Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1286 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   04 Ocak 2023 - 07:47

Orta gelirliye yüzde 0,69 faizle konut kampanyası

Büyüt
Küçült
Orta gelirliye yüzde 0,69 faizle konut
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati orta gelirliye konut kampanyasının detaylarını açıkladı.

Yeni Evim Programı isimli kampanyada ilk 3 yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın katkısıyla ödeme kolaylığı ve kredi vadesi boyunca hanehalkının geliriyle uyumlu bir ödeme planı sunulacak.

Program kapsamında İstanbul 1. Bölge; Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla 2. bölge, diğer tüm iller de 3. bölge olarak belirlendi.

 

Program çerçevesinde bankalar ve katılım finans kurumları tarafından sağlanacak finansman tutarları, 1. Bölge olan İstanbul’da en çok 5 milyon TL, 2. Bölgedeki illerimizde en çok 3 milyon TL, 3. Bölgedeki illerimiz için ise en çok 2 milyon TL oldu.

Program kapsamında sağlanacak finansman sıfır konutlara yönelik olacak.

Alınan konutlar 5 yıl boyunca satılamayacak

Programdan yararlanacak kişilerin halihazırda bir konutunun olmaması ve son 1 yıl içinde konut alacağı ilde konut satışı yapmamış olması gerekiyor.

Ayrıca, 1. Bölge (İstanbul) ve 2. bölgelerdeki (Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Mersin, Muğla) illerimizde konut almak isteyen vatandaşımızın, son bir yılda bu illerde ikamet etmiş olması şartı aranacaktır. 3. Bölgedeki illerimizdeyse ikamet şartı aranmayacaktır.

Alınan konutlar 5 yıl boyunca satılamayacaktır.

Bakan Nebati arsa, arazisi olanlar ve kırsalda ev ve devre mülkleri olanların kampanyaya katılım hakkının baki olduğunu belirtti.

 

 

Faizler yüzde 0,69'dan başlayacak

Tüm bölgelerde asgari peşinat oranı yüzde 10 olarak belirlendi.

Azami 15 sene vade ile sağlanacak finansmanlarda faiz/kâr payı oranları yüzde 0,69’dan başlayan oranlarla uygulanacak.

İlk üç yılda ödenecek aylık taksit tutarının belirli bir kısmı, kredinin toplam vadesi bitmeden geri ödenmek şartıyla, Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak üstlenecek.

 

Program kapsamında vatandaşlar 3 farklı aşamadaki konutlar için kredi kullanabilecek.

Birincisi, tamamlanmış konutlar. İkincisi, belirli bir oranda tamamlanmış ve bankaların kredi verme kriterlerine uygun konutlar. Üçüncüsü ise yapımına başlanacak olan konutlar.

Müteahhitlere 25 milyar liralık finansman imkanı

İlk iki durumda, konuta ve başvuru sahibine dair şartların ilgili banka tarafından kredilendirme için uygun olarak değerlendirilmesi halinde, Program kapsamında finansman imkânı ve bakanlık katkısı sağlanacak.

Yeni başlayacak projeleri kapsayan üçüncü durumda ise konutun bir parçası olduğu konut projesinin bankalar tarafından kredilendirme için uygun olarak değerlendirmesi ana kıstas olacak.

Bu durumda projenin bu program kapsamına alınması için bankanın müteahhitle proje bazında Garantörlük Anlaşması imzalaması gerekecek. Bu sayede, inşaatın temeli atılmadan konut kredisi kullanma imkânı oluşacaktır.

Bu kapsamda, bankalarla garantörlük anlaşmalarını yapan ve Programa dâhil olarak konut üretme taahhüdü veren müteahhitler için Hazine Destekli KGF kefaletiyle başlangıçta 25 milyar liralık finansmana erişim imkânı da sunulacak.

 

Play Video

 

Fahiş artışa önlem

Bakan Nebati sunumda olası fahiş fiyat artışları konusunda tedbir alınacağını belirtti. Nebati, konuyla ilgili şunları belirtti:

Konut fiyatlarını Bakanlık olarak uzun zamandan bu yana yakinen izlemeye ve değerlendirmeye devam ediyoruz.

Bakanlığımız tarafından gayrimenkul sektörüne yönelik mali, finansal, tapu ve emlak ilan site verileri kullanılarak analiz ve değerlendirme çalışmaları detaylı şekilde yürütülmektedir.• Ayrıca, enflasyonla mücadele kapsamında, haksız fiyat artışı gerçekleştirenler özelinde de tespitler yapılmakta ve ilgili birimlerle paylaşım sağlanmaktadır.

Gayrimenkul sektörüne yönelik fiyat artışları takip edilerek arz-talep dengesini olumsuz etkileyen kişiler ve bu kişilere aracılık edenler özelinde değerlendirmelere itinalı bir şekilde devam edilecektir. Haksız fiyat artışı gerçekleştirdiği tespit edilen kişiler, gereği yapılmak üzere ilgili birimlerle paylaşılacaktır.

 

Vatandaşlarımızın refahını artırmak için, enflasyonla amansız bir mücadele verdiğimiz şu dönemde çok net vurgulamak isterim ki piyasa gerçekleri dışındaki fiyatlamalara müsamaha göstermeyeceğiz.

1 milyon TL'de ilk yıl taksit ödemesi destekle 4 bin 410 TL olacak

1 milyon TL'lik konutta aylık taksit Hazine desteğiyle ilk yıl 4 bin 410 TL olacak. İkinci yıl ise 5 bin 400 TL olarak uygul

 

Kampanya 16 Ocak'ta başlayacak

Bakan Nebati'nin ardından Bakan Kurum açıklamalarda bulundu.

Kurum yeni kampanyada ilk etapta, tam 100 bin ailenin birkaç ay içerisinde ev sahibi olacağını söyledi.

Kurum şu ifadeleri kullandı:

Vatandaşımız ülkemizin her yerinden bitmiş konutlardan alabilecek.

Belirli bir oranda tamamlanmış ve devam eden konutlardan faydalanabilecek.

Bankalarla garantörlük sözleşmesini imzalamış yeni başlayacak projelerden istifade edebilecek.

Banka ve müteahhit anlaşması sonucu proje imzalanacak. Sözleşme sonrasında müteahhidin ilerlemesine göre satış yapılan konuttan hak ediş ödemesi ya

 

 

Bu sayede vatandaşın projesinin kontrolü sağlanmış olacak. Kampanyaya şu projeler dahil olacak: Emlak Konut genel müdürlüğümüzün ürettiği projeler, GYODER, İNDER, Konutder, İmkon ile Türkiye Müteahhitleri Birliği’ne bağlı olan şirketlerimizin projeleri ve yine 81 ilimizin tamamındaki firmaların ürettiği büyük ve küçük ölçekli tüm konut projeleri; teknik ve mali kriterleri karşıladıkları taktirde bu sürece dâhil olacaklar.

 

Bu kampanyamızda yüklenici firmalarımız, satacakları konutların bedelinin yüzde 5’i kadar vatandaşımıza destek sağlayacaklar.

16 Ocak itibariyle, kuracağımız web sitesinde, vatandaşımız, “Yeni Evim Kampanyamıza” dair tüm gelişmeleri ve detayları takip edebilecekler.

Hazine ve Maliye Bakanlığımız, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız, SPK, BDDK ve değerleme kuruluşlarından temsilcilerin yer aldığı bir komisyon kuracağız.

Bu komisyon, yaptığı teknik ve finansal denetimlerle, firmaların belirlediği fiyatların takibi ve belirlenmesi konularına çalışacak. Burada da temel kriter, ekspertiz raporları olacaktır.
Denetim görevi yapacak bu komisyon sayesinde; hem projeyi garanti altına alacak, hem de firmalarımıza gerekli finansman desteğini sağlayacağız. Bir yandan konut arzını arttıracak bir yandan da kampanya sürecinde fiyatların sabit kalmasını sağlayarak orta gelirli vatandaşımızı koruyacağız, güven içerisinde ev sahibi yapacağız.

15 yıl boyunca enflasyon oranı veya gelirdeki değişimler ne olursa olsun, taksitler hane gelirinin yüzde 40’ını geçmeyecek; hatta birçok taksitte yüzde 25-30’lar seviyesine bile düşecek.

 

 

 

 

 

'Yeni Evim' kampanyasında örnek ödeme planı 04 Ocak 2023 Çarşamba, 11:50Güncelleme: 04 Ocak 2023 Çarşamba, 12:42 'Yeni Evim' kampanyasında örnek ödeme planı Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati orta gelirlilere yüzde 0,69 faizle 15 yıl vadeyle ev sahibi olma imkanı sunan 'Yeni Evim Kampanyası'nda örnek ödeme planını anlattı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, orta gelirlilere yönelik konut kampanyasının detaylarını açıkladı. Buna göre ilk yıl 1 milyonluk finansman tutarında taksit 4 bin 410 TL olacak.

Orta gelirlilere yüzde 0,69 faizle 15 yıl vadeyle ev sahibi olma imkanı sunan 'Yeni Evim Kampanyası'nda örnek ödeme planını anlatan Nebati şunları söyledi; "Bugün yüzde 1,2 ile 1 milyon TL'lik kredi kullanıldığında vatandaşımız 13 bin 587 TL aylık taksitle konut sahibi olabilir. Bu yeni sistemde yüzde 0,69 ile ilk 3 yılda vatandaşımız ilk yıl aylık 4 bin 410 TL taksit ödeyecek. Yani yıllık 52 bin 922 TL'lik ödeme yapacak. Hanehalkının aylık gelirini 15 bin TL olarak varsayarsak, bu miktarda geliri olan hanehalkı yüzde 30'luk ödeme payıyla konut sahibi olacak.

İkinci yıl hanehalkı 5 bin 400 TL taksit ödüyor. 3. yıl da taksitler 6 bin 480 TL oluyor. İlk 3 yılda tüm yükü biz almış oluyoruz, vatandaş buraya kira ödüyor gibi girmiş oluyor" açıklamasını yaptı.

 

Nebati 4. yılda 10 bin 315 TL'ye çıktığını belirterek "her geçen yıl 10 bin 315 TL sabit kalmak kaydıyla son 8 yılda 12 bin 697 TL'ye çıkarılarak tüm ödeme miktarı 1 milyon 909 bin 570 TL'ye gelmiş oluyor." dedi.

Nebati kampanyadan 1. bölgede azami geliri 80 bin TL olan, 2. bölgede 65 bin TL olan, 3 bölgede 45 bin TL olanların faydalanacağın söyledi.

Kapsam dışı olanlar

Nebati kooperatif üyeleri, hisseli konut tapusu sahipliği, miras yoluyla tapu sahipliği, bağış yoluyla tapu sahipliği olanların kapsam dışında olacağını belirtti.

Nebati "(1. ve 2. bölge için) konut sahipliği için o ilde en az 1 yıl ikamet zorunluluğu koyulduğunu söyledi.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024