Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arzu Çağrı Mehmetoğlu, mantar satın alırken ambalajlı ürünlerin tercih edilerek ambalajda tüketiciyi bilgilendirmeye yönelik bazı bilgilerin yer aldığı etiketlerin olup olmadığına dikkat edilmesini istedi.
Mehmetoğlu, mantar zehirlenmelerinin özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışların bol olduğu dönemlerde görüldüğünü belirterek doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarları tüketmenin ciddi zehirlenmelere yol açabileceğine dikkati çekti.
Sağlık Bakanlığının verilerine göre; Türkiyede mantar zehirlenmelerinin son dönemde ciddi ve öngörülemez şekilde arttığına işaret eden Mehmetoğlu, Türkiyede 2013 yılında mantardan bin 706 kişinin zehirlendiğini, bu sayının 2014 yılı Kasım ayı itibarıyla 5 kat artarak 5 bin 218e yükseldiğini bildirdi.
2 SAATTE ZEHİRLENME GERÇEKLEŞİYOR
Mehmetoğlu, zehirlenme belirtilerinin mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değiştiğini vurgulayarak 2 saatte gelişen mantar zehirlenme belirtilerini sersemlik, uyku durumu, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, terleme, bulantı ve kusma, 6 saatte gelişen belirtileri ise bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı ile daha sonra karaciğer ve böbrek bozukluğu olarak sıraladı.
Kültür mantarlarında zehirli madde bulunmadığı için zehirlenme görülmesinin mümkün olmadığına dikkati çeken Mehmetoğlu Kültür mantarlarının yetiştiği ortam itibarıyla bu mantarlarda da bazı mikroorganizmalar bulunabilir. Böyle mantarların çiğ olarak yenmesi sonucunda çok hafif mide ve bağırsak şikayetlerinin gelişebileceği unutulmamalıdır. Mantar satın alırken ambalajlı olanlar tercih edilmelidir. Ambalajda tüketiciyi bilgilendirmeye yönelik bazı bilgilerin yer aldığı etiketlerin olup olmadığına da dikkat edilmelidir ifadesini kullandı.
AA