Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
POSTA.COM.TR
Travma ya da hastalıkların yanı sıra durup dururken de kapınızı çalabilecek bu rahatsızlığın nedenlerini, tedavi yöntemlerini Duyu Grup Genel Müdürü Odyometrist Hüseyin Özcan anlattı:
Ani işitme kaybı nedir?
Ani işitme kaybı, 3 günden kısa sürede oluşan, peş peşe gelen 3 ses frekansında en az 30 dB işitme kaybı oluşmasıdır. İşitme testinde peş peşe 3 frekansta 70 dB işitme kaybı gözlenmektedir. Bu rahatsızlık, senede yirmi bin kişide 1-4 arasında görülür. Ancak yine de tehlikeli sayılacak bir rahatsızlıktır. Çünkü zamanında müdahale edilmediği takdirde geri dönüşü olmayan kalıcı hasarlara yol açabilir ve erken müdahale etmek çok önemlidir.
Hangi yaş aralığında daha sık görülür, kadın erkek değişir mi?
40lı yaşlarda daha sık ortaya çıkmaktadır. Ancak çocuklarda dahi görüldüğü oluyor. Genellikle tek kulağı etkileyen bu durum, erkek ve kadını aynı sıklıkla etkiler.
Peki sebebi nedir?
Ani işitme kaybının kesin olarak sebebi bilinmemektedir.
Hastalık, stres gibi bir etken tetikler mi, yoksa bir sabah kalktığımızda işitme kaybı yaşayabilir miyiz?
Viral enfeksiyonlar, damar tıkanıklığı, travmalar, kan pıhtılaşma bozukluğu, bakteriyel enfeksiyonlar, kulak ve işitme yolunda görülen tümörler gibi rahatsızlıklar elbette ani işitme kaybını tetikler. Ancak, bu ve benzeri rahatsızlıkları yaşamasanız da bir anda ani işitme kaybı yaşamanız mümkün.
Ani işitme kaybı yaşadığımızı nasıl anlayacağız?
Genellikle, işitme kaybı yaşayan kişiler, ilk günlerde bu sıkıntının geçici olduğunu düşünür ve doktora görünmez. Tıkanmıştır, kulak kiridir vs gibi sebeplerle bu sorunu deyim yerindeyse kulak arkası yapar. Böyle bir durumda 3 gün geçmeden hemen bir doktora görünülmelidir. Bazı durumlarda, işitme kaybı ile baş dönmesi de olur. Yapılan işitme testinde peşpeşe üç frekansta en az 30 dB işitme kaybı tespit edilirse, kayıp üç haftada düzelmezse tanı konulması yüksek ihtimaldir.
Ani işitme kaybı nasıl tedavi edilir?
Ani işitme kaybı ile ilk 3-7 günde müracaat eden hasta, hiperbarik oksijen tedavisine alınır. Bu tedavide en iyi sonuçlar, ilk 48 saatte müdahale edilen hastalarda alınmaktadır. 15 günün üzerinde gecikilmiş hastalarda başarı oranı çok düşüktür. Bunun yanı sıra kanı sulandırıcı bazı ilaçlar, kortikosteroidler, karbojenler, yüksek molekül ağırlıklı serumlar, vitamin ve idrar söktürücüler, koenzim Q gibi bazı tedaviler tek tek ya da kombine olarak uygulanabilmektedir.
Geri döndürülemeyen hasta için işitme cihazı kullanımı doğru mudur?
Doğrudur. Kritik süre 48-72 saat arasıdır. İdeali 48dir. Ancak müdahale edilmediyse ya da hekimin müdahalesine rağmen kayıp yaşanmışsa ve kulakta işitme kaybı yaşanmışsa cihazı kullanımı doğrudur. Zamanla işitme kaybı oluşan hastaya nispeten, ani işitme kaybı yaşayan hastanın cihaz kullanması çok daha faydalı olur ve sonuç alır. Çünkü anlama kaybı henüz oluşmamıştır.