Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Prof. Dr. Sevgi Kolaylı, zengin bitki örtüsüne sahip Türkiyede birçok bal türünün üretilerek tüketicilere ulaştırıldığını söyledi.
Kolaylı, Bir kaşık bal, günlük enerji ihtiyacımızı karşıladığı gibi vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir. Bilimsel çalışmalarımızda balın solunum yolu, mide rahatsızlıkları başta olmak üzere yara ve yanıkların tedavisindeki etkilerini saptadık. Özellikle karaciğer hastalıklarında da etkili olduğunu görüyoruz dedi.
Kolaylı, kanser hastalarının kendilerine ulaşarak hangi bal türünün tüketilmesinin iyi olacağı konusunda görüş istediklerini belirtti. Bu konuyu bir TÜBİTAK projesi çerçevesinde incelediklerini belirten Kolaylı, şunları söyledi:
Yaptığımız yapay kanser çalışmalarında, balın kanser hücrelerinin çoğalmasına yol açtığını gördük. Bunun sebebi içeriğindeki şekerden kaynaklanmaktadır. Kanser hücreleri enerji kaynağı olarak şekeri tercih eder, buna bağlı olarak da zararlı hücreler büyür ve çoğalır. Dolayısıyla kanser hastalarının şekerden uzak durmaları hastalığın seyri açısından daha faydalı olacaktır.
BAL YERİNE PROPOLİS VE POLEN TERCİH EDİLSİN
Prof. Dr. Kolaylı, kanser hastalarına bal yerine propolis (arıların değişik bitki ve ağaç kabuklarını çiğneyerek elde ettikleri macuna bazı enzimlerini eklemeleriyle ortaya çıkan ürün) ve polen gibi şekerden uzak arı ürünlerini tüketmelerini tavsiye etti. Kolaylı, araştırmalarda bu ürünlerin bazı kanser türlerine karşı etkili olduğunu gözlemlediklerini vurguladı.
Arı ürünlerinin saklama koşullarının en az sağlayacakları fayda kadar önemli olduğuna dikkati çeken Kolaylı, Tüketiciler, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı onaylı ve etiketli ürünleri tüketmeye özen göstermeli. Özellikle alkolde çözünen propolisler sağlığı olumsuz yönde etkileyebilir, su bazlı propolisler tercih edilmeli diye konuştu.
AA