Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 946 kez okundu. | Ästanbul Haberleri
Haberin Tarihi :   22 Mart 2021 - 13:09

İmamoğlu'ndan ‘Gezi Parkı’ ile ilgili açıklama

Büyüt
Küçült
İmamoğlundan ‘Gezi Parkı’ ile ilgili
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Gezi Parkı'nın mülkiyetinin bir vakfa geçirilmesiyle ilgili mülkiyet davası açacaklarını duyurdu.

Gazeteci Cüneyt Özdemir'in YouTube yayınında konuÅŸan Ä°mamoÄŸlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel MüdürlüÄŸü tarafından açıklamaya dair, "Çok üzücü bir karar, mesnetsiz, hiçbir gerekçe süreci yok" dedi.

"Bu kararın içinde milletin iradesini yok saymak var, 'Kimseyi tanımam, ben ne dersem o olur' anlayışı var, 16 milyon insanın ne düÅŸündüÄŸünün hiçbir kıymeti yok. Neredeyse yüz yıldır Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi'ne ait bir parkı, ne olduÄŸu belli olmayan bir vakfa devrediyor, hem de alelacele yazışmalarla…"

Böyle bir vakfın olmadığını iddia eden Ä°mamoÄŸlu, "Sükunetle, sabırla, hukuku önümüze koyarak, mutlak hukuk tecelli edecektir anlayışıyla süreç yürütmeye dair marifetimizi çok geliÅŸtirdik… PadiÅŸahların bile kemikleri sızlıyor" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel MüdürlüÄŸü, cuma günü yaptığı açıklamada Gezi Parkı'nın mülkiyetinin Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı'na geçtiÄŸini açıklamıştı.

Ä°BB'den açıklama

Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi, Vakıflar Genel MüdürlüÄŸü'nün Gezi Parkı'nı Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı'na devretmesi üzerine cumartesi günü ÅŸu açıklamayı yapmıştı:

"Taksim Meydanı'nı milletimize kazandırma ve hak ettiÄŸi görünümüne kavuÅŸturma mücadelemizden asla vazgeçmeyeceÄŸiz. Mevcut gasp giriÅŸimi 16 milyon için sadece zaman kaybı olacaktır. Yüzbinlerce Ä°stanbullunun oy vererek yapılmasını istediÄŸi yeni Taksim Meydanı projesinin çalışmalarına baÅŸlamak üzereyken alınan bu kararın zamanlaması manidardır. Bu karar meydanın yeniden yeÅŸil ve estetik bir alana dönüÅŸtürülme projesini durdurmak için alınmıştır. Üstelik, 350 bin Ä°stanbullunun demokratik katılım süreciyle ÅŸekillenmiÅŸ iradesine raÄŸmen, alınmıştır. Ä°stanbul'u betona çeviren kafa yapısının, Ä°stanbul'un sembolik meydanını yeÅŸile çevirecek bir projenin karşısında durması tesadüf deÄŸildir."

Ä°BB, söz konusu deÄŸiÅŸikliÄŸin bir günlük yazışma ile yapıldığını ileri sürdü.

Vakıflar Kanunu'nun 30. maddesine göre devir

Vakıflar Genel MüdürlüÄŸü'nden yapılan yazılı açıklamada, "2008'de yapılan 5737 sayılı Vakıflar Kanunu'nun 30. Maddesi gereÄŸince Ä°nönü Meydanı 751 ada 1, 2 ve 3 parsel, Cumhuriyet mevkii 751 ada 4 parselin mülkiyeti, 'Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı'na geçti" denildi.

Devir iÅŸleminin 12 Mart 2021 tarihi ile Tapu Kadastro Genel MüdürlüÄŸü'nden Vakıflar Genel MüdürlüÄŸü'ne tescil edildiÄŸi ifade edilen açıklamada, ÅŸunlar kaydedildi:

"2008'de yapılan kanuni düzenleme 'Vakıf yoluyla meydana gelip, her ne suretle olursa olsun Hazine, belediye, özel idareler, köy ve tüzel kiÅŸiliÄŸin mülkiyetine geçmiÅŸ Vakıf Kültür Varlıkları Mazbut Vakfına Devrolunur' ibaresi yasa ile kanunlaÅŸtırılmıştır. Bu kapsamda, 2008'den 2019'a kadar 647 eser, 2019'dan bu yana ise yine 367 eser Vakfına dönüÅŸtürülmüÅŸtür. Mülkiyeti vakıf olup da Vakfına rücu edilmeyenlerin ise çalışmaları devam etmektedir."

Devir işlemleri Vakıflar Kanunu 30. maddesine dayandırıldı.

Vakıflar Kanunu 30. maddesi ise ÅŸöyle:

"Vakıf yoluyla meydana gelip de her ne suretle olursa olsun Hazine, belediye, özel idarelerin veya köy tüzel kiÅŸiliÄŸinin mülkiyetine geçmiÅŸ vakıf kültür varlıkları mazbut vakfına devrolunur."





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024