Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Dr. Ali Murat Akkuş anlatıyor:
Bacak boyu, bacak ve baldır bölgesinin birbirlerine uyumu önemlidir. Bacaklardaki şekil bozuklukları özellikle kadınları sosyal ve estetik açıdan etkiler. Toplumda parantez bacak olarak bilinen durum; kişi ayakta dururken ayaklarını birleştirdiğinde dizlerin birbirinden uzak olması, bacaklarının görünümünün parantezi andırması durumudur. Birçok yetişkinde ve çocukta bu durum görülmektedir. Bu durum kadınları bacak güzelliği açısından olumsuz etkiler. Kadın etek de giyse pantolon da giyse bu durumu saklamak zordur.
Çocuklarda parantez bacak görüldüğünde aileler, Raşitizm açısından dikkatli olmalılar ve bir uzmana başvurmalılar. Raşitizm; güneş ışınlarından yeteri kadar faydalanamayan çocuklarda meydana gelen D vitamini eksikliğidir. 2 yaş civarında uzun kemiklerde eğilmeler ve şekil bozukluğuyla kendini gösterir. Raşitizmin daha nadir nedenleri de vardır; D vitamininin bağırsaktan emilememesi gibi... D vitamini dışında kalsiyum ve fosfat minerali eksikliği de kemik gelişimini olumsuz yönde etkiler.
Çoğunlukla yeteri kadar güneş görmeyen, sıhhi olmayan, rutubetli, karanlık ve basık tavanlı evlerde yaşayan, yeteri kadar süt içmeyen (özellikle de anne sütü), yetersiz ve dengesiz beslenen çocuklarda görülür.
BİR SAATTE KUSURSUZ BACAKLAR
Yetişkin yaşta parantez bacak estetiği sık uyguladığımız estetik operasyonlardandır. Problem genelde diz altında, baldır dediğimiz bölgededir. Baldırların aşırı kalınlığı, inceliği veya orantısızlığı söz konusudur. Aşırı kalın baldırlar lazer liposuction, klasik liposuction gibi tekniklerle düzeltilebilir. Aşırı ince olan veya parantez şeklindeki bacaklarda baldırların iç tarafına yerleştirilen silikon protezlerle bacaklar istenilen hale getiriliyor. Genellikle lokal anesteziyle yapılan 1 saatlik bir operasyondan sonra hasta 2-3 günlük bir istirahat sonrası sosyal hayatına dönebiliyor. Eğer çarpık bacak estetiği isteyen kişide yeterli yağ dokusu varsa belden veya karın bölgesinden alınan yağlar, baldır iç taraflarına enjekte edilebilir. Böylece hasta istemediği yağlardan bacaklarında yararlanmış olur.
Yağ enjeksiyonu 45 dakikalık bir işlemdir ve hasta 1-2 gün istirahat sonrası sosyal hayatına dönebiliyor. Günümüzde kök hücreyle desteklenen yağ hücrelerinin enjekte edilmesi, edilen yağın o bölgede uyum sağlamasını ve daha yüksek miktarda yaşamasını sağlar. Bacakta yağ dağılım dengesizliği varsa bacağın ve baldırın diğer bölgelerinden veya diz çevresinden alınan yağlar ile bacak, baldır ve diz çevresi istenilen şekle getiriliyor.