Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1966 kez okundu. | Saglik Haberleri
Haberin Tarihi :   27 Ekim 2015 - 12:23

Aman dikkat: Grip, nezle mevsimi başladı

Büyüt
Küçült
Aman dikkat: Grip, nezle mevsimi

Akdeniz  Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, havanın soğumasıyla birlikte grip ve nezle salgınına karşı uyardı.

İki hastalığın bulgularının benzer olduğunu, genelde karıştırıldığını kaydeden Prof. Dr. Yalçın, gribin daha ağır seyreden bir hastalık olduğunu aktardı. İki hastalığın çok farklı klinik tabloyla seyrettiğine değinen Prof. Dr. Yalçın, Gripte ateş varken, nezle de ateş görülmez. Gripte ateş 38-40 dereceyi bulur, baş ağrısı ve ciddi kas ağrıları görülür. Birkaç haftayı bulan ciddi yorgunluk, halsizlik, bitkinlik vardır. Nezlede ise daha çok burun tıkanıklığı, hapşırma, öksürük gibi bulgular var dedi.
Prof. Dr. Yalçın, kronik karaciğer, akciğer, kalp ve böbrek rahatsızlığı gibi hastalıkları olan kişilerde grip sonrasında zatürree veya bronşit gibi ağır komplikasyonların ortaya çıktığını söyledi. Nezle sonrasında ise bu tür sağlık sorunlarının yaşanmadığına dikkati çeken Prof. Dr. Yalçın, nezlenin daha çok sinüzit, orta kulak ve dış kulak iltihabı gibi basit enfeksiyonlara neden olduğunu vurguladı.

YILDA 50 BİN ÖLÜM

Grip daha sorunlu bir hastalık diyen Prof. Dr. Yalçın, Özellikle Amerikada yılda 50 milyona yakın insana grip teşhisi konuluyor. Son yıllardaki kayıtlara göre 36 bin ile 50 bin kişi de yaşamını yitiriyor. Ölen hastaların yüzde 90ı 65 yaş üzeri ya da 2 yaş altı. Ölüm riski yüksek yaş grubundaki bireyler aşı olmalı. Grip tedavi edici ilaçların kullanılmasını öneriyoruz dedi.

KİMLER AŞI OLMALI?

Eylül- aralık ayları arasında mutlaka grip aşısı yapılması gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, şunları kaydetti:
Aslında herkesin grip aşısı olmasını uluslararası bir çok kılavuz ya da çalışma öneriyor. Ama öncelikle 65 yaş üzerindeki bireyler olmak üzere karaciğer, astım, böbrek, şeker ve kan hastalıkları olanlar, bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullanan tümör hastaları, huzurevinde kalanlar, çocuk bakıcıları, sağlık personeli, HIV taşıyıcıları, AIDS hastaları, bunların hepsi çok ciddi riskli gruplar arasında yer alıyor. Bu grupların mutlaka ön planda aşılanması gerekiyor.

GRİP AŞISI HER YIL YAPILMALI

Türkiyedeki aşılanma oranının düşük olduğuna da dikkati çeken Prof.Dr. Yalçın, riskli gruplarda aşılanma oranının yüzde 10-15lerde olduğunu, bu oranın batılı ülkelerde ise yüzde 80-90 civarında olduğunu söyledi. Gribin kendisinin ölümcül değil, sonrasında gelişen zatürree ve komplikasyonların öldürücü olduğuna işaret eden Prof. Dr. Yalçın, Grip aşısı her yıl yapılmalı, çünkü her yıl hastalığın içeriği değişmekte. Zatürree aşısı da riskli gruplarda her 5 yılda bir tekrar edilmeli. Dönem olarak sıklıkla gribe yakalanacağımız mevsimin içindeyiz. Grip hastalığı özellikle aralık ayında ciddi olarak görülür, ocak ve şubat ayında ise zirveye ulaşır. Bu nedenle aşı önemli diye konuştu.

ELİNİZİ YIKAYIN, SİGARAYI BIRAKIN

Gripten korunmanın yolları hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, önlemleri şöyle sıraladı:

Sık sık elleriniz yıkayın. Her tokalaşma ve her temastan sonra el yıkamakta yarar var. Kapalı ve kirli ortamlardan uzak durun. Sigara içmeyin, içilen alanlardan uzak durun. Çünkü sigara birçok hastalık için kaynak oluşturuyor. Dengeli beslenin, özellikle sebze ve C vitamini ağırlıklı meyve tüketin. Bol sıvı alın. Yeterince uyuyun. Hasta kişilerle temastan kaçının.

DHA-Antalya - Erol AKKIR





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024