Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1317 kez okundu. | Ästanbul Haberleri
Haberin Tarihi :   25 Mart 2023 - 04:26

İstanbul'da gri bulut paniği! Evinizi o saatlerde havalandırmayın!

Büyüt
Küçült
Ä°stanbulda gri bulut paniÄŸi! Evinizi o saatlerde
Prof. Dr. Bilun Gemicioğlu'ndan İstanbul için korkutan tespit... "Gri bulut tabakası bizim için son derece riskli" diyen Gemicioğlu, iki aydan fazladır öksürenleri de uyardı.

Hava kirliliÄŸi nedeniyle dünyada her yıl milyonlarca insan hayatını kaybediyor. Hızlı ve çarpık kentleÅŸme, trafik, kalitesiz yakıt kullanılması gibi farklı nedenler ile 30’dan fazla madde havayı kirletiyor. Her alınan nefes vücuda zarar vererek birçok hastalığa neden oluyor. Ä°stanbul Üniversitesi-CerrahpaÅŸa CerrahpaÅŸa Tıp Fakültesi GöÄŸüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı BaÅŸkanı Prof. Dr. Bilun GemicioÄŸlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, tüm dünyada hava kirliliÄŸinin her geçen gün artmaya devam ettiÄŸini söyledi.

Artıştan dünya nüfusunun yüzde 90’ının etkilendiÄŸini belirten GemicioÄŸlu, “Dünya SaÄŸlık Örgütünün (DSÖ) hava kirliliÄŸiyle ilgili belirlediÄŸi belli standartlar var. Dünyanın birçok yerinde maalesef hava kirliliÄŸi belirlenen standartların üzerinde ortalamalara çıkıyor.” ifadesini kullandı.

44 bin kiÅŸi bu yüzden öldü

– Bu nedenle Ä°stanbul’un üzerinde özellikle sabahları bir gri bir bulut tabakası oluÅŸmakta. Bu gri bulut tabakası bizim için son derece riskli. Bu durum hasta olanlar açısından daha çok riskli. Hava kirliliÄŸi, kalp hastalıkları, astım ve KOAH gibi solunum yolu hastalığı olanlarda ataklara hatta inmeye ve pnömoniye yol açıyor. 65 yaşın üzerindeki kiÅŸiler ve çocuklar için de çok büyük risk taşıyor ve bu kiÅŸilerin de hastalanmasına neden oluyor.

Bebekler anne karnında zehirleniyor

– Ama hiç hasta olmayan küçük bebeklerde hatta anne karnında olanlarda, hava kirliliÄŸi ile zararlar ortaya çıkıyor. Ä°lerleyen dönemlerde hastalıkların oluÅŸmasına neden oluyor. Dolayısıyla aslında bu düzeyler, risk sınırının altına indirilirse pek çok insanın da ölümü önlenecek.

Kronik öksürüÄŸün nedeni hava kirliliÄŸi

Ä°nsanların hava kirliliÄŸini bildiÄŸini ancak bundan hiç endiÅŸe duymadığını belirten GemicioÄŸlu insanların bunu hafife almayarak daha dikkatli olması gerektiÄŸini anlattı. Ä°nsanlardaki kronik öksürüÄŸün çok fazla nedeni olduÄŸunun altını çizen GemicioÄŸlu ÅŸöyle devam etti:

“Mesela bir reflü veya geniz akıntısı da kronik öksürüÄŸe neden olabilir. Ama iki aydan fazla süren yani kronik müzmin öksürüÄŸünüz varsa sürekli kirli havada iÅŸ yapıyorsanız kronik öksürüÄŸün nedeni hava kirliliÄŸi de olabilir. Hava kirliliÄŸi sinsi bir tehlikedir, hem ölüm hem de pek çok hastalığın baÅŸlıca sebebi.”

Sabahları evinizi havalandırmayın

Hava kirliliÄŸinin olduÄŸu dönemlerde sabah sporundan kaçınılması gerektiÄŸini aktaran GemicioÄŸlu ÅŸunları kaydetti: “Sabah, evleri havalandırmadan mümkün olduÄŸu kadar kaçınmalıyız. KOAH ile astım, yüksek tansiyonu, kalp rahatsızlığı olan kiÅŸilerin bu dönemde dışarıya çıkmamasını istiyoruz. Hava kirliliÄŸi sadece astım, KOAH deÄŸil solunum yolu enfeksiyonları, kardiyak hastalıklar da deÄŸil, kansere de yol açabiliyor. Bu nedenle hava kirliliÄŸinin azaltılması son derece önemli.” 

Hava Kirliliği ,Gri Bulut ,Sabah ,Ev ,Havalandırma

 

 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024