğu öğrenildi.
Usulsüz dinleme soruşturması kapsamında haklarında iddianame düzenlenen 54 şüpheliden suç tarihinde emniyet müdürleri Zeki Güven, Serkan Sözen, başkomiserler Şükrü Bahşi, Ali Temel, Erhan Ülker, komiser Erhan Solaka henüz ulaşılamadı.
- Eski savcılar da yurtdışında
Paralel Yapı ın hararetle savunduğu 17-25 Aralık darbe girişimi in aktörleri eski savcılar Zekeriya Öz ile Celal Kara da haklarında tutuklama amaçlı yakalama kararı çıkarılmasından önce yurtdışına kaçtı.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kararnamesiyle görevden uzaklaştırılmalarına karar verilen, haklarında Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ile Cebir, şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya, görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek iddialarıyla soruşturma yürütülen eski savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç hakkında 10 Ağustos a Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesince tutuklama amaçlı yakalama kararı çıkarılmıştı.
Mahkeme, oy birliğiyle aldığı kararın ardından dosyayla ilgili gizlilik kararı da verdi.
Yakalama kararı sonrasında İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne, Öz, Kara ve Yüzgeçin bulunarak, Bakırköy Adliyesi e sevk edilmeleri için gerekli yazı yazıldı.
Yapılan araştırma sonrasında eski savcılar Öz ve Kara ın, yakalama kararı çıkarılmasından önce 10 Ağustos sabaha karşı 10 dakika arayla Gürcistana kaçtığı, ardından Ermenistana geçtikleri tespit edilmişti.
Kırmızı bülten çıkarılması zaman aldığından, bu aşamada herhangi bir gecikmeye yer verilmemesi amacıyla 12 Ağustos a Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, yurtdışına kaçan Öz ve Kara için Dışişleri Bakanlığına gönderilmek üzere Adalet Bakanlığına Difüzyon Mesajı yazmış, yazıyla Öz ve Kara ın haklarındaki suçlamalar tanımlanıp, yakalama kararı eklenerek Türkiyeye iadeleri için girişimlerde bulunulması talep edilmişti.
Bir hafta sonra 19 Ağustos günü ise Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, yurtdışına kaçan eski savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara hakkında kırmızı bülten çıkarılması için Adalet Bakanlığı a başvurmuştu.
Öte yandan, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından haklarında örgüt kurma iddiasıyla soruşturma yürütülen eski savcı Muammer Akkaş ile eski hakim Süleyman Karaçöl ile ilgili Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesince 12 Eylülde tutuklama amaçlı yakalama kararı çıkarıldı.
Kütahyada gözaltına alınan Karaçöl, çıkarıldığı Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesinde, suçüstü halinin bulunmaması nedeniyle oy çokluğuyla serbest bırakıldı. Muammer Akkaşa ise henüz ulaşılamadı.
Kaynak : AA