Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2415 kez okundu. | Saglik Haberleri
Haberin Tarihi :   30 Nisan 2015 - 15:43

Aşıyla 3 milyon ölüm engelleniyor

Büyüt
Küçült
Aşıyla 3 milyon ölüm

Dünya Bağışıklama Haftası, bu sene 24-30 Nisan 2015 tarihleri arasında etkinliklerle kutlanıyor.

Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği adına açıklama yapan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Genel Dahiliye Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mine Durusu Tanrıöver, şunları söyledi:

Aşıyla bağışıklama, en başarılı ve en maliyet etkin sağlık müdahalelerindendir. Enfeksiyon hastalıklarına karşı aşılama ile her yıl 2-3 milyon ölümün engelleniyor. Dünya Sağlık Örgütünün de öncelikli hedefleri arasında tüm toplumların aşılara evrensel olarak ulaşımının sağlanarak milyonlarca ölümün önüne geçilmesi ve aşılar ile yaşam boyu koruma sağlanması yer alıyor dedi.

Ülkemizde çocukluk çağı aşılamasında elde edilmiş başarıya rağmen erişkin yaş grubu için hedeflenen aşılanma hızlarının çok uzağında olunduğunu belirten Doç. Dr. Tanrıöver sözlerini şöyle sürdürdü:

Oysaki yaşlanmanın bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri sonucu, çocukluk çağında yapılan aşıların koruyuculuğu azalıyor. Hacettepe Üniversitesinde yaptığımız çalışmada polikliniğe başvuran erişkinlerin yüzde 69unda tetanoz, yüzde 65inde difteri ve yüzde 91inde boğmacaya karşı koruyuculuk kalmadığı görüldü. Pek çok çocukluk çağı enfeksiyon hastalığı, erişkinlerde çok daha ağır seyredebiliyor. Bunun en yakın örneği 2013 yılında ülkemizdeki genç erişkinlerin etkilendiği kızamık vakalarında yaşandı. Bu nedenle Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Haydi Büyükler Aşıya kampanyası dahilinde yaptığı çalışmalarda erişkin aşılamasında farkındalık yaratmak için eğitim programları düzenliyor.

ERİŞKİNLERDE AŞILAMA ORANLARI HÂLÂ DÜŞÜK

Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal ise, erişkin aşılamasının sadece erişkinlerin korunması için değil toplumsal bağışıklığın sağlanması için de önemli olduğunun altını çizerek şöyle konuştu:

Bu şekilde aşılanmış kişiler, aşılanmamış kişilerin enfeksiyon etkeniyle karşılaşma risklerini azaltıyor. Örneğin, annelerin ve sağlık personelinin boğmacaya karşı aşılanması, henüz aşı ile kendi bağışıklığını geliştirememiş 1 yaş altındaki bebeklerin etrafına bir koruma kozası örülmesini sağlar. En son olarak da Disneylandda başlayan kızamık salgını, aşının toplumsal bağışıklık için nasıl bir öneme sahip olduğunu gösterdi.

Prof. Dr. Ünal Tüm bilimsel ve toplumsal verilere rağmen hl neden erişkinlerde aşılanma oranları düşük? sorusunu ise şu şekilde yanıtladı:

-Aşının etkili olmadığını düşünmek ve koruyuculuğuna inanmamak,

-Aşının yan etkisinden korkmak ve aşıya karşı güvensizlik,

-Medyada bilimsel olmayan görüşlerin yer alması ve kanıta dayalı tıp ilkelerinden uzaklaşılması,

-Yönetici seviyesinde teşvik eksikliği,

-Hastalığı geçirmiş olduğunu düşünmek ya da risk altında olmadığını düşünmek,

-Hastalıkları önemsememek,

-İğne korkusu,

-Sağlık sorunları nedeniyle ya etkisinin olduğunu düşünmek diye sıraladı.



 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024