Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, konuyla ilgili anne babaları bilgilendiriyor:
İLK 3 AY İLE 2,5 YAŞ ÖNEMLİ
İlk dişler 3. ayda da, bir yaşında da çıkabilir, bu durum genetik farklılıktan kaynaklanır. Süt dişlerinin çıkış sırası; alt çenenin ortasındaki kesici dişler (süt santral dişler), üst çenenin ortasındaki kesici dişler (süt santral dişler), üst yan ve alt yandaki kesici dişler (süt lateral dişler) şeklindedir.
Birinci yılın sonunda bebeğin ağzında 6 ile 8 adet diş bulunur. Sonrasında sağlı sollu, alt ve üst birinci süt azı dişleri çıkar. Birkaç aylık bir aradan sonra azı dişleri ile kesici dişler arasından dört köpek dişi çıkar. Köpek dişlerinin çıkması genellikle bebeğin 1,5 ile 2 yaş aralığına denk gelir. Köpek dişlerinden sonra dört azı dişi daha çıkar ve çocuk 2 ile 2,5 yaş aralığında iken tüm süt dişleri tamamlanmış olur.
BEBEK DİŞ ÇIKARIRKEN YAPILMASI GEREKENLER
- Diş etlerindeki basıncı rahatlatmak amacıyl bebeğe çiğneyecek soğuk bir şeyler verilmelidir.Bu amaçla dondurulmuş çörek, soğuk bir muz veya havuç, birtülbente sarılmış buz parçası kullanılabilir. Çiğnemesi için ne verilirse verilsin, mutlaka bebeğin yanında olunmalı ve bebeğin oturur pozisyonda olması sağlanmalıdır.
- Bebeğe bir şeyler verilerek dişlerini kaşımasına yardımcı olunmalıdır. Bazı bebekler başlangıçtaki acı nedeniyle bunu almaya itiraz edebilir. Fakat bir süre sonra acının yerini rahatlamaya bıraktığı görülecektir. Diş kaşıyıcı olarak verilecek şeyler eğer buzdolabında biraz soğutularak verilirse rahatlama belirtileri daha hızlı görülecektir.
- Bebeğe soğuk içecekler verilmesi, enflamasyon bölgesindeki kan akımını azaltarak ağrının ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır.
- Buzdolabında soğutulmuş yoğurt, şeftali püresi veya elma püresi bebeğinize oda ısısındaki yiyeceklerden daha çekici gelecektir.
- Ağrıyı azaltacak ilaç olarak ise parasetamol grubu bir ağrı kesici şuruplar kullanılabilir. Ayrıca topikal olarak uygulama yapmak içinde lidocainhidroklorür içerikli jel tatbiki yapılabilir. Bu yapılırken diş çıkarma bölgesine parmakla hafif hafif masaj yapılmalıdır. Bu uygulamalar ağrıyı azaltacak ve bebeği rahatlatacaktır.