Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2996 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   12 Haziran 2020 - 10:26

Koronavirüse karşı yerli ilaç üretildi

Büyüt
Küçült
Koronavirüse karşı yerli ilaç
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank "Kovid-19'a karşı yerli ve milli olarak kendi sentezimizle geliştirilmiş çok önemli bir ilacı ürettik." açıklamasını yaptı.

umhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan tarafından açıklanan ve TÜBÄ°TAK Covid-19 Türkiye Platformu çatısı altındaki bilim insanları tarafından geliÅŸtirilen Favipiravir isimli ilacın yerli sentezi üretildi. Ä°stanbul Medipol Üniversitesi ÖÄŸretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Güzel ve ekibi ile Atabay Kimya Firması tarafından sentezlenip ruhsatlandırma aÅŸamasına gelen yerli sentez ilacın ilk numunesi Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a sunuldu.

Bakan Varank, “Yerli ve milli olarak kendi sentezimizle geliÅŸtirilmiÅŸ çok önemli bir ilacı üretmiÅŸ olduk. Ruhsatlandırma aÅŸamasına gelmiÅŸ olması bizim açımızdan hem mutluluk hem de gurur verici” dedi. Yerli sentez Favipiravir ilacının ruhsatlandırma aÅŸamasının tamamlanması sonrasında, tedavide kullanılması ve ihraç edilmesi planlanıyor.

 

Türk mühendisleri tarafından rekor hızda üretilerek dünyaya ihraç edilen yerli yoÄŸun bakım solunum cihazının ardından yeni bir baÅŸarı hikayesi daha yazıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, SaÄŸlık Bakanlığı, TÜBÄ°TAK, Ä°stanbul Medipol Üniversitesi ve Atabay Ä°laç iÅŸbirliÄŸiyle; Covid-19 tedavisinde kullanılan ve etkin sonuçlar veren Favipiravir isimli ilacın yerli sentezi, Doç. Dr. Mustafa Güzel ve Zeynep Atabay TaÅŸkent’in koordinasyonunda 32 kiÅŸilik ekip tarafından 40 gün gibi kısa bir sürede üretildi.

 

Yerli sentez ilacı geliÅŸtiren Ä°stanbul Medipol Üniversitesi ÖÄŸretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Güzel ve ilacı endüstri seviyesine getiren Atabay Kimya’dan Zeynep Atabay TaÅŸkent, TÜBÄ°TAK BaÅŸkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ile birlikte Bakan Varank’ı ziyaret etti. Heyet, ruhsatlandırma aÅŸamasındaki yerli sentez ilacın ilk numunesini Bakan Varank'a takdim etti.

Böylelikle, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın açıkladığı ve Covid-19'a karşı tedavilerde kullanılması planlanan yerli sentez ilaç görücüye çıktı. Ziyaretin ardından bir açıklama yapan Bakan Varank, ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu:

"Ä°hracat imkanı var: Türk hekimlerinin Covid -19 hastalığının tedavisinde çok baÅŸarılı ÅŸekilde kullandığı Favipiravir ilacının yerli sentezini bilim insanlarımız, Ä°stanbul Medipol Üniversitesinden Mustafa Güzel hocamızın liderliÄŸinde geliÅŸtirdi. Atabay Ä°laç firması da bu ürünün ticarileÅŸmesi için altyapısını kullandırdı. Yerli ve milli olarak kendi sentezimizle geliÅŸtirilmiÅŸ çok önemli bir ilacı üretmiÅŸ olduk. Bunun ruhsatlandırma aÅŸaması var. SaÄŸlık Bakanımız, kabine toplantısında bu ilaçların hemen ruhsatlandırılması ile ilgili talimat verdiÄŸini de söyledi. Süreçler hızlı ÅŸekilde tamamlandığında, kendi sentezimizle geliÅŸtirdiÄŸimiz ve ürettiÄŸimiz kendi ilacımızı hem Türkiye’de kullanabileceÄŸiz hem de ihraç edebileceÄŸiz.

Hem mutluluk hem gurur: Bu salgın, daha Türkiye sınırları içine girmeden TÜBÄ°TAK baÅŸkanlığında Covid-19 Türkiye Platformunu oluÅŸturduk. Bu platform ile Türkiye’deki temel araÅŸtırmalar seviyesinde koordinasyonu saÄŸlamayı planladık. Platformun çatısı altında bir kısmı aşı, bir kısmı da ilaç geliÅŸtirme projesi olarak 17 proje yürütülüyor. Favipiravir ilacının yerli sentezinin yapılması projesi de bu baÅŸlıkta çalıştığımız projelerden biriydi. Burada bir neticeye ulaÅŸmış olmamız, bunun endüstri seviyesine, ruhsatlandırma aÅŸamasına gelmiÅŸ olması bizim açımızdan hem mutluluk hem gurur verici.

 

Öncü iÅŸlere imza atacağız: Covid-19 Türkiye Platformu çatısı altındaki bütün projelerden netice almayı umuyoruz. Dünyada öncü olacak iÅŸlere imza atacağımıza inanıyoruz. Temel araÅŸtırmalar tamamlandığında bu projelerin klinik çalışmalara ihtiyaç duyanlarını SaÄŸlık Bakanlığımıza teslim edeceÄŸiz. TÜSEB (Türkiye SaÄŸlık Enstitüleri BaÅŸkanlığı) ile bunların klinik çalışmaları tamamlanarak dünyaya çare olacak iÅŸlere bilim insanlarımızla birlikte imza atmış olacağız.

Milli seferberlik ruhu: Yerli yoÄŸun bakım solunum cihazı da bir ihtiyaçtan doÄŸmuÅŸtu. 18 yılda inÅŸa ettiÄŸimiz çok güçlü bir saÄŸlık altyapımız var. Hem yoÄŸun bakım yatak sayısı açısından hem de cihaz ekipman açısından güçlü bir altyapımız olmasına raÄŸmen ‘Türkiye kendi cihazını üretsin’ diye yerli solunum cihazını aynı bu ÅŸekilde ‘milli seferberlik’ ruhuyla bir araya gelerek ürettik. Hem ülkemize hem dünyaya tanıttık. Ä°hracat yapabiliyoruz. Aşı, ilaç projeleri de milli seferberlik ruhuyla bilim insanlarımızın fedakarlığı ve devletimizin desteklediÄŸi iÅŸler olarak kamuoyuna yansımış oldu.

"Bu kadar çabuk olacağını düÅŸünmüyordum"

Ä°stanbul Medipol Üniversitesi ÖÄŸretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Güzel, sanayi üniversite iÅŸ birliÄŸi ile yerli ilaç geliÅŸtirme projesini hayata geçirdiklerini belirterek, “Yerli imkanlarımızla bir ürünü geliÅŸtirdik. Ä°laçta yerli ve milli kaynaklarımızı artıracak bizi ÅŸampiyonlar ligine taşıyacak daha teknolojik projeleri yapabilmeyi ümit ediyorum” dedi. Yaklaşık 5-6 hafta önce çalışmalara baÅŸladıklarını kaydeden Doç. Güzel, “Ä°nanın ben de bu kadar çabuk olabileceÄŸini düÅŸünmüyordum ama milli bir seferberlikle herkes bir birine kenetlendi. Takım ruhuyla bunu baÅŸardık” diye konuÅŸtu. Güzel, sentezi yapılan Favipiravir ilacının ateÅŸi daha yeni çıkmış hastalarda bile etkin tedavisinin görüldüÄŸünü kaydederek, “Dünyada tedavide öne çıkmış 3-4 ilaç var. Etkili olduÄŸunu bildiÄŸimiz bir ilaç” dedi.



"TÜBÄ°TAK desteÄŸi bize güç verdi"

Atabay Kimya Sanayi Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Atabay TaÅŸkent de 80 yıllık bir firma olduklarının altını çizerek, ÅŸunları söyledi:

"40 yıldır ilaç hammaddesi üretiyoruz. 100’e yakın hammadde ürettik. Bunların ihracatını da yapıyoruz. Inluenza tedavisinde etkisi bilinen Oseltamivir Antiviral ilacının yerli sentezinde öne çıkmış bir firma olarak Covid-19 virüsüne karşı etkili olabilecek ilaçların sentezine ivedilikle Medipol Üniversitesinden Mustafa Güzel Hocamız ile iÅŸbirliÄŸi baÅŸladık. Endüstriyel hammadde sentezi altyapımız, bitmiÅŸ ürün üretim altyapımız sayesinde hocamızla çalışmaya çok hızlı baÅŸladık. TÜBÄ°TAK desteÄŸi bize güç verdi, bizi hızlandırdı."

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan açıklamıştı

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, son kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, “Hekimlerimizin Covid-19 hastalığı tedavisinde etkin ÅŸekilde kullandığı Favipiravir isimli ilacı TÜBÄ°TAK Covid-19 Türkiye Platformu çatısı altında çalışan bilim insanlarımız kendi sentezimizle üretmeyi baÅŸardı” ifadelerini kullanmıştı.

KAYNAK: Ä°HA



E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024