Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Faruk Özlü, komisyon çalışmaları ve profesyonel askerlik konularında açıklama yaptı. İlgili kamu kurum ve kuruluşlarını Meclise çağırarak brifing aldıklarını, ayrıca onları ziyaret edeceklerini, STKlardan da brifing alacaklarını anlatan Özlü, Milli Savunma Bakanlığı ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı ın komisyona sunum yaptığını söyledi. Komisyon Başkanı Özlü, Türkiye in profesyonel askerliğe geçmesi gerektiğini vurgulayarak şöyle konuştu:
Türkiye, 2023 yılına kadar silahlı kuvvetlerinin profesyonel askerliğe geçiş sürecini tamamlamalı. Artık savaşların özellikleri değişti, teknolojik savaşlar var. Bir tank düşünün, o tankın içinde çok sayıda modern telsizler, haberleşme cihazları, elektronik harp sistemleri var. Acemi askerlerle bu tankı yönetmeniz çok zor. Bu tankı kullanan kişinin en az teknik lise, meslek yüksekokulu teknikerlik bölümü mezunu olması gerekir. Bunu yapmazsak, acemi askerlerle bu tanka çok zarar veririz.”
Türkiye in önümüzdeki 10 yıl içinde program dahilinde profesyonel askerliğe geçmesi gerektiğini söyleyen Özlü bu konuda bir çalışma olduğunu söyledi:
“Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde aslında bu yönde bir çalışma var. Sözleşmeli er, uzman çavuşluk var ama bunlar parça parça. Bunları toplu bir sistem yaklaşımı içerisinde ele alıp, Türk ordusunu gelecek dönemlerde profesyonellerden oluşturmamız lazım. Bir profesyonel askerin performansı, kaç acemi askerin performansına denktir? En az üç acemi askere denktir. Bu açıdan bakıldığında, profesyonelliğe geçtiğiniz zaman, asker sayımız otomatik olarak azalıyor zaten. Diyelim 400 bin profesyonel olmayan askerimiz var. Bir profesyonel askerin performansının üç askere denk olduğunu düşünürseniz, bu sayı otomatik olarak düşüyor. Asker sayımızın azaltılması konusunda da profesyonel askerliğe geçişin çok ciddi katkısı olacaktır
Biz bu faaliyetleri askeri güç olmak için yapıyoruz.”
Biz bu faaliyetleri askeri güç olmak için yapıyoruz. Askeri gücü oluşturan iki önemli unsur vardır; birisi teçhizattır, malzemedir, ikincisi askerin eğitimidir, yani profesyonelliğidir diyen Özlü, şunları kaydetti:
Askeriniz profesyonelse, teçhizatınız modern teknolojiye dayanıyorsa, çok ciddi askeri güç olursunuz. Askeri güç de ciddi milli güç unsurudur. Dünyadaki gelişmiş ülkeler ABD, İngiltere, Fransa, Almanya soğuk savaş dönemi sonrasında, silahlı kuvvetlerini, askeri doktrinlerini, savunma stratejilerini yeniden yapılandırdılar. Soğuk savaş döneminde NATO un doğu blokuna karşı risk alanı olarak görülen birinci cephe Almanya, ikinci cephe Türkiyedir. Bölünmüş Almanya birleşti ve zorunlu askerliği askıya aldı, yasadan kaldırmadı ama pratik olarak kaldırdı ve profesyonel askerliğe geçti. Fransa zorunlu askerliği tamamen kaldırdı. ABD ve İngilterede ise 1970li yıllardan beri profesyonel askerlik var. İngiltere, silahlı kuvvetlerini modernize etme faaliyetlerini en ileri düzeyde gerçekleştiren ve bunları da kayda geçiren ülkedir. İngiltere bu çalışmalarda o kadar ileri gitti ki silahlı kuvvetlerinin bütün ihtiyaçlarını askeri dışı kaynak kullanarak gerçekleştirme yolunu seçti. 180 bin ABD askeri Iraka geldi savaştı ama silahlı kuvvetler içerisinde 180 bin de sivil görev aldı. Türkiye in de artık bu yönteme geçmesinde fayda var. Muharip görevler askerler tarafından icra edilmeli ama muharip olmayan bütün görevler, ihtiyaçlar siviller tarafından karşılanmalı. Böyle olursa, bir karacı asker sadece tanka binip savaşmayı düşünür; o tankın, bakımı, yağı, yedek parçası, lojistiği ile ilgilenmez. Asker sadece savaşmayı, pilot da uçağa binip vuracağı hedefleri düşünür; uçağın onarımı, yakıtı ile uğraşmaz. Artık Türkiye in bu tip yaklaşımlara ihtiyacı var.
Hem profesyonel hem de gönüllü askerler olacak
Milli Savunma Komisyonu Başkanı Özlü, Profesyonel askerliğe geçildiği zaman, zorunlu askerlik ne olacak? sorusuna, Gönüllü olacak. Fransada mesela bir profesyonel askerler var bir de gönüllüler var. Profesyonel askerlikte, Türk toplumunda da askerlik yapmak isteyenlere kapı açık olacak, gönüllülük esası olacak yanıtını verdi.
Profesyonel askerliğin; öğretmen, doktor, mühendis gibi meslek icra edeceğine dikkati çeken Özlü, Askerlik profesyonellerin işidir, amatör insanların yapacağı bir iş değil. Profesyonel askerliği sükse, fantezi gibi görmeyelim. Güçlü bir ordumuz olsun istiyorsak bunu yapmamız lazım şeklinde konuştu.
Özlü, İlerleyen zamanlarda zorunlu askerliğin kaldırılmasının gündeme gelip gelmeyeceğinin sorulması üzerine, Aslında Hükümetin ve askerlerin bu yönde niyetleri var. Fakat bu bir plan, program, bütçe konusu. Trend bu yönde ama daha fazla uzatmamamız lazım. 2023 hedefleri doğrultusunda; Türk ordusunun, profesyonel askerliğe geçmiş ama gönüllü vatandaşlarımızın da istedikleri taktirde askerlik yapabilecekleri bir yapıya kavuşması gerektiğini düşünüyorum ifadelerini kullandı.
“Savunma harcamaları artmalı”
Özlü, Türkiye Savunma Sanayi İcra Komitesi de, Patriot, S-300 ve FD-200 füzelerinin muadili hava savunma sistemini, yerli milli imkânlarla geliştirmek üzere proje başlattıklarını söyledi. Bunun tasarımının milli, yerli olacağını ifade eden Özlü, bu projelerin tamamlanma sürelerinin minimum 60 ayı bulacağını kaydetti. Türkiye in savunma harcamalarında dünya ortalamasının altında para harcadığını belirten Özlü, sözlerini şöyle sürdürdü:
Dünya ortalamasında savunmaya harcanan para, ülkelerin gayri safi milli hasılasının yüzde 2,5 ile 2,7si arasındadır. NATO, üyesi ülkelere, en az gayri safi milli hasılanızın yüzde 2sini harcayın diyor. Türkiye in savunma harcamalarında 22 milyar dolardan bahsedilir, Türkiye in savunma harcamalarını gayri safi milli hasılasına oranladığımızda yüzde 1,7 ile 1,9 arasında değişir. Türkiye in içinde bulunduğu ortam, çevresel şartlar, konumu nedeniyle dünya ortalamasında bir para harcamasından yanayım, yani Türkiye savunma harcamalarında yüzde 2,5un altına inmemeli. Bir taraftan ordusunu askeri teçhizatla donatmalı, diğer taraftan yurt içi savunma sanayimizin ve teknolojilerimizin geliştirilmesi için harcamalı. Dolayısıyla bizim savunma harcamalarımız çok yüksek değil.