Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 221 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   13 Haziran 2024 - 11:49

Moto kurye vergisi detayları ortaya çıktı

Büyüt
Küçült
Moto kurye vergisi detayları ortaya
eni torba yasa çalışmalarını sürdüren hükümet, kayıt dışılığı önleme adına düğmeye bastı. Alınan son dakika bilgisine göre moto kurye vergisi geliyor. Meclis'e sunulması planlanan yasa tasarısının detayları ortaya çıktı. İşte moto kurye vergisi detayları.

Torba yasa Meclis'e bayram sonrası gelecek. Alınan bilgiye göre hükümet kayıt dışı çalışmaların önüne geçmek için bir adım daha atıyor. Ekonomim.com'da yer alan detaylara göre kayıt dışı moto kuryeleri vergilendirmek için düğmeye basıldı.

PANDEMİDE POPÜLER OLDU

Özellikle pandemi döneminde popüler hale gelen moto kuryecilik birkaç yıl içinde hızla gelişip önemli bir sektör haline geldi. Sigortalı çalışan moto kurye sayısının 140 bin olduğu, sigortasız çalışanlar da eklendiğinde bu sayının 350 binleri bulduğu tahmin ediliyor. 

Herhangi bir şirkette ücretli olarak çalışan moto kuryeler açısından vergilendirme yönünden herhangi bir sıkıntı bulunmuyor. Çünkü, şirkette ücretli olarak çalışan moto kuryelere ödenen ücretler, gelir vergisine tabi tutuluyor ve ilgili şirket tarafından beyan edilerek vergi dairesine ödeniyor.

Sorun, moto kuryelerin bir işverene bağlı olmadan kendi hesabına çalışması ve gelir elde etmesi halinde ortaya çıkıyor. Bu şekilde devamlı moto kurye faaliyetinde bulunulması ve gelir elde edilmesi halinde, elde edilen gelirin ticari kazanç olarak vergilendirilmesi gerekiyor. Bu da ticari kazanç sahibi olarak mükellefiyet kaydı, defter tutma, beyanname verme gibi birçok vergisel yükümlülüğün yerine getirilmesini içeriyor.

STOPAJ YOLUYLA VERGİ FORMÜLÜ

Torba yasa teklifi ile moto kuryelerin sosyal medya fenomenleri gibi gelir vergisi kapsamına alınması ancak daha basit bir vergilendirme usulüne tabi olmaları ve belli bir tutara kadar sadece stopaj yoluyla vergilendirilmeleri için düzenleme yapılacağı ifade ediliyor.

Söz konusu düzenleme yasalaştığı takdirde, moto kuryelerin aynı sosyal medya fenomenleri gibi Türkiye’de kurulu bankalarda bir hesap açtırmaları ve bu faaliyetlere ilişkin tüm hasılatı sadece bu hesap aracılığıyla tahsil etmeleri gerekiyor. 

Bankalar, bu kapsamda açılan özel hesaplara aktarılan hasılat tutarları üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla %15 oranında gelir vergisi tevkifatı yaparak, beyan edip vergi dairesine ödemekle yükümlü olacaklar.

3 MİLYON LİRANIN ALTINDA KALIRSA...

Bu hesapta toplanan yıllık brüt hasılatın ilgili yıl itibarıyla belirlenen tutarın (2024 yılı için 3 milyon lira) altında kalması halinde, moto kuryeler banka tarafından %15 oranında vergi kesintisi yapılan söz konusu gelirleri için beyanname vermeyecekler. 

Kazanç toplamı ilgili yıl itibarıyla belirlenen tutarı (2024 yılı için 3 milyon lira) aşan moto kuryelerin ise, elde ettikleri gelirlerin tamamı için yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeleri gerekecek. Moto kuryecilik faaliyetini gelir vergisi kapsamına alması öngörülen düzenlemenin 2025 yılı başından itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyor.

#Moto Kurye , Vergi ,# Torba Yasa





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024