Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2056 kez okundu. | Saglik Haberleri
Haberin Tarihi :   16 Şubat 2016 - 10:54

Çocukluk çağı lösemilerinde tedavi başarısı artıyor

Büyüt
Küçült
Çocukluk çağı lösemilerinde tedavi başarısı

Türk Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Demir, Dünya Çocukluk Çağı Kanser Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, tüm kanserlerin sadece yüzde 2 ila 4ünün çocuklarda görüldüğünü ifade etti.

Çocuklarda kanserin erişkinlere oranla 100 kat daha az görüldüğünü aktaran Demir Her yıl 1 milyon çocuktan 120sinde kanser gelişmektedir. Çocukluk çağı kanserleri en sık ilk 5 yaşta ve 10-15 yaş döneminde ortaya çıkmaktadır ifadelerini kullandı.

Demir, Türkiyede ve dünyada çocukluk çağında görülen kanserlerin yüzde 30unu löseminin oluşturduğunu, geri kalan yüzde 70 içinde ise Türkiyede ikinci sırada lenf bezi kanserlerinin (Hodgkin ve Hodgkin-dışı lenfoma) yer aldığına dikkati çekti.

Günümüzde çocukluk çağı kanserlerinin tedavisinde başarı oranının arttığını belirten Demir Çocuk kanserlerinin özelliklerinden biri, çok hızlı çoğalan ve büyüyen kanserler olmalarıdır. Hızlı büyüdükleri için de ilaç tedavisi (kemoterapi) ve ışın tedavisine (radyoterapi) duyarlıdırlar. 1960lı yıllarda yüzde 5i iyileştirilebilen çocukluk çağı lösemilerinin günümüzde yüzde 75-80i şifa bulmaktadır bilgisini paylaştı.

Demir, akraba evliliklerinin çocukluk çağı kanserlerinde en önemli faktör olduğunu vurgulayarak akraba evliliklerinin önlenmesinin önemine değindi.

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

Türk Hematoloji Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr. Tülin Tiraje Celkan ise Kanserde erişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da erken tanı çok önemlidir. Çocukta beze, kansızlık, karın şişliği, herhangi bir dokuda anormal bir büyüme fark edildiğinde derhal hekime başvurmalı ve nedeni araştırılmalıdır ifadelerini kullandı.

Çocuk kanserlerinde, tümörün kaynaklandığı organ içinde sınırlı olduğu durumlarda cerrahi yöntemle tümörün çıkarıldığını aktaran Celkan, şunları kaydetti: Ancak tümör çıkarılamayacak büyüklükte ise veya başka dokulara yayılma yapmış ise (metastaz) bu durumda tümörden biyopsi almakla yetinilir ve öncelikle kemoterapi uygulanarak tümör ve metastazları bu yolla yok edilmeye çalışılır. Kemoterapide kullanılan ilaçların bazılarının yan etkileri bulunuyor. Yan etkiler geçicidir ve birtakım ilaçlarla başarılı şekilde önlenebilmektedir. Hijyen açısından tedavi gören çocukların bir süreliğine okuldan uzak kalmasında yarar vardır. Genellikle tümörlerin büyük çoğunluğunda tedavi kesiminden sonraki 2-3 yıl tekrarlama açısından riskli dönemdir. Tedavi bitiminden sonra aylık veya 2-3 aylık aralar ile hekime görünmek, kan ve görüntüleme tetkiklerini yenilemek gerekir.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024