Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Türkiye, 2. Dünya Savaşından bu yana yaşanan en büyük insani krizlerden biri olan Suriye krizinin altıncı yılında, Suriyelilere umut olmaya devam ediyor.
Din, dil, ırk ayrımı yapmadan, krizin ilk gününden beri Açık Kapı Politikası uygulayan Türkiye, Suriyelilere yaptığı insani yardımlar ile dünyaya örnek oluyor. Suriyede 15 Mart 2011 yılında başlayan iç karışıklıklarda, aralarında sivillerin de bulunduğu, en az 273 bin insan hayatını kaybetti.
Bu süreçte nüfusu 20 milyon olan Suriyede 13,5 milyon kişi yardıma muhtaç hale geldi. 6,6 milyon kişi yerinden edilirken, 4,8 milyon kişi ise kurtuluşu komşu ülkelere sığınmakta buldu.
Dünyada en çok sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiyeye, 2011 yılında 9 bin 118, 2012de 14 bin 237, 2013de 224 bin 655, 2014de 1 milyon 504 bin 122 ve geçen yıl da 2 milyon 426 bin 330 Suriyeli sığındı.
Türkiye, Suriyeli sığınmacıların yaralarının sarılması ve yeniden hayata tutunmaları için Birleşmiş Milletler (BM) standartlarında 10 milyar doları aşkın kaynak harcadı.
335 bin çocuk eğitime kazandırıldı
Türkiye, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda, savaştan kaçan Suriyeli sığınmacılara, oluşturulan kamplarla yeni bir hayat sundu.
AFADın Suriyeli sığınmacılar için kurduğu 26 barınma merkezinde, bir şehirde bulunan tüm fiziksel, sosyal ve psikolojik ihtiyaçlar karşılanıyor. Bu kamplarda tüm Suriyeli sığınmacılara, sağlık hizmetleri ücretsiz sunulurken, Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle de 335 bin çocuk eğitime kazandırıldı.
2016 sonuna kadar 460 bin Suriyeli çocuğun okula kazandırılması hedefleniyor. Okul çağındaki tüm Suriyeli çocuklara ulaşılması için çalışmalar aralıksız devam ediyor.
152 bin Suriyeli bebek Türkiyede doğdu
AFAD barınma merkezlerinde, barınma ve sağlık gibi temel ihtiyaçların de ötesinde, demokratik seçimler yapılıyor, meslek kursları veriliyor ve erken yaşta evlilik ile ilgili farkındalık kampanyaları yürütülüyor.
Ayrıca AFAD barınma merkezlerinde yabancı dil, bilgisayar okuryazarlığı, halı dokuma gibi çeşitli sertifika programlarında 130 bin Suriyeli yetişkin meslek sahibi oldu.
Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle merkezlerde sunulan ücretsiz sağlık hizmetleri kapsamında bu güne kadar 690 bin Suriyeli ve Iraklı sığınmacı ameliyat edilirken, 815 bin yatan hasta ve 17 milyon poliklinik hizmeti verildi. 152 bin Suriyeli bebek de Türkiyede dünyaya gözlerini açtı.
Öte yandan, barınma merkezlerinde Kadın Komiteleri aracılığı ile genç kızlara, erken yaşta evlilik ve çok eşlilik hakkında farkındalık eğitimleri veriliyor.
En İyi Kamu Hizmeti
Geçici barınma merkezlerinde binlerce kişiye verilen hizmetler, Türk mühendisler tarafından geliştirilen Afet Geçici Kent Yönetim Sistemi (AFKEN) yazılımı ile koordine ediliyor.
Afetlerde ve acil durumlarda sağlanan geçici barınma hizmetlerinde yeni bir standart oluşturan AFKEN, 2015 yılında BM tarafından En İyi Kamu Hizmet Ödülüne layık görüldü.
AA