Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
İstanbul Bilim Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu, Namık Kemal Üniversitesinde Gıda Topluluğu tarafından düzenlenen Beslenmede Doğru Bilinen Yanlışlar konferansına katıldı. Konferansta bilinen yanlışların sağlıkçılar tarafından yansıtıldığını belirten Prof.Dr. Funda Elmacıoğlu, ekmeğin kilo almanın tek suçlusu olmadığını ve Türk insanının hareketsiz yaşamı sevdiğini belirtti.
Prof.Dr. Elmacıoğlu, kilonun tek suçlusunun ekmek olmadığını belirterek, şöyle konuştu: Toplumda her dakika yanlış bilgi var ve maalesef bu bilgilerde sağlık çalışanları tarafından veriliyor. Bunların birçoğunu düzeltmek zorundayız. Her şeyden önce ekmekle ilgili söylemler var. Bugün Türkiyede ekmek tüketimi günlük enerjinin hemen hemen dörtte biri kadar. Zannedildiği kadar Türk insanı fazla ekmek tüketmiyor. Türk insanının sıkıntısı hareketi hiç sevmemesidir.
Anadolu insanı, hepimiz fazla ekmek tüketmiyoruz. Önceki yıllarda böyle bir araştırma sonunda günde 400 gramdan fazla ekmek tüketildiği tespit edilmiş. Bugün ise bizim toplum olarak tükettiğimiz ekmek ortalama 200 gram civarındadır. Ama dünya kilo alıyor, Türkiye kilo alıyor. Bunun da yegane sebebi hareketsizliktir. Anadolu insanı hareketi sevmiyor, hareketsiz yaşamdan hoşlanıyor ve fazla yemek yiyor. Ekmeğin dışında yediği her fazla ürün ona kilo olarak geri dönüyor. Sadece ekmek değil yediğimiz her fazla şey kilo yapar. Burada tek suçlu ekmek değildir. Yediğimiz fazla kırmızı et, fazla yediğimiz kuru yemiş, fazla yediğimiz meyve yani fazla yediğimiz her şey etkilidir. O zaman insanoğlu ihtiyacı kadar tüketecek, ihtiyaçtan fazlasını kilo olarak depoladığından hayatı boyunca kalp damar hastalıkları, diyabet, tansiyon gibi problemlerle de uğraşıp duruyor.
HAREKETSİZ YAŞAM HEM İNSANIN FİZYOLOJİSİNİ BOZDU HEM DE HÜKÜMETLERİN SAĞLIK HARCAMALARINI ARTIRDI
Türk insanının hareketsiz olduğunu belirten Prof.Dr. Elmacıoğlu, hareketsizliğin insana ve hükümetlere zarar verdiğini belirterek, Türk insanı hareketsiz. Teknoloji hareketsizliği daha fazla artırdı. Mümkün olsa insanlar evinde bile hiç hareket etmeden uykuya dalacaklar. Bu da insan fizyolojisini bozdu. Bugün böylelikle bulaşıcı olmayan kronik hastalıklar insanların da en büyük sıkıntısı haline geldi. Bu durum sadece insanları sıkıntıya sokmadı devletlerin bütçesini altüst ederek hükümetlerin sağlık harcamalarını artırdı ve insanın yaşam kalitesini de bozdu ifadelerini kullandı.
Tekirdağda, altı yıldır fırıncılık yapan Yoldaş Saki de, ekmeğin aslında kilo aldırmadığını her şeyin fazlasının zarar olduğu gibi fazla ekmek tüketiminin de zararlı olduğunu, ekmek kilo aldırır söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi.