Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Paralel yapıya mensup hakim-savcı ve jandarma tarafından Türkiyeyi uluslararası kamuoyu önünde teröre destek veren ülke gibi göstermek için Milli İstihbaret Teşkilatının (MİT) yardım TIRlarına yapılan operasyon dün bir kez daha gündeme getirildi. Operasyonun polis-asker-savcı-hakim tüm sorumluları “vatana ihanet, casusluk” suçlamasıyla yargı önünde hesap verirken, Cumhuriyet Gazetesinde yapılan yayınlarla ilgili olarak da soruşturma başlatıldı. Cumhuriyet Gazetesi, tamamen algı oluşturma amaçlı olarak MİT TIRlarına ait olduğu iddia edilen bir takım görüntüleri yayınladı.
Terör saldırısına sessiz
MİT TIRları üzerinden ihanet sürecine, yerel seçimlerden kısa bir süre önce 1 Ocak 2014te Hatayın Kırıkhan ilçesinde, 19 Ocak 2014te ise Adananın Ceyhan ilçesinde start verildi. Arama bazı basın kuruluşlarına servis edilerek adeta “Türkiye teröre destek veren ülke” algısı yaratılmak istendi. TIRların durdurulması talimatı veren savcılar daha önce Aziz Takçı ve Özcan Şişman Hatay Kırıkhanda meydana gelen ve birçok kişinin hayatını kaybettiği saldırıda neden olay yerinde bulunmazken, MİT TIRları işinde başı çekti. Savcı Aziz Takçının, MİT TIRlarıyla ilgili ihbarı yapan Jandarma istihbaratta görevli Önder Kır ile sabah saat 5.57 ve 6.04te iki görüşme yaptığı tespit edildi. Telefon görüşmelerinin ardından istihbaratçı Kır, MİT TIRlarıyla ilgili ihbarda bulundu. Takçı, ihbarı öğrenmesine rağmen nöbetçi Cumhuriyet Savcısı Atillla Rahimiye bildirmedi.
‘Terörden soruşturma başlatıldı
İstanbul Başsavcılığı haberi yapan Cumhuriyet Gazetesi yöneticileri hakkında soruşturma başlatarak, MİT TIRlarına yapılan operasyonu “Devletine sahte ihbar ve sahte delillerle tuzak kuran tutuklu şüpheliler tarafından gerçeğe aykırı olarak oluşturulan kurgu doğrultusunda yapıldı” diye açıkladı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, MİT tırlarına ait olduğu iddia edilen fotoğraf ve görüntülerin yer aldığı Cumhuriyet gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar hakkında Terörle Mücadele Kanunu kapsamında soruşturma başlattı. Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İrfan Fidan, nöbetçi İstanbul sulh ceza mahkemesine başvurarak, söz konusu haberle ilgili içerik, görüntü ve fotoğrafların yayınlanmasının engellenmesini istedi.
Arşivler yeniden açıldı
Daha önce gündeme gelen görüntülerle ilgili Adana, İstanbulda çeşitli davalar açıldı. Bu kapsamda ihbarcı, savcı, hakim, komutan ve askerlerin de içinde bulunduğu kişiler casusluk yapmak suçlamasıyla yargılanıyor. Daha önce ses ve görüntüler üzerinde yaptıkları montajlarla gündeme gelen paralel yapının yeniden arşivlerini açması ve kendine yakın medya organlarına servis etmesi “seçim ayarlı ihanet” olarak yorumlandı. Çünkü dünyanın hiçbir ülkesinde, ülkenin istihbarat örgütlerinin iş ve işlemleriyle ilgili bu derecede bir yayın yapılmaz. Dünyanın hiçbir ülkesinde istihbarat örgütlerinin işlemleri bir başka kurumu tarafından ifşa edilmez. Paralel çetenin kumpasının, Cumhuriyette yayınlanması ise ittifakın resmi olarak yorumlandı.