Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
HÜ Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eser Lay Ergün, bir moleküler ve fonksiyonel görüntüleme yöntemi olan Pozitron Emisyon Tomografisi (PET) yönteminin 2001den itibaren Türkiyede hastalar üzerinde kullanımının yaygınlaştığını belirtti.
PET yönteminin vücutta hem normal durumun hem de hastalık odaklarının kimyasal ve biyolojik süreçleri hakkında detaylı bilgi verdiğini belirten Ergün, bu yöntemin nörolojinin ve kardiyolojinin yanı sıra onkoloji alanında kullanıldığını anlattı.
Ergün, Türkiyede 16 siklotron (parçacık hızlandırıcı) cihazı olduğunu; ancak bu cihazların daha çok ticari kullanıldığını ifade etti.
İlgili Haber Alzheimerı durduran ilaç yolda!
Hacettepe Üniversitesinde parçacık hızlandırıcı laboratuvarının açılmasıyla PET görüntülemede yeni araştırmalara imkan sağlanacağına dikkati çeken Ergün, Toplam 10 milyon liranın üzerinde harcama yapılan laboratuvarda, 30 ton ağırlığında ve 10 MeV gücünde bir parçacık hızlandırıcı cihazı devreye alınacak. Bu cihaz ve laboratuvar ile başta onkoloji olmak üzere nöroloji ve kardiyolojide birçok hastalığın erken teşhisi ve takibi yapılabilecek. Hastalar, dünyada nadir merkezlerde yapılan nükleer tıp tetkiklerine de erişebilecek dedi.
ERKEN TEDAVİ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM
HÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Uğur da laboratuvarın özellikle kanser ve beyin araştırmalarındaki önemine dikkati çekerek, söz konusu cihazlarla çeşitli tümörlerin farklı özelliklerinin görüntülenebileceğine işaret etti.
Bu gelişmenin kanser hastaları için yeni imkanlar doğuracağını ve tedavide önemli rol oynayacağını vurgulayan Uğur Başta Alzeimer, Parkinson, inme hastalıkları olmak üzere birçok nörolojik hastalığın henüz klinik bulgular ortaya çıkmadan, erken teşhisiyle hastalığın ilerlememesi ya da daha yavaş seyretmesi için erken tedaviye başlanabilecek diye konuştu.