Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Gazi Üniversitesi Akupunktur Polikliniği Sorumlusu Prof. Dr. Cemal Çevik, Trakya Üniversitesi (TÜ) Balkan Kongre Merkezinde düzenlenen 9. Uluslararası Katılımlı Ulusal Akupunktur Kongresi ve 3. Tamamlayıcı Tıp Sempozyumunda yaptığı konuşmada, akupunkturun dünyada köklü bir geçmişe sahip olduğunu söyledi.
Akupunktur denince Çinlilerin akla geldiğini belirten Çevik, Çinliler bunu geliştirdiler ama akupunkturu ilk bulan Uygur Türkleridir. Dolayısıyla akupunkturdaki deyimlerin bir kısmı da Türkçedir. Zaman içerisinde Çinliler bunu almış geliştirmişler, Japonlar elektronikle tanıştırmışlar, Almanlar lazerle tanıştırmış derken onlardan biz tekrar geri aldık. Kaybettiğimizi bulmuş gibi olduk diye konuştu.
ETKİSİ ÇOK, YAN ETKİSİ YOK
Türkiyede akupunktur alanının hızlı gelişim gösterdiğini ifade eden Çevik, şunları kaydetti:
Sağlık Bakanlığının bu alanda çok önemli katkıları oldu. Bu işi legal hale getirdi. Bununla ilgili olarak yeni yönetmelik çıkarıldı. Hekimler artık akupunktur uygulayabiliyor, muayenehane açabiliyorlar ve hangi şartlarda, hangi hastalıkları tedavi edebilecekleri belli oldu. Dolayısıyla bir disiplin altına girdiği için gelişmesi de daha hızlı olacak bundan sonra. Bizim yaklaşık bin 500 tane öğrencimiz yetişti. Artık her bir üniversite bunun eğitimin veriyor.
Hekimin emeğinden başka bir şey yok burada. Hem maliyeti düşük hem getirisi çok fazla, ayrıca yan etkisi yok denecek kadar az. Gelecek yıllarda planlama yapılırsa yatan hastalara da bunu uygulayabiliriz. Modern tıpta tedavi edilemeyen bazı hastalıkların akupunkturla tedavi edilebilme ihtimali var. Mesela felç olarak yatan hastalar akupunkturdan şifa bulabilir.
AA