Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1340 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   11 Ekim 2022 - 09:20

Kılıçdaroğlu Harvard da

Büyüt
Küçült
Kılıçdaroğlu  Harvard
CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Harvard Üniversitesi'nde dünyaca ünlü bilim insanları Gökhan Hotamışlıgil ve Daron Acemoğlu ile buluştu.

Amerika'da temaslarını sürdüren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Boston'da Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) Dr. Mehmet Toner ile buluştu. 40 senedir ABD'de olduğunu söyleyen Toner, görev yaptığı hastaneyle ilgili ve yapılan çalışmalar hakkında Kılıçdaroğlu'na bilgi verdi.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Boston kentinde ziyaretlerini sürdüren CHP lideri Kılıçdaroğlu, Massachusetts Institute of Technology (MIT) – Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde öğrenim gören Türk öğrenciler ile öğle molasında bir araya gelerek yemek yedi, sohbet etti.

Yemek sırasında Kılıçdaroğlu'na, kendini mülteci gibi hissettiğini belirten bir öğrenci, ‘Mülteci kaldım' isimli şarkısını dinletti. Kılıçdaroğlu, şarkı için duygu yüklü yorumunda bulundu.

“TÜRKİYE'NİN ARTIK BİR DEĞİŞİME İHTİYACI VAR”

Kılıçdaroğlu'na ziyareti için teşekkür eden bir genç ise, “Türkiye'nin gerçekten artık bir değişime ihtiyacı var” dedi.

Kılıçdaroğlu ise gence, “Değişimi siz sağlayacaksınız. Ben elimden gelen çabayı göstereceğim. Siz yeter ki oy kullanın. Gerisini ben halledeceğim.” yanıtını verdi.

BİLİM İNSANLARIYLA BİR ARAYA GELDİ

Kemal Kılıçdaroğlu, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) gerçekleştirdiği ziyaret ve incelemelerin ardından, Daron Acemoğlu, Canan Dağdeviren, Zeynep Ton, Dani Rodrik, Asu Özdağlar, Pınar Doğan, Mehmet Toner, Gökhan Hotamışlıgil ve Bilge Yıldız ile akşam yemeğinde bir araya geldi.

“BİR TOPLUMU İLERİYE TAŞIYACAK OLANLAR BİLİM İNSANLARI”

Burada kısa bir konuşma gerçekleştiren Kılıçdaroğlu, “Bugün güzel bir gezi gerçekleştirdik. En azından benim dünyam biraz daha zenginleşmiş oldu. Bilim insanlarıyla beraber olmak, onların düşüncelerini almak, onların yaptıklarını görmek gerçekten heyecan verici. Ben ve arkadaşlarım, bugün bunun mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Kılıçdaroğlu, “Keşke mümkün olsa da politikacılar, hiç olmazsa 6 ayda bir veya yılda bir bilim insanlarıyla bir araya gelip, oturup konuşabilseler. Onların dünyalarını, onların beklentilerini öğrenebilseler. Bunu yapmıyoruz ama bir şekliyle bunun yapılması lazım, bir şekliyle bunun daha olgunlaşması lazım. Şuna inanıyorum kesinlikle, bir toplumu ileriye taşıyacak olanlar bilim insanları. İnsanlar bilim ürettikçe, o bilim daha sonra teknolojiye dönüşüp, sanayi onları üretim haline getirirse, meta haline getirirse toplum kazanmış olacak, insanlık kazanmış olacak. Bilimde çok hızlı değişim, dönüşümler var. Biz siyasetçiler olarak bunun ne kadar farkındayız onu da bilmiyorum. Burada olmaktan ben ve arkadaşlarım son derece mutluyuz.” diye konuştu.


Kılçdaroğlu. Prof. Dr. Daron Acemoğlu ile görüştü.

“EN PARLAK ZİHİNLERDEN İLHAM ALIYORUZ” 

Kemal Kılıçdaroğlu, Prof. Dr. Daron Acemoğlu’yla yaptığı görüşmeyle ilgili şu mesajı paylaştı:

“ABD’deki vizyon programımız kapsamında, dünyaca ünlü ekonomist Daron Acemoğlu ile bir araya geldik. Türkiye’nin geleceğini, ekonomiyi iyileştirecek çözüm yollarını enine boyuna konuştuk. Cumhuriyet’in İkinci Yüzyılı vizyonumuz için, dünyadaki en parlak zihinlerden ilham alıyoruz.”

“TÜRKİYE'NİN MUAZZAM BİR BİLİMSEL DİASPORASI VAR”

Kılıçdaroğlu daha sonra Harvard Üniversitesi'ne geçti. Burada obezite ve diyabet konusundaki çalışmalarıyla dünyaca ünlü Harvard Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil ile bir araya geldi. Üniversite hakkında Kılıçdaroğlu'na bilgi veren Hotamışlıgil, Kılıçdaroğlu'na üniversiteyi gezdirdi, yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.


Kılıçdaroğlu, Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil ile… AA

 

Türkiye'nin muazzam bir bilimsel diasporası olduğun söyleyen Hotamışlıgil, ABD'ye gelen kişilerle ilgili şu ifadeleri kullandı: “Bazı meslek gruplarında daha sağlıksız bir akın var. Biz yeni kariyerlerine başlamış, ilk aşamada olan kişileri takip ediyoruz. Bu sene 30-40 aday var. 20 tanesi bunu hak edebilecek düzeyde. Birinci dinamik, çok büyüyen ve güçlü parlak bilim insanları var. İkincisi de dünyada yaptığı işi, şimdiki model içerisinde yapmaktan bezmiş ve sıkılmış çok sayıda bilim insanı var. Bilimin kendisi de dönüşüme uğruyor.”

“ARIZALI BİR SİSTEM VAR”

Amerika'da arızalı bir sistemin de olduğunu anlatan Hotamışlıgil, “Bir kısmı evrensel arızalar var. Genç araştırmacılar için yaşam olanakları çok kötü. Bugün üniversiteyi bitirip, Cyber security  gibi alanlarda iş bulanlarla 20 sene eğitim görüp bir asistan profesör olanı aynı maaşı alıyor Amerika'da. Çünkü talep fazla, yaptıkları işin kıymet oranı farklı.” dedi.

Kılıçdaroğlu daha sonra Harvard'daki Türk öğrencilerle sohbet etti.

“SEÇİMLERDE OY KULLANIN”

Bir öğrencinin, “Mezun olduktan sonra Türkiye'ye döndüğümüz zaman Türkiye'nin yeniden yapılandırılması için bizler ne yapabiliriz?” sorusuna Kılıçdaroğlu şu cevabı verdi:

Kesinlikle seçimlerde oy kullanın. Orada bir sıkıntımız var. Siz burada rahat bir şekilde oy kullanacaksınız ama eğer Türkiye'de sınavlar üniversitelerin açık olduğu bir tarihe denk gelirse öğrencilerin ikametgâhlarının bulunduğu yerle, okudukları yer farklı. O adreslerin birleşmesi lazım. Altılı masada cumhurbaşkanı adayımızı belirledik ve kazandık. Neyi nasıl yapacağımızı bizim bugünden belirleyip ve bunu kamuoyuyla paylaşmamız lazım. Şu anda onu yapıyorum zaten. Biz buraya geldiğimizde bir hükümet programı hazırlığı için çaba harcadık. Bizim yetkin arkadaşlarımız var. Onlar ayrıca eğitimde, sağlıkta, üniversitede tarımda, neler yapılabilir onun çalışmalarını yapıyor. Bu çalışmalar yapıldıktan sonra her partinin çalışmaları diğer partilerle bir araya gelecek ve tek bir metin çıkacak ve altı lider bunun üzerinde anlaşacak. Bu bizim için önemli.

“KAMUOYUYLA PAYLAŞACAĞIZ”

Altı lider, seçtiğimiz cumhurbaşkanı adayıyla ülkeyi nasıl yöneteceğiz? Yani parlamenter sisteme geçişte yol haritamız nasıl olacak? Bunun için de bir çalışma yapıyoruz ama bu çalışma sadece liderler düzeyinde yapılıyor. Aşağıya inmedi. Onun ikinci toplantısı yapıldı. Üçüncü, dördüncü toplantıdan sonra bunu da olgunlaştırdıktan sonra kamuoyuyla paylaşacağız.”

“HASAR TESPİT KOMİSYONU KURACAĞIZ”

Kılıçdaroğlu, bir öğrencinin, “Seçimi kazanırsanız ilk 90 dakikada ne yapacaksınız?” sorusuna ise şöyle cevap verdi:

“Önce bir hasar tespit komisyonu kuracağız. Devletin geliri nedir, gideri nedir, yükümlülüğü nedir, zaafları nedir, taahhütleri nedir   bunları bilmiyoruz. Yani devlet, saydam bir devlet olmaktan çıkmış. Önce bu saydamlığı sağlamamız lazım. Bu konuyla ilgili bürokratları görevlendireceğim. Bize bir hasar tespit raporu getirecekler. O raporu aldıktan sonra oturacağız ona göre bir karar vereceğiz.”

“DÖNMEMİZ İÇİN ÜLKENİN GELECEĞİYLE İLGİLİ UMUDA İHTİYACIMIZ VAR”

Bir öğrenci ise, “Geleceğimizden çok emin olmadığımız için buradayız. Uzun vadede bir şekilde dönmek istiyoruz. Ülkenin geleceğiyle ilgili hem benim, hem de arkadaşlarımın dönmesi için biraz umuda ihtiyaçları var” dedi.

“UMUTSUZLUĞA KAPILMAYIN”

Gençlere umutsuzluğa kapılmamasını söyleyen Kılıçdaroğlu, “Türkiye, düşündüğünüzden çok daha güçlü bir ülke. Bütün bu sorunları aşacak kapasitesi var. İyi bir birikimi var. Bütün mesele sizin beklediğiniz, bizim de gerçekleştirmek istediğimiz aktörler, seçimden sonra süratle yerlerine oturmalı. Oturduktan sonra her şey çözülür. Asla umutsuzluğa kapılmayın. Sizin hayalleriniz benim hedefim olacak diyorum. Bundan en ufak bir endişeniz olmasın. Beraber çözeceğiz.” diye konuştu.

“SEÇİM GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAK ÜZERE 6 SİYASİ PARTİ ÇALIŞIYORUZ”

Kılıçdaroğlu, seçim güvenliğiyle ilgili kendisine yöneltilen soruya ise şu cevabı verdi:

“Endişe etmeyin. Çok iyi verilerimiz var. 1998 yılından bu zamana kadar, kim hangi sandıkta oy kullandı bütün bu veriler var elimizde. İlk kez oy kullanacak yaklaşık 7 milyon 750 bin genç seçmen var. Onların da kayıtları var elimizde. Her bir sandıkta görevlendirilecek arkadaşlarla ilgili olarak seçim güvenliğini sağlamak üzere 6 siyasi parti çalışıyoruz. 6 siyasi parti, 6 kişiyi sandık başında görevlendirebilirsek zaten bir sorun yok. Oyların kullanıldığı her okulda gönüllü avukatlar olacak. Avukatlarda orada görev yapacak. Diyelim bir uyuşmazlık çıktığı zaman süratli bir şekilde avukatlar müdahale edecekler. Arkadaşlara da söyledim, sayım sırasında sakın ola sigara içmek için dışarı çıkayım demeyeceksiniz. Elektrikler söndü mü, derhal sandığın üzerine oturacaksınız elektrik gelinceye kadar. Buna benzer her türlü önlemi alıyoruz. Bundan emin olun.”

Kılıçdaroğlu, Harvard Üniversitesi’nde Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil ve öğrencileriyle bir araya geldi. AA

Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından selfi video kaydı paylaştı. CHP lideri  dünyaca ünlü ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu’yla bir araya geleceğini belirttiği mesajında şunları kaydetti:

“Evet sevgili gençler, MIT’in ardından Harvard’daki toplantılarımızı da tamamladık.

Birazdan dünyanın en önemli ekonomistlerinden biri olan Daron Acemoğlu ile Türkiye’yi konuşmak üzere bir araya geleceğiz.

Vatanımız dünyaya çok büyük cevherler hediye etti. Ama bu cevherler bizimdir. Dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar, ülkemiz kendi parlak beyinlerden faydalanmayı öğrenecek.

Gençlerimize Bay Kemal sözüdür bu…”





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024