Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Oyları 2011 genel seçimlerine göre gerileyen AK Parti, 2002 seçimlerinden bu yana ardı ardına girdiği 4üncü seçimden de birinci çıkmayı başardı. Ancak bu sonuç da AK Partinin tek başına iktidar elde etmesine yetmedi.
Nevin Bilgin - Şerife GüzelTürkiye, dün yakın siyasi tarihinin en kritik seçimlerinden birini yaşadı. Türkiye genelinde 54 milyon 91 bin 596 seçmenden 46 milyon 395 bin 354ü oy kullandı. Katılım oranı yüzde 85,77yi buldu. Seçmenlen 174 bin 236 sandıkta oylarını kullandı. Seçimde, 1 milyon 219 bin 652 kişi görev yaptı. Kesin olmayan seçim sonuçlarına göre AK Parti oyların 40,87sini alarak TBMMde 259 milletvekili ile seçilmeye hak kazandıb ikincisi olan CHP ise bir önceki seçime göre oylarını yarım puan düşürdü. Oyların yüzde 25,16sını alan CHP 131 milletvekili çıkarmayı başardı.
HDP ve MHP yükseldi
MHP ise bir önceki seçime göre oylarını yaklaşık yüzde 3 oranında artırmayı başardı. Kesin olmayan sonuçlara 7 milyon 423bin 338 oy alan MHP, oylarrın yüzdelik olarakda 16,45ini almayı başardı. MHPnin sayısı da 81 olarak gerçekleşti. İlk defa parti olarak seçime giren HDP kesin olmayan sonuçlara göre 5 milyon 800 bin civarında oy aldı. Yüzde 12. 75 oy oranını yakalayan HDP TBMMde 79 milletvekili ile temsil edilecek.
Tulum çıkan iller
AK Parti Çankırı, Düzce, Karaman, Rize, Erzincanda tüm milletvekilini alarak “tulum” çıkardı. Daha önce hiç vekil çıkaramadığı Hakkari, Iğdır ve Tunceliye, Ağrı ve Şırnak eklendi.
AK Partinin 100 kadın adayından, 19u başörtülü olmak üzere 40 kadın Meclise girdi. Geçen dönem AK Partinin 45 kadın milletvekili vardı. Kadın vekil sayısında da 5 düşüş oldu.
Şanlıurfa yarıya bölündü
Şanlıurfa, geçmiş seçimlerde en yoğun oy aldığı iller arasındaydı. 2011de 10 milletvekili çıkaran AK Parti, bu sefer 12 olan vekil sayısını HDPye yarı yarıya paylaştı. 2011 seçimlerinde özellikle Hatip Diclenin milletvekilliğinin kabul edilmemesiyle tartışma konusu olan Diyarbakır, bu sefer HDPnin farklı üstünlüğüyle sonuçlandı. Geçen seçimde 5 bağımsıza karşı, 6 milletvekilini alan AK Parti, bu sefer sadece birinci sırada yer alan Bingölden transfer Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmazı Meclise gönderebildi. Siirtte de 2-1 üstünlüğü elinde bulunduran AK Partiden, bu sefer sadece Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay seçilebildi.
Akdenizde dengeler değişti
AK Partinin 4 milletvekiline sahip olduğu Mersinde vekil sayısını 3e düşürdü. Adanada, 6 olan milletvekili sayısı 5e düştü. Ege bölgesinde kayıp yaşayan AK Parti, Manisada birinci parti konumunu korurken, vekil sayısında kayıp yaşadı. Manisadaki sandalye sayısı 5ten 4e düştü. Daha önce 11 milletvekili bulunan İzmirde de AK Partinin vekil sayısı 8e düştü. Ankaradan 2 bölgede 17 milletvekili bulunan AK Parti, 1. bölgeden 7, 2. bölgeden 8 olmak üzere toplamda 15 vekil çıkardı. Cumhurbaşkanı Erdoğanın en yakın isimlerinden Mücahit Aslan, Aydın Ünal ile Başbakan Davutoğlunun danışmanlarından Ertan Aydın, Vedat Bilgin, Meclise giren isimlerden oldu.
İç Anadoluda MHP
Afyonkarahisardan 1. sıra adayı olan Erdoğanın ve AK Partinin avukatı Ali Özkaya ile Aydından 2. sıra adayı olan Davutoğlunun avukatı Abdurrahim Öz, Melise girdi. Doğu Anadoluda Kürt nüfusunun yoğun olmadığı iller ile İç Anadoluda daha önce MHP ağırlığı olan illerde MHPye doğru bir kayış olduğu dikkat çekti.
İstanbulda 39 milletvekili
İstanbulda üç bölgede toplam 46 milletvekili bulunan AK Parti, dünkü tabloyla 1. bölgede 14, 2. bölgede 12, 3. bölgede ise 13 milletvekili çıkarabildi. Toplamda 39 milletvekili çıkaran AK Partinin kaybı 7 oldu. Gazeteci Mahmut Övür, Gençlik Kolları Başkanı Abdürrahim Boynukalın yeni giren isimlerden oldu. Eski il Başkanı Aziz Babuşçu, Galatasaray Üniversitesi Rektörü Ethem Tolga, Gazeteci Markar Eseyan da, 2. bölgeden milletvekili seçildi. 1. bölgeden de, Cumhurbaşkanı Erdoğanın damadı Berat Albayrak, Merve Kavakçının kızkardeşi Ravza Kavakçı Kan yeni giren isimler oldu.