Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Bilim adamları, yapay organ ve hücre araştırmalarının ilerlemesiyle birlikte her geçen gün gerçek organlardan hiçbir farkı olmayan yapay organlar üretmeye bir adım daha yaklaştı. Bu ilerlemelerden en yenisi, ABDdeki Massachusetts General Hospitalda görevli olan araştırmacılar tarafından kaydedildi.
Hücre araştırmaları yapan hastane, insan derisinde bulunan hücreleri kullanarak fonksiyonel bir insan kalbi üretmeyi başardı. Kalpten hiçbir farkı olmayan ve aynı şekilde çalışan bu yapay kalp, son teknoloji kullanılarak üretildi. Yapay kalbi üretmek adına organın şekillerini, iç yapısını ve gelişim aşamalarını detaylı olarak inceleyen ve bu aşamaları teknoloji sayesinde hücrelerin büyüme şekillerinde uygulayan araştırmacılar, yapay hücrelerin oluşturduğu protein bağlarını kullandılar.
BU BİR BAŞLANGIÇ OLABİLİR
Araştırmacılara göre yapay kalbin üretimindeki en zor kısım, kalbin şeklini ve büyüme yönünü belirleyen dış kısmını tamamlamaktı. Bunun için kalbin şekline sahip olan bir kılıf üretmek yerine araştırmacılar, organ bankasında bulunan ve başkasına aktarılmaya uygun olmayan 73 kalbi kullandı.
Araştırmacılar, aldıkları bu kalplerin dış kısmında bulunan ve kalbe şeklini veren iskeletimsi yapıyı göz önüne alarak yaptılar. Bu yapının kullanılması hem kalbin doğru şekillerde büyümesini sağladı, hem de çalışmanın tamamlanma süresini kısalttı. Kılıf üretmeye çalışsalardı bu aylar sürebilirdi. Tabii ki bu kalbin birisine takılarak çalıştırılabileceğini söylemek çok zor; çünkü kalbin çalışmasının yanı sıra vücudun bu organı kabul etmesi de önemli. Ancak böyle bir başarı, yapay ve kullanılabilir organların üretiminin başlangıcı olarak değerlendirilebilir.