Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 756 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   01 Aralık 2021 - 03:16

Zorunlu kış lastiği uygulaması başladı

Büyüt
Küçült
Zorunlu kış lastiği uygulaması
Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlarda zorunlu olan, özel araçlarda ise can ve mal güvenliğiyle sorunsuz seyahat için kullanılması gereken kış lastiği uygulaması bugün itibarıyla başladı.

UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanlığı'nca, Karayolları Trafik Kanunu gereÄŸi yolcu ve eÅŸya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiÄŸi takmaları, illerin hava ve iklim ÅŸartlarına göre yılın belli dönemi için zorunlu tutuluyor. Söz konusu yetki, Bakanlıkça valiliklere de devredilebiliyor.

Araçların denetimi, Bakanlığın yetkilendirdiÄŸi personelin yanı sıra Emniyet Genel MüdürlüÄŸü, Jandarma Genel Komutanlığı, Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimlerince yapılıyor.

Denetimler başladı

Bugün baÅŸlayan zorunlu kış lastiÄŸi uygulaması nedeniyle, ekipler kentlerin giriÅŸ ve çıkış noktalarında denetim yapıyor.

Ekipler özellikle yolcu taşımacılığı yapan sürücüleri kış lastiÄŸi takmaları konusunda uyardı. Trafik ekipleri, kurallara uymayan ticari araçların trafikte seyretmelerine izin verilmeyeceÄŸini söyledi.

1 Nisan 2022'ye kadar devam edecek

Kış lastiği takma zorunluluğu 1 Nisan 2022'ye kadar devam edecek.

Kurala uymayan araçların sürücülerine 846 lira ceza kesilecek. Kış lastiÄŸi takmama cezası, Hazine ve Maliye Bakanlığınca açıklanacak yeniden deÄŸerleme oranı çerçevesinde 1 Ocak 2022 itibarıyla güncellenecek.

Sıcaklık 7 derecenin altına düÅŸtüÄŸünde geçilmeli

Hava sıcaklığı 7 derecenin altına düÅŸtüÄŸü andan itibaren kış lastiÄŸine geçilmesi gerekiyor. Kış lastikleri, 7 ile eksi 40 derece arasındaki sıcaklıklarda sertleÅŸmeyi önleyen yumuÅŸak bir bileÅŸime ve karlı, buzlu yollarda tutunmayı artırıcı sırt desenlerine sahip bulunuyor.

Kış lastiÄŸi, soÄŸuk havalarda yaz lastiÄŸine oranla yüzde 50 daha iyi yol hakimiyeti saÄŸlıyor, fren mesafesini de yüzde 50'ye kadar kısaltıyor.

Lastik deÄŸiÅŸim ücreti 80 liradan baÅŸlıyor

Kış lastiÄŸi deÄŸiÅŸtirme ücreti 80 liradan baÅŸlıyor. Lastik oteli hizmeti kullanım ücreti, lastik deÄŸiÅŸimi de dahil 200-250 lirayı buluyor.

Otomobillerde kış lastiÄŸi fiyatlarının ebatlarına göre deÄŸiÅŸiklik gösteriyor. Türkiye'de en çok kullanılan ebat olan 205/55 R16 ölçüdeki kış lastikleri 400 ile 800 lira fiyat aralığında satışa sunuldu. Lastik sökme takma ücretleri, binek araçlar için 80-120 lira, SUV ve hafif ticari araçlar için 100-150 lira aralığında deÄŸiÅŸiyor.

Lastik oteli bedeli ise 4 lastik için ortalama 100-120 lira düzeyinde uygulanıyor. Birçok bayide, söküm takım ve lastik oteli hizmeti paket olarak veriliyor ve bu iki hizmet 200-250 liraya saÄŸlanıyor.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024