Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Paralel Yapı'nın, eskiden beri örgütlenmekte zorlandığı ülkelerden biri olan İran'da etkinliğini artırmak için görevlendirdiği imamı da Sabah gazetesi buldu. Yakın bir geçmişe kadar 'İran karşıtı' bir politika izleyen ve muhalifi olduğu çevreleri 'Acem uşağı' diye suçlayan Gülen Örgütü, son dönemlerde ABD'nin İran ile yakınlaşma stratejisi nedeniyle birdenbire taktik değiştirdi ve Farsça bilen 'İran imamı'nı aktifleştirdi. Sabah gazetesinin Konya'da bulup görüntülediği İran imamının adı Şadi Aydın. Gümüşhane'nin Şiran ilçesi nüfusuna kayıtlı olan Aydın, 14 Mart 1975 doğumlu. Aydın, Giresun Hamdi Bozbağ Anadolu Lisesi'nden 1994 yılında mezun oldu. Sonra Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Fars Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdi. İstihbarat birimlerinin hazırladığı bir rapora göre Aydın, özellikle 17-25 Aralık sürecinden sonra mevcut hükümetin 'İrancı' olduğu propagandasını yayarak mensuplarını bir arada tutmaya çalışan Gülen Örgütü'nün İran sorumlusu.
İSTİHBARATIN AYDIN RAPORU
Söz konusu raporda Gülen Örgütü'nün Tevhid-Selam soruşturması kapsamında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere kabine üyelerini ve aralarında Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan'ın da bulunduğu üst düzey kamu görevlilerini 'İrancı' olmakla suçladığı hatırlatılıyor. Raporda devamla şöyle deniliyor: "İrancı, 'Pers uşağı' gibi propagandalar sosyal medyada, farklı sosyal paylaşım sitelerinde, Gülen Örgütü'ne müzahir basın yayın organlarında ve örgüt evlerinde yer bulmuştur. Kendisine muhalif olan kişileri 'İran ajanı' olarak niteleyen Gülen Örgütü, son dönemlerde İran içindeki faaliyetlerini hızlandırmıştır. Gülen Örgütü, mevcut hükümeti ve bazı kamu görevlilerini İran uşağı olmakla suçlarken Gülen Örgütü adına İran sorumlusu olarak faaliyet yürüten Şadi Aydın, yine örgütün yurtdışı yapılanması sorumlularından Hüseyin Kara ile İran Türkmen Sahra bölgesinde bir okul açmak için irtibata geçmiştir. Ayrıca okul açma girişimi ile ilgili olarak Yusuf Hoca kod adlı Gülen Örgütü sorumlusu, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin danışmanı ile de irtibat kurmuştur." Yukarıdaki satırlar, Paralel Devlet Yapılanması'nın İran konusunda yeni bir taktiksel aşamaya geçtiğini gösteriyor. Bu yeni aşama, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) güncellenen İran politikasından bağımsız değil. Şadi Aydın, istihbarat birimlerinin tespitlerine göre İran'la ilgili faaliyetlerine 1997'de başladı. 1997- 98-99 yıllarında İran sınırındaki Ağrı'ya dört kez gitti. Yurtdışına giderken direkt uçuş yapmamaya özen gösteren Aydın, bir ülkeye gidecekse önce başka bir ülkeye uçup, oradan gideceği yere geçiş yapıyor. Ancak karayolu ile direkt İran'a çıkışı da var. Doğubayazıt'taki Gürbulak Sınır Kapısı'ndan da İran'a gitmiş. Şadi Aydın ayrıca Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan 27 Kasım 2009'da Suriye'ye gitmiş. Üç gün sonra aynı kapıdan Türkiye'ye girmiş. Aydın, 2001'den günümüze dek pek çok kez yurtdışına çıkmış. 2013'ün haziran ayında Konya'dan altı aylık bir pasaport alan Aydın'ın pasaport numarası Z00130... Son olarak 22 Şubat 2015'te bir yurtdışına çıkışı var. Bu seyahati. U05699... numaralı yeni bir pasaportla yapmış.
TEVHİD SELAM DOSYASI
Tevhid-Selam Örgütü dosyası, devletin kayıtlarına 17 Ocak 2000'deki Hizbullah operasyonundan sonra girdi. Tevhid-Selam ismi Hizbullah'ın arşivinden elde edilen belgeler arasında yer alıyordu. Paralel Devlet Yapılanması'nın yürüttüğü Tevhid-Selam soruşturması ise 2010'da başladı. O yıl binlerce kişinin telefonlarının dinleneceği bir örgüt soruşturması başlatıldı. İki yıl sonra soruşturma Ankara üzerinden genişletildi ve toplam 7 bin kişinin telefonları dinlemeye alındı. 17-25 Aralık sürecine kadar 'dönemin Başbakanı' Recep Tayyip Erdoğan'ın yakın çevresinden bakanlara, MİT Müsteşarı'ndan milletvekillerine, iş adamlarından bürokratlara, genel yayın yönetmenlerinden muhabirlere, rektörlerden öğrencilere kadar her kesimden en az 7 bin kişinin dinlendiği ortaya çıktı. 17 Aralık darbe girişiminden sonra görevden alınanlar, ayrılırken Emniyet'teki kayıtları bilgisayarlardan silmişti. Ancak gelen ekip, dosya kurtarma programları ile dinlemelerin listesine ulaştı. TMK savcıları Adem Özcan ve Adnan Çimen'in talimatıyla yapıldığı belirtilen dinlemelere yasal kılıf uydurmak için 'Selam Terör Örgütü' adı altında karar çıkarılmıştı. Eğer 17 darbe girişimi başarıya ulaşsaydı dinlenen isimlerin çoğu Tevhid-Selam Örgütü mensubu olarak cezaevine konulacaktı. Örgüt soruşturması kapsamında dinlenen kişiler arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan (başbakanlığı döneminde), Başbakan Ahmet Davutoğlu (Dışişleri Bakanlığı döneminde) İçişleri Bakanı Efkan Âlâ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Tarım ve Gıda Bakanı Mehdi Eker, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, TRT Haber Dairesi Başkanı Nasuhi Güngör'ün de aralarında olduğu isimler yer alıyordu.
İRANLILARLA İRTİBATI VAR
Şadi Aydın'ın, adının baş harfleri A.K.A. olan bir İranlı ile irtibatı var. Ankara'nın Çankaya ilçesinde oturan bu kişi Aydın'ın sık görüştüğü biri. Aydın'ın ayrıca adının baş harfleri H.G. olan bir İranlı ile de telefon irtibatı bulunuyor. Mevlana Üniversitesi'nde ders veren Doç. Dr. Şadi Aydın, aynı zamanda üniversite bünyesindeki Mevlana Sosyal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin de müdürü. İstihbarat raporunda Şadi Aydın'ın İran'da okul açmak için birlikte hareket ettiği söylenen kişi ise cemaatin Uzakdoğu imamı. Rize İkizdere Güneyce nüfusuna kayıtlı olan Kara, 1 Mart 1953 doğumlu. Sabah gazetesinin 'ekonomi imamı' olarak Türkiye'nin gündemine getirdiği eski Uzakdoğu imamı Nadir Ürkmeztürk'ten sonra Uzakdoğu imamlığı yapmaya başladı. Kara, cemaatte Şadi Aydın'ın İran'la ilgili çalışmalarına yardımcı oluyor. (Sabah)